Επιμένει στη σύσταση κοινής επιτροπής για φυσικό αέριο ο Τατάρ

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων ανέφερε πως η Τ/κ θα υποβάλει εκ νέου σχετικό αίτημα στην ε/κ πλευρά

Θα υποβάλει ξανά την πρότασή της η τ/κ πλευρά για μια κοινή επιτροπή Τ/κ – Ε/κ για το θέμα του φυσικού αερίου, όπου θα ληφθούν υπόψη «τα δικαιώματα και των Τ/κ μαζί με των Ε/κ», δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ μετά την συνάντησή του σήμερα με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο συζήτησε και το θέμα των γεωτρήσεων, λέγοντας ότι μετά το Φατίχ, έχει σταλεί στην περιοχή και το Γιαβούζ, το οποίο «είναι έτοιμο να αρχίσει γεώτρηση».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πρόκειται για την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο που γίνεται κάθε δύο εβδομάδες, μετά το τέλος της οποίας ο κ. Τατάρ είπε ότι συζήτησαν το θέμα των γεωτρήσεων, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα αλλά η θέση των Τ/κ στο τέλος της ημέρας είναι ότι «όσα δικαιώματα έχουν οι Ε/κ στον φυσικό πλούτο γύρω από το νησί, έχουν και οι Τ/κ».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης του απέστειλε σήμερα ένα αντίγραφο της επιστολής που έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ και συζήτησαν για το περιεχόμενό της.
 
Ο ίδιος, συνέχισε, ενημέρωσε τον κ. Ακιντζί για κάποια στοιχεία που αφορούν το οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία το οποίο θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες.
 
Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και για το περιστατικό με την επίθεση που φέρεται να δέχθηκε λεωφορείο με πινακίδες ψευδοκράτους στο αεροδρόμιο Λάρνακας και το παράπονο που διατύπωσε ο Τ/κ ηγέτης μέσω της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ χθες προς την ε/κ πλευρά.

 
944
Thumbnail

Τα 3.000 MW (μεγαβάτ) υπερέβη η ισχύς αιολικών πάρκων στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τη στατιστική της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Όπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ στην ανακοίνωσή της, το συμβολικό αυτό ορόσημο ξεπεράστηκε την 20ή Μαΐου 2019, με την έναρξη λειτουργίας μιας ανεμογεννήτριας Enercon στο αιολικό πάρκο Τρίκορφο νότιας Εύβοιας, των ομίλων Elica και Enel Green Power.

Σύμφωνα με τη στατιστική της Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο χρονικό αυτό διάστημα συνδέθηκαν στο δίκτυο 107 νέες ανεμογεννήτριες, συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 198 MW. Έτσι, αυξήθηκε κατά 7,1% σε σχέση με το τέλος του 2018 το χαρτοφυλάκιο των αιολικών έργων που εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

ad1mobile

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Στο τέλος του Ιουνίου 2019, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.022,6 MW. Όπως είναι φυσικό, από τη συνολική αυτή αποδιδόμενη ισχύ, το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο διασυνδεμένο σύστημα (2.714,6 MW), ενώ ένα μικρότερο ποσοστό στα μη διασυνδεμένα νησιά (308 MW).

Κορυφαία η Στερεά Ελλάδα και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων,
αφού φιλοξενεί έργα ισχύος 1.017 MW (33,7%), ενώ ακολουθεί η Πελοπόννησος με 556 ΜW (18,4%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, όπου βρίσκονται 416 MW (13,8%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, την πρώτη πεντάδα καταλαμβάνουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 554,1 MW (18,3%), η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 292,0 MW (9,7%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,3%), η EREN με 242,7 MW (8,0%) και η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (7,9%).

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η αύξηση των αιολικών επενδύσεων αποτελεί μια σημαντική επιτυχία, που οφείλεται στις προσπάθειες των επιχειρήσεων και των στελεχών τους, καθώς έχουν κατορθώσει, σε εξαιρετικά δυσμενές και περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον, να αναπτύξουν επί πολλά έτη και να αδειοδοτήσουν μια κρίσιμη μάζα έργων που τώρα υλοποιούνται. 

«Η επιτυχία αυτή όμως δεν πρέπει να συσκοτίζει τα προβλήματα: το πλαίσιο στην Ελλάδα -όσον αφορά πρωτίστως την αδειοδότηση μετά την άδεια παραγωγής- παραμένει αναποτελεσματικό, όπως άλλωστε αναδεικνύεται από τον μειωμένο ανταγωνισμό και τη μη κάλυψη της ισχύος που προκηρύσσεται στους διαγωνισμούς ΑΠΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

Υποχώρηση στην ελκυστικότητα επενδύσεων
Την ίδια στιγμή, δύο θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα
στην πρόσφατη 53η έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΥ, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), καθώς κατέλαβε την 30ή θέση, έναντι της 28ης στην οποία είχε βρεθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. 

Σύμφωνα με τον Τάσο Ιωσηφίδη, εταίρο και επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αν και η χώρα μας συγκεντρώνει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των ΑΠΕ, πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο και να αντιμετωπίσει μια σειρά από γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, για να αξιοποιήσει τα ανεκμετάλλευτο δυναμικό της.

«Παράλληλα, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της για υπεράκτια αιολικά πάρκα, ένας τομέας ο οποίος συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον διεθνώς και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων στη χώρα μας. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί και τη στήριξη της πολιτείας με ένα αναπτυξιακό σχέδιο, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για αναπτυξιακούς λόγους», συμπληρώνει ο κ. Ιωσηφίδης.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Στην έρευνα, η ΕΥ επισημαίνει πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΑΠΕ εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε έναν μη επιδοτούμενο τομέα, όπου τα έργα ανταγωνίζονται στην αγορά με βάση τα οικονομικά και περιβαλλοντικά τους πλεονεκτήματα.

Μεταξύ των 40 χωρών του Δείκτη της ΕΥ, η Κίνα και οι ΗΠΑ διατηρούν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, ενώ η Γαλλία ανεβαίνει στην τρίτη από την πέμπτη θέση, εξαιτίας της στροφής που έχει κάνει στην αύξηση της δυναμικότητας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και του διπλασιασμού των ετήσιων στόχων αύξησης της αιολικής δυναμικότητας στην ξηρά.

Κώστας Δεληγιάννης - naftemporiki.gr
 

article 1