Επ. Περιβάλλοντος: Χρειάζεται αποτελεσματική υλοποίηση αποφάσεων για ΑΠΕ

Η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, προϋποθέτει την άμεση δημιουργία ενεργειακού οικοσυστήματος, τόνισε η Α. Θεοδοσίου

Η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα, στον τομέα της ενέργειας (παραγωγή, διανομή και κατανάλωση) θα πρέπει να εξετάσει και να επενδύσει σε πρακτικές που να προέρχονται από το πεδίο της έρευνας και καινοτομίας, είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου.

Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη θεσπιστεί περιβαλλοντικές πολιτικές και εκείνο που χρειάζεται είναι η αποτελεσματική υλοποίηση και επιβολή τους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου, των συστημάτων παρακολούθησης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων και οργανισμών.

Η Επίτροπος συμμετείχε την περασμένη Παρασκευή σε πάνελ με θέμα «Ενέργεια, Πράσινη Ανάπτυξη και Περιβάλλον», στο πλαίσιο Hμερίδας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Για την ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, είπε ότι αυτό προϋποθέτει την άμεση δημιουργία ενεργειακού οικοσυστήματος, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν φορείς, οργανωμένα σύνολα και άτομα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να προωθηθεί η διασύνδεση ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και με δημόσιους φορείς καθώς και η προώθηση και στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων. 

Η Επίτροπος είπε ότι καινοτόμες λύσεις θα πρέπει να εξευρεθούν και για την ενεργειακή αποθήκευση από παραγωγή ΑΠΕ αλλά και να εδραιωθούν συνεργασίες με άλλες χώρες για σκοπούς ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Αναφέρθηκε στα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όμως, τόνισε, απαιτούνται καινοτόμες τεχνολογίες για τη στοχευμένη διεσπαρμένη παραγωγή, διανομή και αποθήκευση καθώς και καταρτισμός χωρικής στρατηγικής.

Αναφερόμενη στο θέμα του φυσικού αερίου, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι αν και δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας, μπορεί να αξιοποιηθεί ως μεταβατικό καύσιμο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ