Στόχος της εταιρείας σιδηροδρόμων είναι να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της με 100% ΑΠΕ μέχρι το 2038

Περίπου το 8% της συνολικής παραγωγής του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Nordsee Ost, ισχύος 295 MW «έκλεισε» με την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας PPA, η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn (DB). Η έναρξη της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει από το 2024.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ειδικότερα, η DB Energie GmBH, θυγατρική της DB, προχώρησε στην υπογραφή πενταετούς συμφωνίας για την αγοροπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας (Power purchase agreement) με την Innogy,  η οποία είναι ο ιδιοκτήτης του πάρκου και την RWE Supply & Trading GmBH. Το συμβόλαιο αφορά μερίδιο της παραγωγής του πάρκου, της τάξης των 25 MW ή διαφορετικά τις τέσσερις από τις 48 τουρμπίνες που διαθέτει.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους (PPA) που υπογράφεται στην χώρα, σύμφωνα με την Innogy.

Σχολιάζοντας την επίτευξη της συμφωνίας, ο Torsten Schein, CEO της DB Energie, σημείωσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα αναζητήσει να υποκαταστήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με συμβατικές μονάδες ενέργειας και λήγουν, με συμβόλαια προμήθειας ανανεώσιμης ενέργειας. 

«Πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουμε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοροπωλησίας πράσινης ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στόχος της εταιρείας σιδηροδρόμων είναι να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της με 100% ΑΠΕ μέχρι το 2038. Για την ώρα το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται σε 57%.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι υπεράκτιο αιολικό πάρκο Nordsee Ost «πήρε ρεύμα» τον Μάιο του 2015. Αποτελείται από 48 τουρμπίνες της Senvion, τύπου 6.2M126, εγκατεστημένες στο νησί Heligoland και παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλυφθούν οι ανάγκες 320,000 γερμανικών νοικοκυριών.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

 
1122
Thumbnail

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν το πρωί (20/9) ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Κύπρου για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και ευρύτερα για τον τομέα του ηλεκτρισμού και την προσπάθεια για περαιτέρω εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Επεσήμανε πως αντάλλαξαν απόψεις για σωρεία θεμάτων, κυρίως στα θέματα ενέργειας, και συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν με τον διάλογο, τόσο με τον κ. Σιζόπουλο, όσο και με τους συνεργάτες του «γιατί προσδοκούμε στις εποικοδομητικές ιδέες του Κινήματος, σε θέματα τα οποία αφορούν τόσο τον ευρύτερο πληθυσμό αλλά και ειδικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα τις ορεινές περιοχές».
 
Ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή απόψεις έχει να προβάλει η ΕΔΕΚ».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε για την πάρα πολύ εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, ενημέρωση της οποίας έτυχαν, σε τρία πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν την Κύπρο.
 
Το πρώτο, σημείωσε, αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προώθηση ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και πώς ακριβώς αξιοποιώντας διάφορες ενδεχομένως ενέργειες που πρέπει να γίνουν να προωθηθεί θετικά η ολοκλήρωση» του προγράμματος.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι γιατί αρκετές από τις προτάσεις τις οποίες παλαιότερα είχαν καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο, παρουσία και του Υπουργού, βλέπουν σήμερα ότι προωθούνται προς υλοποίηση.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως το δεύτερο θέμα αφορούσε την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε πως και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες πρωτοβουλίες και η ΕΔΕΚ είχε συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από τα ζητήματα του είδους του φυσικού αερίου που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί.
 
Σήμερα έχουμε μια πλήρη ενημέρωση για τις καινούργιες ενέργειες της κυβέρνησης, που μπορώ να πω ότι κινούνται προς θετική κατεύθυνση και σε πολύ μεγάλο βαθμό μας έχουν ικανοποιήσει, επεσήμανε.
 
Πρόσθεσε πως για την ΕΔΕΚ το πρωταρχικό ζήτημα είναι μεν το κόστος έλευσης αυτού του φυσικού αερίου «αλλά πρώτιστα είναι να διασφαλίσουμε κατά τρόπο απόλυτο την ασφάλεια του πληθυσμού και την αποφυγή οποιωνδήποτε ατυχημάτων».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το τρίτο θέμα αφορούσε «το πώς αξιοποιούμε τις ΑΠΕ, κυρίως για να προσφέρουμε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές στους κατοίκους των ορεινών, των ημιορεινών και ενδεχομένως και των ακριτικών περιοχών, σε μία προσπάθεια αύξησης της πολιτικής και της κοινωνικής μας συμβολής σε αυτές τις περιοχές με βασικό στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να μειώσουμε τα έξοδα διαβίωσής τους, και την ίδια στιγμή, αν είναι δυνατόν, να αντιστρέψουμε την αστυφιλία».
 
Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη συνάντηση και επεσήμανε πως η συνεργασία τους θα συνεχιστεί σε εποικοδομητικό κλίμα και μεταξύ τους, αλλά και ενδεχομένως και μεταξύ των λειτουργών του Υπουργείου και των στελεχών του Κινήματος που είναι επιφορτισμένα με αυτά τα ζητήματα.

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου
 

article 1