Φορολογούνται τα υπερκέρδη ΑΠΕ – Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο

Το Α’ εξαμηνο του 2022 το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το τέλος για υπερκέρδη εταιρειών που παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Στα τελικά στάδια της κωδικοποίησης των στοιχείων που έχουν ληφθεί για το νομοσχέδιο που θα αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ΑΠΕ βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Brief πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω του νομοσχεδίου θα καθοριστεί με ειδική φόρμουλα πότε ένας παραγωγός ΑΠΕ είχε υπερκέρδη και πώς θα υπολογιστεί το ειδικό τέλος που θα του επιβληθεί για τα ενδεχόμενα αυτά υπερκέρδη που παρουσίασε κατά το 2022. 

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή οι διαδικασίες τρέχουν, με το Υπουργείο Οικονομικών να έχει λάβει στοιχεία από παραγωγούς ΑΠΕ μέσω της διαβούλευσης και ήδη προχωρά στην εξέταση τους.

Όσον αφορά το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή, καθώς το τέλος θα αφορά ενδεχόμενα υπερκέρδη εταιρειών κατά το 2022, η ίδια πηγή σημείωσε στην Brief πως το νομοσχέδιο ενδεχομένως να τεθεί ενώπιον Υπουργικού για έγκριση κατά το Α’ εξάμηνο του 2023, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. 

Την ίδια ώρα, επαγγελματίες του χώρου τόνισαν στην Brief πως το νομοσχέδιο θα πρέπει από τη μια να ρυθμίσει το τέλος που θα επιβληθεί σε παραγωγούς με υπερκέρδη, ενώ ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία αποθάρρυνσης επενδυτών και αναπτύξεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  

Πώς θα υπολογίζεται η φορολογία 

Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού για το πότε ένας παραγωγός κατέγραψε υπερκέρδη, η πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε σε φόρμουλα που προκύπτει από τις τεχνοοικονομικές μελέτες και τις αναμενόμενες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που παρουσίασε η ΡΑΕΚ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως θα συνυπολογίζονται δαπάνες και αναπτύξεις του παραγωγού. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΡΑΕΚ η αναμενόμενη τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία τα έργα πρέπει να αμείβονται για να είναι βιώσιμα κυμαίνεται από τα 7 €c/kWh στα 11€c/kWh, με μέσο όρο στα 8,61€c/kWh, ωστόσο, όπως σημείωνε και η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ (διαβάστε το εδώ), τον Απρίλιο 2022 η Τιμή Αγοράς ΑΠΕ για έργα ΑΠΕ ήταν περίπου 19€σ/kWh, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους ξεπέρασαν τα 20€σ/kWh, καταδεικνύοντας έτσι πως εκ πρώτης φαίνεται να υπήρξαν υπερκέρδη από παραγωγούς ΑΠΕ κατά το 2022. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
4374