Το Κάιρο στηρίζει αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ αναζητείται ο ρόλος της ExxonMobil

Πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες γύρω από τις υποδομές μεταφοράς (αγωγοί και τερματικοί σταθμοί LNG) των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο «πόλεμος» έχει ανάψει για τα καλά, για την εμπορική εκμετάλλευση των 2,1 τρισεκατομμυρίων  κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή από το 2009 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του «Γλαύκου -1», προκειμένου να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες κατανάλωσης σε φυσικό αέριο της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτές το 2017 είχαν υπολογιστεί σε 410 δισ. κυβικά μέτρα.

>>> Ο «Γλαύκος» τελικά αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες; <<<

Στις 14 Ιανουαρίου του 2019 στο Κάιρο συναντήθηκαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Παλαιστίνης συνέστησαν το «Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο». 

«Στόχος των χωρών αυτών», όπως περιγράφει και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης που δημοσιεύτηκε χθες στο δίκτυο CNBC, «είναι η δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, η διασφάλιση της προσφοράς και της ζήτησης, η βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των πόρων και η μείωση του κόστους των υποδομών».

Ένα από τα μεγαλεπήβολα projects για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. είναι και ο αγωγός East Med. Με μία διαδρομή 2.200 χλμ. διασχίζοντας μεταξύ άλλων την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα προορίζεται να καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 7 δισ. δολ. και σε πρώτο χρόνο θα μεταφέρει ποσότητες 10 δισ. κυβικών μέτρων.

Για τον East Med επίκειται η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας, ενώ στις 20 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών των χωρών στο Ισραήλ παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο.

Η διπλωματική στάση της Αιγύπτου
Την εβδομάδα που διανύουμε διεξάγεται στο Χιούστον του Τέξας το κορυφαίο παγκοσμίως event της ενέργειας το CERAWeek 2019. Σε αυτό συμμετέχει και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος στο περιθώριο του συνεδρίου έλαβε μέρος σε συνάντηση εργασίας με τους υπουργούς ομόλογους του της Αιγύπτου, Ταρεκ Ελ Μολα, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη αλλά και του Υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενεζες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αίγυπτος στηρίζει τον αγωγό East Med: «Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη όλων στον αγωγό East Med. Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες και συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους, για τη διαμόρφωση μίας περιφερειακής αγοράς με παγκόσμια εμβέλεια».

>>> Εxxon Mobil: Νέα βασική πηγή προμήθειας Φ/Α η ΝΑ Ευρώπη <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος Υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας εξέφρασε με διπλωματικό τρόπο τη στήριξη του αγωγού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Κάιρο είναι θετικό απέναντι στο project εφόσον λειτουργεί συμπληρωματικά στα δικά του επενδυτικά σχέδια και αντιθετικά.

Σημειώνεται ότι το Κάιρο μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος του Ζορ παίζει έναν πρωταρχικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Διαθέτει δύο τερματικά LNG στο Ινκτου και τη Διαμέτη, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υπογράψει συμφωνία με τη Λευκωσία για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τις ποσότητες των κοιτασμάτων της «Αφροδίτης» στους δύο σταθμούς. Εκεί θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα εξάγεται με πλωτά μέσα. Ανάλογες ενέργειες σχεδιάζει και με άλλες ποσότητες κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.  

Ο ρόλος της ExxonMobil και η στάση της Ιταλίας
Για τον East Med πρόσφατα η Ρώμη έκανε γνωστή την πρόθεση της να παγώσει τα σχέδια συμμετοχής της εξαιτίας των αντιδράσεων του κυβερνητικού εταίρου «Πέντε Αστέρια». Πρεσβεύει τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες αντιδρούν μετά τον TAP και στον East Med. Τον αγωγό φυσικού αερίου ως γνωστόν προωθούν οι ΔΕΠΑ και Edison, με την ελληνική δημόσια επιχείρηση να θεωρείται ο εμπνευστής αυτού του project.

Η στάση της Ιταλίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προβλημάτισε τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και οδεύσεις του αγωγού.

>>> Νετανιάχου: Το ναυτικό του Ισραήλ θα προστατεύσει τον EastMed <<<

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ίδιες πληροφορίες, επιδιώκεται η συμμετοχή της ExxonMobil στο εγχείρημα του αγωγού. Και για το λόγο αυτό άλλωστε, χθες αργά το βράδυ (13/3) είχε προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη με στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής. Το ενδεχόμενο εμπλοκής της ExxonMobil στο project  αναμένεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική θωράκιση του.

Ως προς το ενδεχόμενο διερεύνησης εναλλακτικών οδεύσεων προς την Ευρώπη, πηγές θέλουν η ελληνική πλευρά με τη στήριξη και των ΗΠΑ να έχει προτείνει αυτή της Βόρειας Μακεδονίας μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού των ΔΕΣΦΑ – MER JSC Skopje και του ελληνοβουλγαρικού IGB.

Χρήστος Κολώνας - euro2day.gr

 
794
Thumbnail

Στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πλαίσια προτίθεται να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης τεμαχίων γεωργικής γης στην περιοχή της κοινότητας Κλήρου Αγαθοκλής Κωνσταντίνου.

ad1mobile

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών για έγκριση, πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος μέχρι 0.83 MW, το οποίο θα κατασκευαστεί σε τεμάχια συνολικού εμβαδού 17,728 m2 στην τοποθεσία «Μακρύκαμπος».

1

Το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν θα καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια των τεμαχίων, αφού σε μέρος τους υπάρχει σημαντικός αριθμός πεύκων. Το συνολικό εμβαδόν που θα καλυφθεί από το έργο ανέρχεται στα 13,426 m2.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε απόσταση 3 km περίπου βορειοδυτικά του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί βρίσκεται περιοχή προστασίας του δικτύου Φύση 2000 «Κοιλάδα Ποταμού Μαρούλλενας - CY2000010» και στην ίδια απόσταση νοτιοανατολικά βρίσκεται η περιοχή προστασίας του δικτύου Φύση 2000 «Δάσος Μαχαιρά - CY2000004». 

1

Επίσης, το έργο χωροθετείται σε απόσταση 3 km περίπου νότια του πυρήνα της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Κλήρου και σε απόσταση 2 km νοτιοανατολικά του πυρήνα της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Καλού Χωριού Ορεινής. Η πλησιέστερη οικία βρίσκεται δυτικά του έργου σε απόσταση 100m περίπου. Επιπλέον, σε ακτίνα εντός 1 km νότια και νοτιοδυτικά βρίσκεται πευκοδάσος της Κοινότητας Κλήρου.

Η πρόσβαση στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το φ/β πάρκο γίνεται από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Αστρομερίτη και στη συνέχεια από το δευτερεύον οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την Κοινότητα Φικάρδου (οδός Μοναστηρίου). Η πρόσβαση στα τεμάχια γίνεται μέσω χωμάτινου δρόμου.

1

2.480 φωτοβολταϊκά πλαίσια

Οι εγκαταστάσεις του φ/β πάρκου θα κατασκευαστούν από συνήθη υλικά (μέταλλα, μπετόν κ.τ.λ.), ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για παρόμοιες εγκαταστάσεις. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εισαχθούν από το εξωτερικό και θα μεταφερθούν στα τεμάχια, όπου και θα τοποθετηθούν σε σταθερές μεταλλικές βάσεις. Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από:

  • 2,480 Φωτοβολταϊκά πλαίσια,
  • Μεταλλικές βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών συστημάτων,
  • 28 Μετατροπείς δικτύου,
  • Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό,
  • Δωμάτιο Μετρητών ΑΗΚ (25,5m2),
  • Γραφείο/Αποθήκη (31m2),
  • Περίφραξη περιμετρικά των τεμαχίων,
  • Δρόμο για τον μετρητή της ΑΗΚ.

Το σύστημα παραγωγής αναμένεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και να ελέγχεται από αυτόματο κεντρικό σύστημα. Η ενέργεια που θα παράγει υπολογίζεται σύμφωνα με τη μέγιστη δυναμικότητα του, στις 1.213 MWh/year.

ad2mobile

>>> Ειδήσεις - Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

Το ΠΕ υπολογίζεται προκαταρκτικά να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες θα αρχίσουν μετά την έκδοση των αναγκαίων αδειών.

article 1