Η Κυβέρνηση του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία για τον EastMed

Συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του φιλόδοξου project που αναμένεται να κοστίσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ

Η Κυβέρνηση του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed που είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο οι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η έγκριση της τριμερούς συμφωνίας από την Κυβέρνηση του Ισραήλ συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του φιλόδοξου project που αναμένεται να κοστίσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον.

Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες θα πρέπει να υπογράψει και η Ιταλία, η οποία ενώ εκφράζεται θετικά για το μεγάλο έργο δεν έχει ακόμη ενταχθεί επισήμως.

Το έργο συνάδει επίσης με τις στρατηγικές ενεργειακές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανοίγει έναν διάδρομο προμήθειας φυσικού αερίου και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο ο αγωγός συνιστά επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης με το Ισραήλ και αναβαθμίζει τον ρόλο τους στην περιοχή.

Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς χαρακτήρισε την επικύρωση της συμφωνίας από την Κυβέρνηση του Ισραήλ «ένα ακόμη ορόσημο στην προσπάθεια να γίνει το Ισραήλ εξαγωγέας ενέργειας, κάτι που θα φέρει δεκάδες δισεκατομμύρια για την ευημερία της χώρας και των πολιτών της τα επόμενα χρόνια».

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της απόφασης στο πλαίσιο της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία. «Από τη μία πλευρά συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, και από την άλλη αναπτύσσουμε την ισραηλινή οικονομία».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό, προς το παρόν υπάρχει σχεδιασμός, τόσο για τη χερσαία όσο και για τη θαλάσσια διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com
 

 
2034
Thumbnail