Χρ. Τσίγκης: Τα αιολικά πάρκα μας έβαλαν στον χάρτη των ΑΠΕ

Έρχονται προτάσεις και για πλωτά αιολικά πάρκα -

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Η τάση που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι η γαλάζια ανάπτυξη και η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει τις σύγχρονες χώρες, όπως επισήμανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΑΕΚ, Χρίστος Τσίγκης στην εκπομπή Business Hour by Brief την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τσίγκης, υπογράμμισε ότι μια χώρα όπως η Κύπρος που μπορεί να είναι απομονωμένο το ηλεκτρικό σύστημα της είναι καλά να έχει ένα συνδυασμό τεχνολογιών και τις βιωμάζας και των φωτοβολταϊκών και των αιολικών.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει η Κύπρος σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Τσίγκης στην Business Hour by Brief :

Που βρίσκεται η Κύπρος σήμερα όσον αφορά την Αιολική Ενέργεια

Σήμερα είμαστε στα 157,5 μεγαβάτ που αφορά 6 αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν μεταξύ των ετών 2010-2015 και στην ουσία μέχρι πριν λίγο καιρό αφορούσε το 50% της εγκατάστασης από συστήματα. Σήμερα έχουμε περίπου 400 μεγαβάτ από συστήματα ΑΠΕ και αδειοδοτικά. Η Κύπρος έχει ακόμη μια εξέλιξη για ακόμη 700 μεγαβάτ που αυτή την στιγμή είναι σε έξαρση τα φωτοβολταϊκά.

Όμως είναι γεγονός ότι τα αιολικά πάρκα μας έβαλαν στον χάρτη των ΑΠΕ, γιατί μέχρι το 2010 είμασταν στο «0» και αυτό που κοιτάζουμε σήμερα είναι κάποιες περεταίρω αναπτύξεις που αφορύν αιολικά πάρκα και στην θάλασσα. 
Η τάση που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι η γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία

Τι είναι γαλάζια ανάπτυξη

Γαλάζια οικονομία αφορά την θάλασσα κυρίως. Η γαλάζια ενέργεια  είναι ένα πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ και ως Κύπρος έχουμε σε εξέλιξη νομοσχέδιο για τα έργα που θα γίνουν μέσα στη θάλασσα και τα νέα σχέδια που έχουμε εμείς ως επιχειρηματίες και ως Σύνδεσμος, είναι οι πλωτές μονάδες που προσφέρονται πάρα πολύ, ειδικά σε Γαλλία, Αγγλία μιλάμε για μια μεγάλη εξάπλωση σε πλωτές μονάδες. Είναι πολύ δύσκολα έργα και χρονοβόρα ως προς την διαδικασία αδειοδότησης, αλλά η εξέλιξη και η τεχνολογία προχωρά τόσο ραγδαία που αν δείτε σε πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο  οι διασυνδέσεις χώρας όπως είανι οι εξελίξεις στον τόπο μας.

Αιολικά πάρκα στη θάλασσα

Μιλάμε για αιολικά πάρκα στη θάλασσα με καλώδιο επιστροφής και να υπάρχει και αποθήκευση, κάτι για το οποίο ο ΣΑΕΚ έκανε θέμα από το 2013, ότι η Κύπρος το 2016-2017 έπρεπε να έχει ένα μεγάλο χώρο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.Πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα το πλεόνασμα, το μεσημέρι των ΦΒ και το βράδυ των Αιολικών «χάνεται». 
Πρέπει να δείξουμε μια μεγάλη κατανόηση και επικοινωνία με τον διαχειριστή για αυτά τα πράγματα ότι όσο περισσότερα μεγαβάτ μπαίνουν στα καταστήματα των ΑΠΕ τόσο περισσότερες θα είναι οι αποκοπές αν μείνουμε σε αυτό το πλαίσιο. Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα αποθήκευσης, έτσι ώστε η περιττή ενέργεια που μένει τη δεδομένη στιγμή να μην χάνεται.

Το κόστος της επένδυσης των πλωτών αιολικών πάρκων

Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε εγκατάσταση με πυλώνες μέσα στη θάλασσα και αφορούσε κυρίως σε Δανία, Ολλανδία για εγκαταστάσεις σε ρηχές θάλασσες, σε αντίθεση με την Κύπρο που οι θάλασσες μας είναι βαθιές.
Το 2009 έγινε έρευνα από τον ΣΑΕΚ και βρήκαμε κάποια κοινά σημεία με χώρες που ήταν πιο ρηχές οι θάλασσες. Τώρα μιλάμε για πλωτά συστήματα τα οποια και μετακινούνται, είναι εξειδικευμένα τα μηχανήματα, οπόταν αργά η γρήγορα θα γίνει και στην Κύπρο. Ακολουθούμε την καινοτομία της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα, καθώς δεν έχουμε κάτι νέο εμείς.  Μπορούμε όμως να αντιγράψουμε τα θετικά των σύγχρονων Ευρωπαικών χωρών

Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ

Τα δύο τελευταία σχέδια, του Απρίλιου 2018 και 2019 του Υπουργείο Ενέργειας, κατά κύριο λόγο και λόγω της διαφοροποίησης των δεδομένων των φωτοβολταϊκών, ήταν σχέδια κυρίως για φωτοβολταϊκά.
Θέλω να πω ότι στο δεύτερο σχέδιο υπήρχε το πλαίσιο για μεικτή τεχνολογία και  κάλυπτε και την αιολική ενέργεια. Όμως εμείς λέμε ότι η ανάμειξη των συστημάτων από ΑΠΕ, εκτός από κάποια τεχνικά ζητήματα, θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φωτοβολταϊκό πάρκο ή Αιολικό;

Για 700 μεγαβάτ με φωτοβολταϊκά χρειαζόμαστε σε έκταση περίπου 10.000 σκάλες γεωργική γη. Αντίστοιχα με αιολικά έργα χρειαζόμαστε 1.000 σκάλες. Ενώ παλαιότερα μιλούσαμε για γεννήτρια 25x25 , σήμερα έχουμε γεννήτριες των 4,5,6 μεγαβάτ η κάθε μία. Eπομένως μαζικά με τα αιολικά μπορούμε να έχουμε περισσότερα μεγαβάτ. Μια χώρα όπως η Κύπρος που μπορεί να είναι απομονωμένο το ηλεκτρικό σύστημα είναι καλά να έχει ένα συνδυασμό τεχνολογιών και τις βιωμάζας και των φ/β και των αιολικών.
Αυτό που έγινε λίγο απότομα κατά κάποιον τρόπο μετά την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων μετά το 2010 μέχρι το 2015, μπήκαμε σε κάποιους άλλους ρυθμούς ανάπτυξης φωτοβολταικών.
Παρατηρώ τώρα μετά και απο συναντήσεις με την Υπουργό Ενέργειας , Νατάσα Πηλείδου, ότι θα συνεχίσει αυτό το πλαίσιο αλλά πρέπει να συνεχιστεί μια σωστή ανάμειξη γι αυτό θέτουμε ότι έχουμε εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί για το δεύτερο σχέδιο με τα αιολικά που αφορούν άλλα 40-50 μεγαβάτ και αυτό που βλέπουμε σαν σύνδεσμος είναι αξιοποίηση της γαλάζιας ενέργειας που αφορά τα πλωτά αιολικά. Έχουμε προχωρήσει με μελέτες αλλά βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο .  Η Κύπρος δεν έχει άλλη μορφή ενέργειας. Πρέπει να αναπτύξει την πράσινη αειφόρο ανάπτυξη μέσω των ΑΠΕ δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει. 

Μειώθηκε το κόστος για αιολικό πάρκο

Παλαιότερα 1 μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκό πάρκο στοίχιζε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα είναι γύρω στις 700.000, ανάλογα και που βρίσκεται το δίκτυο σε σχέση με ένα έργο. 
Μειώθηκε στα τρια η τιμή.  Στο αιολικό πάρκο στοίχιζε 2 εκατομμύρια το μεγαβάτ ενώ σήμερα επειδή τα μηχανήματα είναι πολύ διαφορετικά και εξελιγμένα, 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά για ένα πάρκο των 10 μεγαβάτ από αιολική ενέργεια στοίχιζε τα προηγούμενα χρόνια 20 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα στα 16-17 εκατομμύρια ευρώ.  Μειώθηκε αλλά επειδή αφορά ειδικά μέταλλα για το ύψος των ανεμογεννητριών, ρότορες, τα πτερύγια για προστασία των πουλιών και των εντόμων ώστε να μην κολλάνε πάνω στο φτερό. Μιλάμε για πολύ υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα.

Πάντα βρίσκονται επενδυτές

Καμιά φορά σε τέτοιες επενδύσεις δεν είναι θέμα η επένδυση, καθώς πάντα βρίσκονται επενδυτές. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην Κύπρο και είναι άποψη που έχει εκφράσει και ο ΣΑΕΚ στην κυβέρνηση και την Υπουργό – η οποία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ καλή πρόθεση-.

Σχολιάζοντας τα πλάνα στην εκπομπή σημείωσε ότι όπως βλέπει κάποιος σε ένα πλωτό αιολικό πάρκο μπορεί να υπάρχει και ελικοδρόμιο. Μπορεί να είναι μεγαλύτερο το κόστος για την κατασκευή ενός πλωτού αιολικού πάρκου σε σχέση με ένα στη γη, αλλά υπάρχουν πολλά προγράμματα που τρέχουν.

Πρόσφατα σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο σχολίασαν τόσο συγκεκριμένα την περιοχή μας, μιλώντας για τη Μεσόγειο, για απομονωμένο σύστημα που σε επίπεδο ΕΕ ζωγράφιζε την Κύπρο. Γιατί να χάσουμε τπο πλεονέκτημα και να μην μπουμε σε κάποια προγράμματα όπως είναι το Ορίζοντας, ή έργα ειδικού ενδιαφέροντος τα οποία μπορεί να μπει η Κύπρος και να συνδεθεί με άλλες χώρες. Αύριο αν γίνει το υποθαλάσσιο καλώδιο Κύπρου – Ελλάδας γιατί να μην γίνει ένα αιολικό πάρκο στα συνοριακά ύδατα με την Ελλάδα και να συνδεθεί σε αυτό το καλώδιο.

Δεν είναι το κόστος μιας οικοδομής, αλλά οι συνθήκες, δηλαδή πόσο σταθερό είναι το πλαίσιο.  Άλλες χώρες όταν ξεκινούσαμε ήταν πιο έτοιμες από την Κύπρο αλλά δεν είχαν σταθερό πλαίσιο αδειδότησης και διαδικασιών. Δηλαδή ένας που μπορούσε να πάρει την άδιεα μπορεί να άλλαζαν τα δεδομένα και να υπήρχε καθυστέρηση.  Η Κύπρος χαρακτηρίζεται από αυτή την σταθερότητα και πρέπει να πω ότι την δύσκολη περίδοο του 2013 κρατήσαμε τα συμβόλαια στην ίδια τιμή και αυτό έδειξε μια σταθερότητα και συνέπεια στους επενδυτές, αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν αυτά τα έργα.

Το δεύτερο είναι αναλόγως της εξέλιξης, τα κίνητρα και την μορφή της επιδότησης υπάρχει από το κράτος. Για παράδειγμα Γαλλία και Αγγλία αιτήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και πριν 2 χρόνια επιδοτήθηκαν για έργα στη θάλασσα, επομένως δεν πρέπει να μας φοβίζει αυτό το πράγμα ότι αφορά κρατική ενίσχυση νοουμένου ότι αποδείξουμε ότι το έχουμε ανάγκη σαν χώρα.

Τώρα η Κύπρος δεν διαθέτει σύστημα αποθήκευσης. Αν όμως απευθυνθούμε στην Ευρώπη και ζητήσουμε κάτι συγκεκριμένο για το γενικό καλό της χώρας δεν σημαίνει ότι δεν θα εγκριθούμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επιδοτήσεων και δεν πρέπει το κράτος να βάζει πάντα την επιδότηση αλλά βλέπουμε καινοτομες λύσεις που θα καθορίσουν την εξέλιξη μας σαν κράτος.  Σήμερα έχουμε ένα σχεδιασμό 21-30 με τα δεδομένα που έχουμ μπροστά μας. Δηλαδή αν έρθει φυσικό αέριο, πόση ανάπτυξη θα έχουμε κλπ. Θέλω να σας πως ότι οι συγχρονες χώρες προσπαθούν να σχεδιάσουν από σήμερα πως θέλουν να είναι οι χώρες τους.

Πόσα μεγαβάτ χρειάζεται μια πόλη για να λειτουργήσει

Στην Πάφο που είχαμε το πρώτο αιολικό πάρκο «Ορείτες» ήταν στα 82 μεγαβάτ. Να ξέρετε ότι όταν πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ποτέ δεν έχει την 100% απόδοση, είτε είναι η μάξιμουμ απόδοση ενός φωτοβολταϊκού ή με αέρα ενός αιολικού. Δίνουν στο σύστημα 22-24 της εγκατεστημένης ισχύς. Δηλαδή ένα πάρκο των 100 η μόνιμη χωρητικότητα που δίνει, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκόσμια είναι γύρω στο 20-25 μεγαβάτ. Για παράδειγμα, το αιολικό πάρκο «Ορειτές» στην Πάφο κάλυπτε ολόκληρη την Πάφο.

Δείτε όσα ανέφερε ο κ. Τσίγκης στην Business Hour By Brief:


Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB