Για τον Σεπτέμβριο 2021 μετατίθενται οι γεωτρήσεις στον «Γλαύκο»

Ποιους λόγους επικαλείται η κοινοπραξία - Τι γίνεται με γεωτρήσεις Eni-Total και επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη»

Ανατροπή στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, αφού οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για εκμετάλλευση των οικοπέδων στην Κυπριακή ΑΟΖ αναθεωρούν τους σχεδιασμούς τους.

Μετά την Exxon Mobil που γνωστοποίησε στις κυπριακές Αρχές την απόφασή της για αναβολή των γεωτρήσεων που προγραμμάτιζε στην Κύπρο για 12 μήνες και η κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum μετέθεσε για τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος», ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Ιούλιο του 2020.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος. 

Όπως είπε, με σχετική επιστολή προς τις κυπριακές Αρχές η κοινοπραξία επισημαίνει πως προχώρησε στην αναβολή για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού και Δεύτερον, την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου διεθνώς, γεγονός το οποίο αναγκάζει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μείωση των κεφαλαιουχικών τους δαπανών.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως παραμένει η δέσμευση έναντι της Κύπρου για ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος, σε αντίθεση με άλλες περιοχές από τις οποίες οι εταιρείες έχουν αποχωρήσει εντελώς.

Σε ό,τι αφορά την κοινοπραξία Eni-Total, η οποία έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τρεις έως έξι γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, εκφράζοντας, ωστόσο, την εκτίμηση ότι και η γαλλοιταλική κοινοπραξία θα προχωρήσει σε αναβολή.

Όσον αφορά την δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο να διενεργηθεί μέσα στο 2021, «με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα ξεπεραστεί η πανδημία και θα αποκατασταθούν οι τιμές των καυσίμων διεθνώς».

Την ίδια ώρα ο κ. Λακκοτρύπης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσης των γεωτρήσεων.

Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την νέα κάθοδο του «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως επιδίωξη της Άγκυρας είναι να διενεργήσει όσον το δυνατόν περισσότερες γεωτρήσεις.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στην περίπτωση που εντοπίσει ποσότητες φυσικού αερίου ή πετρελαίου να εκμεταλλευτεί το γεγονός ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Τόνισε, παράλληλα, πως η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε διεθνές διπλωματικό και νομικό επίπεδο για να αποτρέψει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.


 

 
3334