Έπεσε η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας – Τι σημαίνει για την ανάπτυξη

Σε επίπεδα 2015 – 2019, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας – Δείχνει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης

Επιβραδύνεται σημαντικά το 2022 η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών τιμών της ενέργειας και η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη (20/7) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

«Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνεται σημαντικά το 2022», αναφέρει ο IEA, σε νέα του Έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αφού η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά το σημαντικό ποσοστό του 6% το 2021, ωθούμενη από την ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την απόσυρση των λοκντάουν για την COVID-19, αναμένουμε ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2022 -- περίπου το ίδιο ποσοστό με τον μέσο όρο από το 2015 μέχρι το 2019» υπογραμμίζει.

«Αυτό αντανακλά την βραδύτερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους νέους περιορισμούς σε σχέση με τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στην Κίνα», προσθέτει.

Οι εκπομπές άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας επρόκειτο να μειωθούν ελαφρά φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αφού ανήλθαν σε υψηλό όλων των εποχών το 2021, οι εκπομπές CO2 από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, παγκοσμίως, πρόκειται να μειωθούν το 2022, έστω και λιγότερο από 1%», αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο ΙΕΑ αναφέρει επίσης ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από τη ζήτηση και αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα.

Η ισχυρή αύξηση της δυναμικότητας του τομέα των ΑΠΕ βοηθούν την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να αναπτυχθούν πέραν του 10% το 2022, σημειώνει η έκθεση.

Ωστόσο, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των περιορισμών στην προσφορά, ο άνθρακας αντικαθιστά το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγορές με πλεονάζουσα ικανότητα χρήσης άνθρακα, αναφέρει ο IEA.

«Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις καθυστέρησαν την σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων άνθρακα και έτσι άρουν τους περιορισμούς για να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση φυσικού αερίου για να βελτιώσουν την ασφάλεια στον τομέα του εφοδιασμού», προσθέτει.

Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν στα ύψη σε πολλές χώρες.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τετραπλασιάστηκαν, ενώ η τιμή του άνθρακα υπερτριπλασιάστηκε, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, με αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας να υπερτριπλασιαστούν σε πολλές αγορές».

Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, επιταχύνοντας έτσι τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια.

«Η εφαρμογή του σχεδίου ΄REPowerEU΄ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, διπλασιάζοντας το μερίδιό τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας εντός της ΕΕ από το 2020 μέχρι το 2030 και ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων», υπογραμμίζει.

Εκτιμήσεις για το 2023

Κοιτάζοντας μπροστά για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον IEA, οι κύριες αβεβαιότητες που επηρεάζουν τις προβλέψεις του για το 2023, σε σχέση με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και με το μείγμα παραγωγής, παραμένουν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων και η οικονομική ανάπτυξη.

«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα με φέτος. Η ισχυρή αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ κατά 8% και η αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσαν να εκτοπίσουν μέρος της ενέργειας από φυσικό αέριο και άνθρακα, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 1% οι εκπομπές CO2 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει η IEA.

ΚΥΠΕ