Το Κάιρο στηρίζει αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ αναζητείται ο ρόλος της ExxonMobil

Πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες γύρω από τις υποδομές μεταφοράς (αγωγοί και τερματικοί σταθμοί LNG) των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο «πόλεμος» έχει ανάψει για τα καλά, για την εμπορική εκμετάλλευση των 2,1 τρισεκατομμυρίων  κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή από το 2009 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του «Γλαύκου -1», προκειμένου να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες κατανάλωσης σε φυσικό αέριο της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτές το 2017 είχαν υπολογιστεί σε 410 δισ. κυβικά μέτρα.

>>> Ο «Γλαύκος» τελικά αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες; <<<

Στις 14 Ιανουαρίου του 2019 στο Κάιρο συναντήθηκαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Παλαιστίνης συνέστησαν το «Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο». 

«Στόχος των χωρών αυτών», όπως περιγράφει και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης που δημοσιεύτηκε χθες στο δίκτυο CNBC, «είναι η δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, η διασφάλιση της προσφοράς και της ζήτησης, η βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των πόρων και η μείωση του κόστους των υποδομών».

Ένα από τα μεγαλεπήβολα projects για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. είναι και ο αγωγός East Med. Με μία διαδρομή 2.200 χλμ. διασχίζοντας μεταξύ άλλων την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα προορίζεται να καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 7 δισ. δολ. και σε πρώτο χρόνο θα μεταφέρει ποσότητες 10 δισ. κυβικών μέτρων.

Για τον East Med επίκειται η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας, ενώ στις 20 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών των χωρών στο Ισραήλ παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο.

Η διπλωματική στάση της Αιγύπτου
Την εβδομάδα που διανύουμε διεξάγεται στο Χιούστον του Τέξας το κορυφαίο παγκοσμίως event της ενέργειας το CERAWeek 2019. Σε αυτό συμμετέχει και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος στο περιθώριο του συνεδρίου έλαβε μέρος σε συνάντηση εργασίας με τους υπουργούς ομόλογους του της Αιγύπτου, Ταρεκ Ελ Μολα, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη αλλά και του Υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενεζες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αίγυπτος στηρίζει τον αγωγό East Med: «Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη όλων στον αγωγό East Med. Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες και συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους, για τη διαμόρφωση μίας περιφερειακής αγοράς με παγκόσμια εμβέλεια».

>>> Εxxon Mobil: Νέα βασική πηγή προμήθειας Φ/Α η ΝΑ Ευρώπη <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος Υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας εξέφρασε με διπλωματικό τρόπο τη στήριξη του αγωγού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Κάιρο είναι θετικό απέναντι στο project εφόσον λειτουργεί συμπληρωματικά στα δικά του επενδυτικά σχέδια και αντιθετικά.

Σημειώνεται ότι το Κάιρο μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος του Ζορ παίζει έναν πρωταρχικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Διαθέτει δύο τερματικά LNG στο Ινκτου και τη Διαμέτη, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υπογράψει συμφωνία με τη Λευκωσία για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τις ποσότητες των κοιτασμάτων της «Αφροδίτης» στους δύο σταθμούς. Εκεί θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα εξάγεται με πλωτά μέσα. Ανάλογες ενέργειες σχεδιάζει και με άλλες ποσότητες κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.  

Ο ρόλος της ExxonMobil και η στάση της Ιταλίας
Για τον East Med πρόσφατα η Ρώμη έκανε γνωστή την πρόθεση της να παγώσει τα σχέδια συμμετοχής της εξαιτίας των αντιδράσεων του κυβερνητικού εταίρου «Πέντε Αστέρια». Πρεσβεύει τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες αντιδρούν μετά τον TAP και στον East Med. Τον αγωγό φυσικού αερίου ως γνωστόν προωθούν οι ΔΕΠΑ και Edison, με την ελληνική δημόσια επιχείρηση να θεωρείται ο εμπνευστής αυτού του project.

Η στάση της Ιταλίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προβλημάτισε τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και οδεύσεις του αγωγού.

>>> Νετανιάχου: Το ναυτικό του Ισραήλ θα προστατεύσει τον EastMed <<<

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ίδιες πληροφορίες, επιδιώκεται η συμμετοχή της ExxonMobil στο εγχείρημα του αγωγού. Και για το λόγο αυτό άλλωστε, χθες αργά το βράδυ (13/3) είχε προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη με στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής. Το ενδεχόμενο εμπλοκής της ExxonMobil στο project  αναμένεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική θωράκιση του.

Ως προς το ενδεχόμενο διερεύνησης εναλλακτικών οδεύσεων προς την Ευρώπη, πηγές θέλουν η ελληνική πλευρά με τη στήριξη και των ΗΠΑ να έχει προτείνει αυτή της Βόρειας Μακεδονίας μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού των ΔΕΣΦΑ – MER JSC Skopje και του ελληνοβουλγαρικού IGB.

Χρήστος Κολώνας - euro2day.gr

 
628
Thumbnail

Σημαντική αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς και στην παραγωγή πέτυχε το 2018 η Energean, η οποία προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
 
H εταιρεία που είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματά της για το 2018.

ad1mobile

>>> Αναλύσεις / Έρευνες Brief <<<
 
Συγκεκριμένα το 2018 αυξήθηκαν στα 347 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα και στα 58 εκατ. βαρέλια τα δυνητικά (2C) αποθέματα της εταιρείας, με τη συνδυαστική αύξηση να φτάνει το 35% σε σχέση με το 2017.

Επίσης αυξήθηκε στις 4.053 βαρέλια ημερησίως, ήτοι κατά 45% σε σχέση με το 2017, η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο Καβάλας.
Ακόμα η εταιρεία πέτυχε μία σειρά από ορόσημα στην πορεία της προς την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του project με την άντληση 460 εκατ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και με την υπογραφή δανειακής σύμβαση ύψους 1,275 δισεκ. δολαρίων με τέσσερις διεθνείς τραπεζικούς ομίλους πέρσι τον Μάρτιο.

Τον ίδιο μήνα λήφθηκε η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς.

Ξεκίνησε η κατασκευή του FPSO “Energean Power” στα ναυπηγεία της COSCO στο Ζουσάν της Κίνας και στα ναυπηγεία Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε το γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις γεωτρήσεις. Η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου.

Η Energean διασφάλισε την πώληση 4,6 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως με την υπογραφή συμβολαίων με ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας με την έναρξη των γεωτρήσεων και την έναρξη κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα.

Μειώθηκε κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι, το κόστος παραγωγής.

Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στο Ισραήλ και το Μαυροβούνιο, ενώ ξεκίνησε η σεισμική έρευνα στην παραχώρηση των Ιωαννίνων.
Η μετοχή της εταιρείας εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 250) και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 35).

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

ad2mobile

«Στη διάρκεια του 2018, επιτύχαμε ουσιαστική πρόοδο στο μεγάλο project της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ και παραμείναμε εντός στόχου για την έναρξη παραγωγής αερίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Συνεχίζουμε εστιασμένοι στην υλοποίηση του project και, μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική μας επικεντρώνεται τόσο στην περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων όσο και στην συμβολαιοποίηση της δυναμικότητας του FPSO που παραμένει διαθέσιμη, εξελίξεις που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν πρόσθετη σημαντική αξία για όλους τους μετόχους αλλά και για τα Ενδιαφερόμενα για τις δραστηριότητες της Energean Μέρη.», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας.

ΚΥΠΕ

article 1