Η διαρροή ντίζελ στην Αρκτική ίσως το "Exxon Valdez" του Πούτιν

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το κόστος φαίνεται τρομακτικό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε, την Τετάρτη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή Taymyr, κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό, μετά τη διαρροή 20.000 τόνων (150.000 βαρελιών) ντίζελ από έναν ρωσικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Το ατύχημα έγινε στην πόλη Νορίλσκ, στις 29 Μαΐου, όταν κατέρρευσε η δεξαμενή στην οποία ήταν αποθηκευμένα τα καύσιμα. Το ντίζελ είναι πολύ πιο τοξικό από το αργό πετρέλαιο, αλλά και πιο επικίνδυνο τόσο για τα συνεργεία καθαρισμού όσο και για το περιβάλλον.

Σε μια συνάντηση με τον Πούτιν, ο κυβερνήτης της περιοχής παραδέχτηκε ότι οι αρχές αντέδρασαν με καθυστέρηση δύο ημερών, επειδή οι ειδικοί αρχικά τον είχαν διαβεβαιώσει πως δεν υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης. "Μόνο μετά την εμφάνιση δυσάρεστων και ανησυχητικών εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε γνωστή η αληθινή έκταση του προβλήματος στις αρχές", είπε ο κυβερνήτης της περιοχής. Μάλιστα, ο επικεφαλής του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών επιβεβαίωσε πως έμαθε για την καταστροφή στις 31 Μαΐου.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

Ο Πούτιν κατηγόρησε την εταιρεία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, την NTEC, για την καθυστερημένη αντίδραση στο περιστατικό. "Γιατί οι κρατικές υπηρεσίες το έμαθαν μετά από δύο ημέρες; Θα μαθαίνουμε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ποιο είναι το πρόβλημά σας;" είπε φαβερά ενοχλημένος ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της εταιρείας. 

Στη συνέχεια, ο Πούτιν ζήτησε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να διερευνήσουν το περιστατικό και γιατί οι πληροφορίες καθυστέρησαν τόσο πολύ.

Το υπουργείο Φυσικών Πόρων εκτίμησε πως οι τοπικές αρχές δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τη διαρροή τόσων τόνων καυσίμου και πως πρέπει να αναλάβει το περιστατικό το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών μαζί με τον στρατό. Ο Πούτιν, αμέσως μετά, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το κόστος φαίνεται τρομακτικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Φυσικών Πόρων, η διαρροή έχει έκταση 20 χιλιομέτρων και το κόστος της καταστροφής ανέρχεται σε τουλάχιστον 13 εκατ. δολ. Μέχρι στιγμής, έχουν συλλεγεί περίπου 320 τόνοι από το ντίζελ που διέρρευσε, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν πως οι μοναδικές λύσεις καθαρισμού του καυσίμου είναι η καύση ή η φυσική εξάτμιση. Και οι δύο επιλογές είναι καταστροφικές για το εύθραυστο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace πιστεύει ότι αυτό το περιστατικό είναι η χειρότερη διαρροή καυσίμων στην Αρκτική, και τη συγκρίνει με το ατύχημα του "Exxon Valdez" στην Αλάσκα το 1989. Τότε, περίπου 287.000 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από το τάνκερ στις ακτές της Αλάσκας. Η διαρροή, βέβαια, στο  Νορίλσκ είναι μικρότερη από αυτήν του "Exxon Valdez", αλλά η τοποθεσία της διαρροής και η τοξικότητα του καυσίμου ανεβάζουν πολύ ψηλά τον κίνδυνο της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Το λιώσιμο του παγωμένου υπεδάφους, που προκάλεσε την κατάρρευση της δεξαμενής με το ντίζελ, είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο για τις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης και λιώνει αυτό το υπέδαφος, τόσο περισσότερο το έδαφος στο οποίο στηρίζονται οι υποδομές μετατρέπεται σε λάσπη χάνοντας τη σταθερότητά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι το τέλος του αιώνα, περίπου 4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα παγωμένου υπεδάφους θα λιώσουν.

Η Ρωσία, αν και προηγουμένως ήταν επιφυλακτική για την παγκόσμια υπερθέρμανση, πλέον μαθαίνει με τον δύσκολο τρόπο το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Δεκάδες χιλιάδες δίκτυα δρόμων και αγωγών που υπάρχουν στο έδαφος της Αρκτικής βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Μόσχα δεν έχει τις τεχνικές ικανότητες, την τεχνογνωσία και τους πόρους για να προστατεύσει τις υποδομές και το περιβάλλον.

Η περιβαλλοντική καταστροφή στο Νορίλσκ ίσως δείχνει το ζοφερό μέλλον που έχει μπροστά της η μεγαλύτερη δύναμη της Αρκτικής.

capital.gr

Ariel Cohen