Εξετάζονται περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των τιμών πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των τιμών

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κι οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν συναντήσεις, στις οποίες θα εξετασθούν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της αγοράς πετρελαίου το 2021 καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, που αναφέρονται και ως ΟΠΕΚ+, επρόκειτο να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο στο πλαίσιο μίας σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών - ρεκόρ στην προσφορά αργού. Με τις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο, να εξασθενούν, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει να καθυστερήσει την αύξηση αυτή ή να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές.

>>> Διαβάστε επίσης: Βροχή οι υποθήκες - Ακίνητα €2,27 δισ. έως τον Οκτώβριο του 2020 <<<

Ένα σενάριο που αποκτά στήριξη στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ είναι να διατηρηθούν οι περικοπές της προσφοράς, ύψους 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, για τρεις έως έξι ακόμη μήνες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+, αντί να μειωθούν στα 5,7 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο όπως ήταν η αρχική συμφωνία. "Η συζήτηση για αυτό (το σενάριο) είναι πιθανή", δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ, κάνοντας λόγο για "ασθενέστερη ζήτηση και αύξηση της λιβυκής παραγωγής".

Δύο επιτροπές του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν διαδικτυακά αυτή την εβδομάδα: Η Μεικτή Τεχνική Επιτροπή ξεκίνησε τη σύνοδό της χθες στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) και η υψηλότερου επιπέδου Μεικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία μπορεί να συστήνει μέτρα πολιτικής στον ΟΠΕΚ+, συνεδριάζει αύριο. Η Αλγερία, η οποία έχει τώρα την προεδρία του ΟΠΕΚ, έχει στηρίξει την παράταση των υφιστάμενων περικοπών και η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα, η Σαουδική Αραβία, έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να "τροποποιηθεί ελαφρά", αν χρειαστεί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 
2030
Thumbnail