Φυσικό αέριο: Άλμα στις ευρωπαϊκές τιμές – Άρχισε η απεργία στην Chevron

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 11% στα 36,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο βασικές εγκαταστάσεις της Chevron στην Αυστραλία άρχισαν μερική απεργία σήμερα Παρασκευή, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τη διοίκηση της εταιρείας.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 11% στα 36,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone, οι οποίες προμήθευαν περίπου το 7% του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι.

Η διαμάχη έχει προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά από τις αρχές Αυγούστου, παρόλο που προς το παρόν φαίνεται να είναι καλά εφοδιασμένη.

Δεδομένης της μέτριας ζήτησης και του ότι τα αποθέματα στην Ευρώπη είναι σχεδόν γεμάτα πολύ νωρίτερα από τους στόχους, οι έμποροι δεν αναμένουν σημαντικό αντίκτυπο από τη διαμάχη. Ωστόσο, ο κίνδυνος παρατεταμένων διαταραχών θα διατηρούσε την πίεση σε μια ασταθή αγορά που δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την περσινή ενεργειακή κρίση.

Τα συνδικάτα ξεκίνησαν τις μερικές απεργίες από τη 1 μ.μ. στις εγκαταστάσεις Wheatstone Platform, Wheatstone Downstream και Gorgon της Chevron, ανέφερε η Offshore Alliance σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

newmoney.gr