Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές / Αλλάζουν όλα για τους καταναλωτές

Μέχρι το 2025 τα παραδοσιακά ρολόγια θα αντικατασταθούν από τους έξυπνους μετρητές σε όλα σχεδόν τα κυπριακά νοικοκυριά

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

4 φάσεις. 400.000 έξυπνοι μετρητές. 5 χρόνια για αντικατάσταση των παραδοσιακών ρολογιών. 

Αυτή τουλάχιστον είναι η διαδικασία που η ΑΗΚ προγραμμάτισε και θα πρέπει να ακολουθήσει, βάσει οδηγιών της Ε.Ε., τα επόμενα 5 χρόνια, ούτως ώστε μέχρι το 2025 να έχουν αντικατασταθεί σε όλα σχεδόν τα κυπριακά νοικοκυριά τα παραδοσιακά ρολόγια με έξυπνους μετρητές

Μια περίπλοκη αντικατάσταση (αφού θα χρειαστούν και οι απαραίτητες υποδομές) η οποία θα φέρει νέα δεδομένα, τόσο στον τρόπο που η ΑΗΚ θα υπολογίζει την κατανάλωση ενέργειας κάθε νοικοκυριού, όσο και στον έλεγχο κατανάλωσης που οι πελάτες θα έχουν σε «real time» στα χέρια τους.  

>>> Διαβάστε επίσης: 360 ευρώ το μήνα σε Ανέργους / Ποιοί το δικαιούνται <<<

Θα πληρώνεις όσο καταναλώνεις τη στιγμή που το καταναλώνεις

Μαζί με αυτά θα υπάρξει νέα διατίμηση, (άρα και νέοι λογαριασμοί) τα οποία θα ακολουθούν τη βασική αρχή της κοστοστρέφειας. Δηλαδή με πιο απλά λόγια, ο καταναλωτής θα χρεώνεται τη τιμή της κιλοβατώρας τη στιγμή που την καταναλώνει (σ.σ. διαφορετική θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας το μεσημέρι και διαφορετική (πιο χαμηλή) μετά τα μεσάνυχτα). Έτσι οι λογαριασμοί θα ανταποκρίνονται στη πραγματική κατανάλωση

Παράλληλα, ο καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο το τι καταναλώνει. Αν παράδειγμα χρησιμοποιήσει τον θερμοσίφωνα, ή ένα πλυντήριο, θα μπορεί να δει σε «real time» κατά πόσον αυτή είναι μια ιδιαιτέρως ενεργοβόρα συσκευή και ακολούθως θα μπορεί να προβεί σε ενέργειες ώστε να μειώσει την κατανάλωση του. Είτε αντικαθιστώντας της με μιας νεότερης γενιάς και πιο αποδοτική, είτε χρησιμοποιώντας την σε μικρότερο βαθμό. 

Αλλαγές όπως είναι φυσικό θα υπάρξουν και στον τρόπο διαχείρισης πόρων της ΑΗΚ. Αφού πλέον οι μετρήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, δεν θα χρειάζεται η επίσκεψη εργαζομένων στο παραδοσιακό ρολόι για μέτρηση. Κάτι που θα ισχύει και με τις συνδέσεις ή αποσυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αφού και αυτό θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. 

Παράλληλα, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι υποκλοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού θα μπορούν να εντοπίζονται άμεσα. 

Μάλιστα όπως σημειώνεται, από τη χρήση των νέων έξυπνων μετρητών, αναμένεται εξοικονόμηση πόρων που «μεταφράζεται» σε ένα ποσό της τάξεως των 7 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο στην ΑΗΚ. Ποσό που θα επιστρέφεται στους καταναλωτές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Έχετε ακόμα λίρες; Ποιες έχουν αξία και πόσα πάνε σήμερα... <<<

Από τις 3.000 στις 400.000

Η σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών ενέργειας ξεκίνησε το 2016 με την επιλογή 3.000 καταναλωτών σε όλη την Κύπρο, οι οποίοι συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα για αντικατάσταση των μετρητών τους. 

Μετά από απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ και την επιτυχή εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος η ΑΗΚ προχωρά με την αντικατάσταση 400.000 παραδοσιακών ρολογιών, με νέας τεχνολογίας μετρητών ενέργειας. Μια αντικατάσταση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025

Σε τέσσερεις φάσεις η αντικατάσταση 

Όπως ανέφερε στην Brief η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τέσσερεις φάσεις, ενώ μέχρι το 2025 θα πρέπει να εγκατασταθούν 400.000 έξυπνοι μετρητές. Αξίζει να αναφερθεί πως είχε παρατηρηθεί καθυστέρηση σε τουλάχιστον δύο σημεία της όλης διαδικασίας. 

«Το όλο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις φάσεις. 100.000 μετρητές για κάθε φάση, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι και το 2025», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου, αναφέροντας παράλληλα πως το σύστημα καταγραφής και διαχείρισης μετρητικών δεδομένων MDMS παρουσιάστηκε σε όλους τους νέους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας στις 3 Ιουλίου 2020

75 εκατομμύρια ευρώ το κόστος / Στους καταναλωτές το μισό κόστος 

Το κόστος για αντικατάσταση των παραδοσιακών ρολογιών και τη λειτουργία των έξυπνων μετρητών, θα ανέλθει στα 75 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου. 

Όπως επεξήγησε η κα. Παπαδοπούλου το μισό κόστος θα το επωμιστεί η ΑΗΚ, ενώ το άλλο μισό οι καταναλωτές

Να σημειώσουμε πως άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο τρόπος που αυτό το κόστος θα μετακυλιθεί στους καταναλωτές (είτε δηλαδή στον λογαριασμό, είτε με διατίμηση στη τιμή).