Επί τάπητος οι προοπτικές του ενεργειακού τομέα στην Κύπρο

Ο Invest Cyprus και η ΕΥΚ εξασφάλισαν τη συμμετοχή οκτώ εταιρειών στη Διεθνή Έκθεση Egypt Petroleum Show

Με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της Ενέργειας, η Κύπρος συμμετέχει, το τριήμερο 11-13 Φεβρουαρίου, στη Διεθνή Έκθεση «Egypt Petroleum Show (EGYPS 2019)» που διεξάγεται στο Κάιρο της Αιγύπτου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ). Η συμμετοχή της Κύπρου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Α. Μεσογείου, αλλά και αξιοποίησης του εν λόγω τομέα για επίτευξη μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Η Έκθεση «Egypt Petroleum Show» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις σε περιφερειακό επίπεδο, φιλοξενώντας πέραν των 20,000 συμμετεχόντων και 500 εταιρειών ανά το παγκόσμιο. Αποτελεί, ακόμη, σημαντική ευκαιρία ανάδειξης της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, διερεύνησης ευκαιριών για συνεργασίες και συνέργειες, ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και δικτύωσης με κυβερνητικούς φορείς, επαγγελματίες και παρόχους υπηρεσιών. 
 
Μέχρι στιγμής καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον στο κυπριακό περίπτερο, το οποίο αποτελεί όχι μόνο κέντρο πληροφόρησης και δικτύωσης, αλλά και χώρος διεξαγωγής επιχειρηματικών συναντήσεων των εκπροσώπων των συμμετεχόντων εταιρειών με ενδιαφερόμενα μέρη. Το περίπτερο της Κύπρου επισκέφτηκαν ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουστάφα Μαντμπούλι, και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ – Μόλα, όπου συνομίλησαν με τους Γενικούς Διευθυντές του Invest Cyprus, Γ. Καμπανέλλα, και της ΕΥΚ, Δ. Φεσσά. Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Έκθεση, τονίζοντας τη σημασία της σύσφιξης των διμερών σχέσεων των δύο κρατών σε πληθώρα τομέων, ξεκινώντας από την Ενέργεια.
 
Σημειώνεται πως, ο Invest Cyprus, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για προσέλκυση ξένων εταιρειών για εγκαθίδρυση εταιρικής έδρας ή/και δραστηριοποίηση στην Κύπρο, έχει προγραμματίσει μεγάλο αριθμό συναντήσεων με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του τομέα.
 
Επιπλέον, επιδιώκοντας την προώθηση και στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων, ο Invest Cyprus και η ΕΥΚ εξασφάλισαν τη συμμετοχή στην κυπριακή αποστολή οκτώ (8) κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποστηρικτικών υπηρεσιών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Atlas Offshore Operations, DP World Limassol Ltd, Fameline Oil & Gas, Hyperion Energy και Hyperion Systems Engineering, IESC Innovating Environmental Solutions Center Ltd, Multimarine Services Ltd, καθώς και εταιρείες του ομίλου RPT Group - Lavar Shipping, VTS Vasiliko Terminal Services και VSS-EPE Environmental Protection Services Ltd.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Ο Invest Cyprus θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων στην προσπάθεια επίτευξης των ενεργειακών στόχων της Κύπρου. Με την ευκαιρία, χαιρετίζει την πρόσφατη επιλογή των κυπριακών εταιρειών VTS / VSS EPE του ομίλου της Vasiliko Terminal Services Ltd από το Ισραήλ όσον αφορά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στις εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας. «Στόχος μας είναι η ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας αλλά και των δυνατοτήτων και προοπτικών για παροχή υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας.

 
709
Thumbnail

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatec υπέγραψε συμφωνία με τις κινεζικές CNOOC και CNODC (θυγατρικές της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNPC) βάσει της οποίας θα πουλήσει στην κάθε μια εταιρεία το 10% στη δεύτερη μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Κατά αυτόν τον τρόπο η Κίνα θα καταστεί ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην νέα αυτή μονάδα LNG, στην οποία η ίδια η Novatec προτίθεται να διατηρήσει το 60% , ενώ η γαλλική Total συμμετέχει ήδη με 10%. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Novatec να πουλήσει σε κάποιο ακόμη επενδυτή το υπολειπόμενο 10%.

Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ «Μια ζώνη ένας δρόμος» που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.

Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC συνεργάζεται ήδη με την ρωσική Novatec, στην πρώτη μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal LNG στην οποίο συμμετέχει με το 20%.

Η προσέλκυση κινεζικών εταιρειών είναι σημαντική για την υλοποίηση του έργου, γράφει η εφημερίδα Kommersant καθώς αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην μονάδα Arctic LNG, να προωθήσει στην αγορά τουλάχιστον το 20% του υγροποιημένου αερίου (καθώς με βάση τους όρους της συμφωνίας οι νέοι εταίροι θα πρέπει να προωθήσουν στην αγορά μακροπρόθεσμα, ποσότητες αερίου που αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στο εν λόγω έργο).

>>> Όλες οι διεθνείς με επιλεγμένο περιεχόμενο ειδήσεις <<<

 

Η δυνατότητα παραγωγής της μονάδας Arctic LNG, υπολογίζεται να φθάσει τους 19,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

ad2mobile

Εκτός των άλλων η προσέλκυση κινεζικών εταιρειών θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή κινεζικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της μονάδας Arctic LNG καθώς και στην χρηματοδότηση της ναυπήγησης τάνκερ που θα μεταφέρουν LNG.

naftemporiki.gr

article 1