Επανασχεδιασμός δικτύου: Κάλυψη 100% ζήτησης από πράσινη ενέργεια

Η Κύπρος ξεπέρασε τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ - Επανασχεδιασμός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας - Έτοιμο το 2024

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Η μέγιστη διείσδυση πράσινης ενέργειας στο δίκτυο ήταν 65% τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς κ. Ρογήρος Ταπάκης στην εκπομπή Business Hour by Brief.

Μάλιστα η μέση ζήτηση τον χρόνο είναι λίγο κάτω από 600MW και το σύστημα μπορεί να αντέξει κι άλλη διείσδυση.

Παράλληλα σύμφωνα και με στοιχεία, έχει καταγραφεί μείωση στη ζήτηση ενέργειας η οποία ήταν στις μέσες συνθήκες, δηλαδή όχι σε περίοδο καύσωνα ούτε στο πολλή κρύο.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Ταπάκη

- Τι δυνατότητες έχει το δίκτυο μας τη δεδομένη στιγμή για μεταφορά και αποθήκευση από ΑΠΕ; Μέχρι τι ποσοστό πράσινης ενέργειας μπορεί να διεισδύσει στο δίκτυο;

Είχαμε μέγιστη διείσδυση στιγμιαία τον Μάρτιο γύρω στα 65% της ζήτησης. Δηλαδή, στην ολική ζήτηση του συστήματος το 65% προερχόταν από πράσινη ενέργεια. Την περασμένη Κυριακή (30/10) σταθερά όλη την μεσημβρινή περίοδο η ενέργεια που προερχόταν από ανανεώσιμες ήταν πέραν του 50%. Ήδη είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τις ανάγκες και τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας στην ΕΕ. Μάλιστα έχουμε ήδη ξεπεράσει τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ. Αυτό γίνεται με την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ που έχουμε σήμερα γύρω στα 370MW φωτοβολταϊκά και γύρω στα 160MW αιολικά. Συνολικά έχουμε 550MW εγκατεστημένα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η μέση ζήτηση του χρόνου είναι λίγο κάτω από 600MW. Το σύστημα μπορεί να αντέξει κι άλλη διείσδυση και από άλλα εγκατεστημένα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι πως έχουμε πολλές αιτήσεις στις περιοχές που το σύστημα δεν είναι δυνατό. Ενδεικτικά, στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς-Ορούντας-Κουτραφά-Εργάτες μέχρι Τεμβριά, χαρακτηριστικά, για χρόνια η ζήτηση ήταν περίπου 30-50MW σε κάθε στιγμή. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκεί εγκατεστημένα και με τελικούς όρους ανανεώσιμα συστήματα περίπου 140MW που και το σύστημα έχει ήδη κωρεστεί εκεί. Έχουμε και άλλη ζήτηση για περίπου 500MW στην περιοχή από σπίτια αλλά και εμπορικά συστήματα. Τοπικά σε κάποιες περιοχές του συστήματος υπάρχει περιορισμός και δεν μπορεί το σύστημα να αντέξει τη μεγάλη ζήτηση των ΑΠΕ.

- Θα αναβαθμιστεί το δίκτυο; Πάμε για επανασχεδιασμό;

Βρισκόμαστε στη διαδικασία του επανασχεδιασμού. Έχει γίνει ήδη η 1η μελέτη του επανασχεδιασμού η οποία όμως όταν ξεκίνησε ήταν με τους προηγούμενους στόχους που είχε θέσει η Κύπρος. Μέχρι το τέλος της μελέτης είχαν αλλάξει οι στόχοι και πλέον μιλάμε για μεγάλες διεισδύσεις και θα φθάσουμε στο 100%. Για ένα σύστημα σαν την Κύπρο, που είναι απομονωμένο, είναι πολύ μεγάλες οι προκλήσεις που αναμένονται να γίνουν. Έχουμε εκδώσει νέο διαγωνισμό και είμαστε στη φάση της κατοχύρωσης με τελικό στόχο παράδοσης το 2024.

- Τι στοιχεία έχουμε για διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας; Κατά μέσο όρο τι ποσοστό ενέργειας καθημερινά παράγεται και καταναλώνεται από ΑΠΕ;

Όσο παράγεται, καταναλώνεται και δεν υπάρχει αποθήκευση. Μέχρι τις 10 το πρωί της Παρασκευής είμαστε στο 42% συνολική παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Τα συστήματά μας μπορούν να παράγουν τις ώρες της ηλιοφάνειας οπότε είναι πλασματικό το νούμερο που λέμε. Δηλαδή είναι 40% τις μεσημβρινές ώρες και μηδενικό τα μεσάνυκτα. Πέρσι ήταν γύρω στο 15% η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύνολο του χρόνου. Φέτος εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του συστήματος. Η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ προκαλεί κάποια προβλήματα στο σύστημα γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχουν συμβατικές μονάδες οι οποίες προσφέρουν τις επικουρικές υπηρεσίες. Όσο αυξάνονται τα ΑΠΕ είμαστε υποχρεωμένοι σαν τελευταίο εργαλείο που έχουμε να περικόπτουμε δυναμικά την διείσδυση των ΑΠΕ. Την Πέμπτη στις 10 το πρωί λόγω του ότι δεν υπήρχε ζήτηση αναγκαστήκαμε να περικόψουμε μια μικρή ποσότητα από ΑΠΕ της τάξης του 10-15MW.

- Η ενεργειακή κρίση ταλανίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Βλέπουμε να διαμορφώνεται κάποια τάση ως προς την κατανάλωση ενέργειας;

Παρόλο που δεν έφυγε ακόμη το 2022, είχαμε δει μείωση στη ζήτηση η οποία ήταν στις μέσες συνθήκες, δηλαδή όχι σε περίοδο καύσωνα ούτε στο πολλή κρύο. Ίσως και αυτό να έχει οδηγήσει στο γεγονός πως στις ακραίες συνθήκες, δεν είχαμε κάποια αλλαγή. Δηλαδή, όταν υπάρχει καύσωνας όλα τα κλιματιστικά ανάβουν και όταν υπάρχει κρύο θα υπάρχει ζήτηση. Υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση τις υπόλοιπες περιόδους αλλά αυτό ίσως να οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες. Αυτό θα αξιολογηθεί στο τέλος του χρόνου για να έχουμε και συγκριτικά αποτελέσματα.

- Πόση ενέργεια καταναλώνουμε κατά μέσο όρο τον μήνα κ. Ταπάκη; Θεωρείτε την ζήτηση ως υπερβολική η κανονική;

Σαν διαχειριστής είμαστε υποχρεωμένοι όση είναι η κατανάλωση να την καλύπτουμε. Σε σχέση με το πόση ενέργεια καταναλώνεται κάθε μήνα αυτό είναι μεταβλητό. Το καλοκαίρι είναι σημαντικά υψηλότερη από τον χειμώνα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταβάλλεται. Την Πέμπτη η ελάχιστη ζήτηση ήταν γύρω στις 03:00 το πρωί και ήταν 330MW και η υψηλότερη ήταν γύρω στις 18:30 το απόγευμα, ήταν γύρω στα 600MW. Ανάλογα υπάρχει και η εποχικότητα. Τον Οκτώβριο και Απρίλιο είναι χαμηλά και τους μήνες Γενάρη-Φεβράρη είναι ψηλά τις απογευματινές περιόδους και το καλοκαίρι κατά τις μεσημβρινές περιόδους.

Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ για να πετύχουμε τους στόχους. Αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα και προτέρημά μας είναι η ασφάλεια του συστήματος και αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ.  

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Αν. Εκπροσώπου Τύπου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Ρογήρου Ταπάκη

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank