Φυσικό Αέριο: Διαγράφεται ο East Med και ξανά πίσω σε τερματικό στην Κύπρο

Δεν επενδύει στον αγωγό προς ΕΕ η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη - Πιο εφικτό το τερματικό και η εξαγωγή υγροποιημένου ΦΑ, λέει

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Τον Ιούνιο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα συνδέει την ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ για την μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Δημοκρατία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Brief ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

>>> Διαβάστε επίσης: Σοβαρό ενδιαφέρον από εταιρείες για τον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου <<<

Πρόταση η οποία προήλθε από τη Λευκωσία και η οποία από τη μια θα λύσει το πρόβλημα με την υγροποίηση του Φυσικού Αερίου και από την άλλη θα βοηθήσει στη πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η Κύπρος θα μπορεί να χρησιμοποιεί για ηλεκτροπαραγωγή το Φυσικό Αέριο εντός κάποιων μηνών. 

Θα στοιχίσει περίπου €1,5 δισ – Υγροποίηση στον Βασιλικό 

Η συμφωνία θα αφορά την κατασκευή αγωγού ο οποίος θα συνδέει την ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. 

Στόχος είναι η μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, στην υγροποίηση του και ακολούθως στη μεταφορά του με πλοία στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να αποκλείονται ωστόσο και οι ασιατικές αγορές. 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός στην Brief η υλοποίηση του έργου αναμένεται να στοιχίσει περίπου €1,5 δις, ποσό το οποίο θα επωμιστούν οι εταιρείες, ενώ η υγροποίηση του αερίου θα γίνει στον Βασιλικό, όπου υπάρχει ήδη ο κατάλληλος χώρος για την κατασκευή των υποδομών.

Σε 18 μήνες η Κύπρος μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό από ΦΑ

Περεταίρω, και σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα του έργου, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση και υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες, θα χρειαστούν δυόμιση χρόνια για την υγροποίηση. 

Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο ο Υπουργός ανέφερε πως αυτή μπορεί να γίνει σε 18 μήνες. 

Εικονικός αγωγός ο East Med

Ουσιαστικά, η Κύπρος έχει εγκαταλείψει την ιδέα του East Med, ο οποίος ήταν και μη βιώσιμος, και προχωρά με τους νέους σχεδιασμούς που θα αφορούν τη μεταφορά Φυσικού Αερίου στην ΕΕ μέσω πλοίων. 

Όπως εξάλλου ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός ο East Med θα παραμείνει ως ένας εικονικός αγωγός ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη με τη μορφή υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. 

Θα αποζημιώσουμε για Ισάι και λύνεται η εκκρεμότητα

Μάλιστα, η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ φαίνεται πως προχωρά σε πολύ καλό κλίμα, καθώς όπως σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας, φαίνεται να επιλύεται και η εκκρεμότητα που προέκυψε με το κοίτασμα Αφροδίτη και το Ισραηλινό Ισάι, καθώς η Κύπρος κατέθεσε ήδη σχετική πρόταση προς το Ισραήλ. 

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτή η πρόταση θα αφορά την καταβολή αποζημίωσης από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Χαράλαμπος Ζάκος