Χρίστοφ: Ιστορική για ΕΕ η συμφωνία με την τουρκική Botas

«Προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω των τουρκικών τερματικών σταθμών προς τη Βουλγαρία και την Ευρώπη»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας, ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Ρόσεν Χρίστοφ δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την ενεργειακή εταιρεία Botas της Τουρκίας είναι ιστορική για τη Βουλγαρία αλλά και για την ΕΕ, καθώς προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω των τουρκικών τερματικών σταθμών προς τη Βουλγαρία και την Ευρώπη. «Έχουμε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz και η τουρκική Botas υπέγραψαν στις 3 Ιανουαρίου συμφωνία που παρέχει στη Βουλγαρία πρόσβαση στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου για 13 χρόνια.

Ο Χρίστοφ εξήγησε την Κυριακή ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά τη δέσμευση χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς και απέκλεισε την εμπορία φυσικού αερίου. Η Bulgargaz εμπορεύεται μέσω διαφανών διαδικασιών και διαγωνισμών, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Χρίστοφ είπε ότι η Lukoil πρέπει να λειτουργήσει αν η Βουλγαρία θέλει να αποκτήσει προσιτά καύσιμα. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια μόνιμη λύση - ένας πετρελαιαγωγός Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς.

Την επόμενη εβδομάδα η Βουλγαρία θα υπογράψει μνημόνιο με την Ελλάδα για την επανέναρξη του έργου και την εισαγωγή μη ρωσικού πετρελαίου.

Αρχικά, ο αγωγός επρόκειτο να μεταφέρει πετρέλαιο από την πόλη Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τώρα η κατεύθυνση θα αντιστραφεί.

(ΚΥΠΕ)

 
4371