Η Ευρώπη "τρέμει" το βαρύ χειμώνα - Πρόβλημα με το φυσικό αέριο

Για μεγάλο πρόβλημα στο φυσικό αέριο αν έχει κρύο τον Ιανουάριο προειδοποιούν εταιρείες

Προειδοποίηση για την κατάσταση στο φυσικό αέριο της Ευρώπης απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Μάρκο Αλβέρα.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg ανέφερε πως η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης κατά το φετινό χειμώνα στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το πόσο θα πέσει η θερμοκρασία τον Ιανουάριο. "Αν ο χειμώνας είναι κρύος, τότε θα έχουμε μεγάλο, μεγάλο πρόβλημα", τόνισε σχετικά.

Το ενδεχόμενο χαμηλών θερμοκρασιών στις αρχές του νέου έτους θα ενισχύσει την κατανάλωση αερίου και θα εξαντλήσει τις αποθήκες που είναι σε ήδη χαμηλά επίπεδα, πιθανώς οδηγώντας τες σε ένα επικίνδυνο σημείο όπου δεν μπορεί να αντληθεί άλλο αέριο για λόγους διατήρησης της πίεσης στο δίκτυο των αγωγών. Στο σημείο αυτό οι τιμές του αερίου θα εκτοξευτούν διότι δεν υπάρχει πλέον άλλο μέσο, παρά η "καταστροφή" της ζήτησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την 1η Δεκεμβρίου οι αποθήκες βρίσκονταν στο 67,5%. Ο ρυθμός εισροών/εκροών βρίσκεται σταθερά κοντά στο -0,5% ημερησίως τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αν αναλογιστούμε ότι η χειμερινή περίοδος διαρκεί 120 ημέρες ως τα τέλη Μαρτίου, τότε το πόρισμα είναι ότι θεωρητικά οι αποθήκες θα φτάσουν κάτω από το 10% μέχρι τότε.

Στην πράξη, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο λόγο εισροών/εκροών, το σημείο καμπής που περιέγραψε ο Αλβέρα θα έχει έρθει νωρίτερα, με το ρυθμό άντλησης να υποχωρεί διαρκώς μέρα με τη μέρα.

Το μόνο βέβαιο σε ένα τέτοιο σενάριο είναι ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες θα ξεκινήσουν τη θερινή περίοδο και την αναπλήρωσή τους πιο χαμηλά από το ήδη χαμηλό 30% της 1ης Απριλίου 2021.

Καταλήγοντας, ο Αλβέρα τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα αερίου στα πρότυπα του αμερικανικού πετρελαϊκού αποθέματος. "Η αποθήκευση πρέπει να αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Είναι πολύ πιο σημαντική και στρατηγική από ότι η αποθήκευση πετρελαίου".

Πηγή: Energypress.gr

 
3363