Γερμανία: Ολοκληρώθηκε ο 1ος πλωτός τερματικός σταθμός LNG

Η χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες ποσότητες LNG και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η κατασκευή στην Γερμανία του πρώτου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι Wilhelmshaven στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς η χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες ποσότητες LNG και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτή η εξέλιξη σε σχέση με το LNG «είναι ένα μεγάλο βήμα προς έναν ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας της πολιτείας της Κάτω Σαξονίας Όλαφ Λίες.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το τερματικό στο λιμάνι Wilhelmshaven θα λειτουργήσει γύρω στο τέλος του έτους, όπως επίσης και ένας δεύτερος, πλωτός, τερματικός σταθμός στο λιμάνι Brunsbuettel της Βόρειας Θάλασσας.

>>Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Στο 100% τα τερματικά αποθήκευσης ΦΑ λόγω ήπιου καιρού<<

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στο Wilhelmshaven (FSRU), για χρήση από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Uniper, θα τοποθετηθεί σε μια διευρυμένη προβλήτα του λιμανιού και θα έχει τη δυνατότητα να αεριοποιεί εκ νέου το LNG το οποίο θα φτάνει με ειδικά δεξαμενόπλοια.

Η νέα λιμενική υποδομή θα είναι εξοπλισμένη έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει στο μέλλον με εισαγωγές πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως το υδρογόνο, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Μέγερ.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα σε σχέση με την στρατηγική LNG της Γερμανίας, ο κ. Χάμπεκ είπε ότι μια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG θα τοποθετηθεί στην περιοχή Brunsbuettel στο τέλος του έτους για χρήση από την κρατική RWE, ενώ στο λιμάνι Wilhelmshaven θα τοποθετηθεί ακόμη μια πλωτή μονάδα το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους και παράλληλα μια ιδιωτική μονάδα αναμένεται να τοποθετηθεί στο Lubmin στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Συνολικά, οι έξι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG θα μπορούσαν θεωρητικά να καλύψουν το ένα τρίτο των ετήσιων αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο, με βάση τα 90,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που καταναλώθηκαν το 2021.

ΚΥΠΕ

 
4371