Φωτοβολταϊκά για Όλους: Έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες, Φεβρουάριο αρχίζουν οι αιτήσεις

Από το Σχέδιο θα μπορούν να επωφεληθούν αρχικά 6.000 νοικοκυριά – Πώς θα εφαρμοστεί και ποια τα κριτήρια

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, θα τεθεί αύριο Πέμπτη (25/1) το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω ενθάρρυνση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από νοικοκυριά.

Σε δηλώσεις του στην Brief ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, εφόσον εγκριθεί το Σχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ανοίξει άμεσα η ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι εγκαταστάτες για να συμπεριληφθούν στο Μητρώο Εγκαταστατών, ενώ αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, το Σχέδιο θα αφορά 6.000 δικαιούχους με δαπάνη 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ «μόλις πλησιάσουμε τον αριθμό των αιτήσεων, θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα ποσά για περισσότερα φωτοβολταϊκά».

«Δεν θα σταματήσουμε στις 6.000», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε τα εισοδήματα που προέρχονται από την εμπορία των ρύπων της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να ενισχύουμε πέραν των 6.000 αιτητών/νοικοκυριών».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε πως το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» θα αφορά ουσιαστικά ενίσχυση του υφιστάμενου Σχεδίου Χορηγιών για Ενθάρρυνση της Χρήσης ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κατοικίες, με τη δημιουργία και τρίτης κατηγορίας.

Όπως εξήγησε, η γενική Κατηγορία Α1 με επιδότηση μέχρι 1.500 ευρώ και η Κατηγορία Α2 που αφορά ευάλωτα νοικοκυριά με επιδότηση σχεδόν 100% της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, θα συνεχίσουν να υφίστανται και θα προστεθεί μία τρίτη κατηγορία με την ονομασία «Φωτοβολταϊκά για Όλους» με την οποία θα δίδεται ποσό 1.000 ευρώ ως επιδότηση, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνεται από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ (Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας), η οποία θα αποπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με 150 ευρώ ανά διμηνία.

«Δεν είναι νέο Σχέδιο, αλλά νέα Κατηγορία στο υφιστάμενο Σχέδιο», επεσήμανε υποδεικνύοντας ότι η νέα κατηγορία δημιουργείται για να βοηθήσει ουσιαστικά όλους όσοι δεν διαθέτουν το κεφάλαιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ότι κάποιοι ενδεχομένως να απωλέσουν τη βοήθεια λόγω μη αποπληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Παπαναστασίου εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως εξήγησε, «μία μέση κατοικία η οποία καταναλώνει περίπου 6.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, πληρώνει τη διμηνία γύρω στα 350-400 ευρώ. Με το που τοποθετηθεί το φωτοβολταϊκό, όμως, ο λογαριασμός θα μειωθεί στα 30 με 40 ευρώ, συν η δόση για εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος 150 ευρώ. Συνεπώς, θα πληρώνει γύρω στα 180 με 190 ευρώ τη διμηνία, αντί 350 με 400 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούμε ότι κάποιος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», υπογράμμισε.

Απαντώντας, ακόμη, σε σχετικό ερώτημα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το Σχέδιο θα περιλαμβάνει δύο κριτήρια. Την εγκατάσταση συστήματος με ισχύ μέχρι 4,2 κιλοβατώρες και κατανάλωση μέχρι 6.000 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Έρχεται τροποποίηση της νομοθεσίας

Εν τω μεταξύ κι εν αναμονή της εφαρμογής του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης και Πανίκος Λεωνίδου, κατέθεσαν πρόταση νόμου για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για χρηματοδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δικαιούχους του Σχεδίου.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση, όπως εξήγησε ο εκ των εισηγητών της πρότασης Χρύσης Παντελίδης, κατά τη χθεσινή (23/1) συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, θα μπορεί το Ταμείο να καλύψει το σύνολο της επένδυσης, το οποίο θα αποπληρωθεί στη συνέχεια με δόσεις μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι είναι μία σωστή και αναγκαία ρύθμιση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Σχέδιο. «Εμείς θα την προχωρήσουμε, θα ακούσουμε και τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και, εάν και εφόσον δεν προκύπτει μέγα θέμα, μπορούμε να το προχωρήσουμε», σημείωσε.

Από πλευράς του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλους, όπως είπε. «Ευελπιστούμε στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της συζήτησης, έτσι ώστε να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια για ψήφιση», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επεσήμανε πως προσβλέπει σε ψήφιση της τροποποίησης εντός Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση και την οριστικοποίηση του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου