Επί τάπητος οι προοπτικές του ενεργειακού τομέα στην Κύπρο

Ο Invest Cyprus και η ΕΥΚ εξασφάλισαν τη συμμετοχή οκτώ εταιρειών στη Διεθνή Έκθεση Egypt Petroleum Show

Με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της Ενέργειας, η Κύπρος συμμετέχει, το τριήμερο 11-13 Φεβρουαρίου, στη Διεθνή Έκθεση «Egypt Petroleum Show (EGYPS 2019)» που διεξάγεται στο Κάιρο της Αιγύπτου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ). Η συμμετοχή της Κύπρου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Α. Μεσογείου, αλλά και αξιοποίησης του εν λόγω τομέα για επίτευξη μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Η Έκθεση «Egypt Petroleum Show» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις σε περιφερειακό επίπεδο, φιλοξενώντας πέραν των 20,000 συμμετεχόντων και 500 εταιρειών ανά το παγκόσμιο. Αποτελεί, ακόμη, σημαντική ευκαιρία ανάδειξης της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, διερεύνησης ευκαιριών για συνεργασίες και συνέργειες, ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και δικτύωσης με κυβερνητικούς φορείς, επαγγελματίες και παρόχους υπηρεσιών. 
 
Μέχρι στιγμής καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον στο κυπριακό περίπτερο, το οποίο αποτελεί όχι μόνο κέντρο πληροφόρησης και δικτύωσης, αλλά και χώρος διεξαγωγής επιχειρηματικών συναντήσεων των εκπροσώπων των συμμετεχόντων εταιρειών με ενδιαφερόμενα μέρη. Το περίπτερο της Κύπρου επισκέφτηκαν ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουστάφα Μαντμπούλι, και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ – Μόλα, όπου συνομίλησαν με τους Γενικούς Διευθυντές του Invest Cyprus, Γ. Καμπανέλλα, και της ΕΥΚ, Δ. Φεσσά. Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Έκθεση, τονίζοντας τη σημασία της σύσφιξης των διμερών σχέσεων των δύο κρατών σε πληθώρα τομέων, ξεκινώντας από την Ενέργεια.
 
Σημειώνεται πως, ο Invest Cyprus, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για προσέλκυση ξένων εταιρειών για εγκαθίδρυση εταιρικής έδρας ή/και δραστηριοποίηση στην Κύπρο, έχει προγραμματίσει μεγάλο αριθμό συναντήσεων με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του τομέα.
 
Επιπλέον, επιδιώκοντας την προώθηση και στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων, ο Invest Cyprus και η ΕΥΚ εξασφάλισαν τη συμμετοχή στην κυπριακή αποστολή οκτώ (8) κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποστηρικτικών υπηρεσιών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Atlas Offshore Operations, DP World Limassol Ltd, Fameline Oil & Gas, Hyperion Energy και Hyperion Systems Engineering, IESC Innovating Environmental Solutions Center Ltd, Multimarine Services Ltd, καθώς και εταιρείες του ομίλου RPT Group - Lavar Shipping, VTS Vasiliko Terminal Services και VSS-EPE Environmental Protection Services Ltd.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Ο Invest Cyprus θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων στην προσπάθεια επίτευξης των ενεργειακών στόχων της Κύπρου. Με την ευκαιρία, χαιρετίζει την πρόσφατη επιλογή των κυπριακών εταιρειών VTS / VSS EPE του ομίλου της Vasiliko Terminal Services Ltd από το Ισραήλ όσον αφορά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στις εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας. «Στόχος μας είναι η ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας αλλά και των δυνατοτήτων και προοπτικών για παροχή υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας.

 
1046
Thumbnail

Στη χορήγηση δανείου 400 εκατομμυρίων δολαρίων προχώρησε η μεγαλύτερη τράπεζα δανεισμού της Ρωσίας Sberbank με αντικείμενο την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου στην Τουρκία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η τράπεζα και μεταδίδει το Reuters.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η δανειακή σύμβαση διάρκειας 7 ετών συνάφθηκε με μια θυγατρική της Rosatom, την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας και η οποία συμμετέχει στην κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στην Τουρκία. 

Όπως αναφέρεται σχετικά, ο πυρηνικός σταθμός ισχύος 4,800 MW σκοπό έχει να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας σε εισαγωγές ενέργειας, ενώ να υπογραμμιστεί ότι σημαντικές καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί στην υλοποίησή του, δεδομένου ότι η αρχική σύμβαση υπεγράφη το 2010.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Τον Ιούνιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι εργασίες του πρώτου αντιδραστήρα του σταθμού έως το 2023, όταν και προγραμματίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας.

energypress.gr

article 1