Φωτοβολταικά άνω των 120KW – Άρχισαν να σχηματίζονται ουρές αναμονής λόγω SCADA

Η μείωση του ορίου στις 120KW για υποχρεωτική εγκατάσταση SCADA φέρνει μεγάλη καθυστέρηση για επιχειρήσεις & βιομηχανίες

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές κτιρίων εμπορικής ή βιομηχανικής χρήσης, οι οποίοι έχουν αιτηθεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με ισχύ ίση ή μεγαλύτερη των 120 κιλοβατώρων, πέρα από την ουρά αναμονής για έγκριση από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, θα βρουν μπροστά τους άλλο ένα εμπόδιο που θα καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση της επένδυσής τους.

Ο λόγος είναι πως η κυπριακή αγορά, βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σε λογικό χρονικό διάστημα το σύστημα SCADA (εποπτικός έλεγχος και απόκτηση δεδομένων), που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν κατόπιν απόφασης της Διαχειριστή Συστήματος Διανομής και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, την οποία ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου επιτρέπει στους δύο Διαχειριστές να ελέγχουν τη διείσδυση ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, ώστε να έχουν την ευχέρεια να προχωρούν σε περικοπές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δηλαδή εάν να διαπιστωθεί οριακός κίνδυνος για την ευστάθεια και την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Ποιοι επηρεάζονται

Μέχρι πρότινος, το SCADA ήταν προαπαιτούμενο για φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 500 κιλοβατώρων και άνω. Μετά την τελευταία ρυθμιστική απόφαση, το όριο έπεσε στις 120 κιλοβατώρες. Γεγονός που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες οι ανάγκες των οποίων κυμαίνονται περί των 120 με 150 κιλοβατώρων, που δεν είναι και λίγες στον αριθμό. Όπως για παράδειγμα υπεραγορές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Πριν τεθεί σε ισχύ η πιο πάνω αλλαγή στο όριο των κιλοβατώρων, όταν η ζήτηση για SCADA σε φωτοβολταϊκό σύστημα ήταν περιορισμένη, ο χρόνος για την απόκτησή του κυμαινόταν από τέσσερις έως έξι μήνες, καθώς οι κατασκευαστές του εντός της Δημοκρατίας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόκειται για μια διαδικασία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση εισαγόμενων εξαρτημάτων, τη συρμάτωση και τον προγραμματισμό λογισμικό.

Έξι μήνες χωρίς μεγάλη ζήτηση

Μετά την πρόσφατη διεύρυνση του ορίου από τις 120 κιλοβατώρες και πάνω, η ζήτηση για SCADA έχει αυξηθεί σημαντικά. Όπως μας ενημέρωσε ο Σύνδεσμος Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, οι επιχειρήσεις που παρήγγειλαν το εν λόγω σύστημα έχουν ξεπεράσει τις σαράντα και αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ τις προσεχείς εβδομάδες. Εάν λοιπόν με ελάχιστες παραγγελίες, ο χρόνος παράδοσης άγγιζε το εξάμηνο είναι εύλογη η απορία για το πού θα φτάσει τώρα που έχει δημιουργηθεί ουρά αναμονής.

Να σημειωθεί ότι το κόστος για ένα SCADA κυμαίνεται από 18 έως 20 χιλιάδες ευρώ, για φωτοβολταϊκό σύστημα από 120 μέχρι 150 κιλοβατώρες. Για ισχύ ίση των 119 κιλοβάτ και μικρότερη, υπάρχει υποχρέωση για την εγκατάσταση ripple control, για σκοπούς περικοπών ΑΠΕ, τα οποία κοστίζουν από 300 έως και 500 ευρώ περίπου.

Η Brief έθεσε στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, τρία ερωτήματα: για ποιο λόγο αποφασίστηκε η μείωση του ορίου για την εγκατάσταση SCADA, εάν είχε ληφθεί υπόψη το κόστος, καθώς και το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν έγκαιρα στις αυξημένες αιτήσεις με ορατό το ενδεχόμενο πολύ μεγάλων καθυστερήσεων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η εκπρόσωπος του ΔΣΜΚ, Χαρά Κουσιάππα, μας απάντησε πως οι δύο Διαχειριστές επέλεξαν το SCADA καθώς διασφαλίζει ισόποση ποσοστιαία οροφή στο ενδεχόμενο περικοπών, με δίκαιη κατανομή για όλους. Με το ripple control για τα μικρότερα συστήματα, η αποσύνδεση με τηλεχειρισμό, εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη, λειτουργεί με on και off, περικόπτοντας οριζόντια την παραγωγή.

Σε ότι αφορά το κόστος για το SCADA, μετά από μελέτη, οι Διαχειριστές διαπίστωσαν πως δεν είναι απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που αφορά. Για τον χρόνο αναμονής εκτιμούν πως δεν είναι παράμετρος που τους αφορά.

Μιχάλης Λουκά