Η ΣΑ κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των αγορών πετρελαίου

Τα τελευταία στοιχεία, για το Νοέμβριο, δείχνουν ότι οι Σαουδαρραβικές εξαγωγές σημείωσαν πτώση άνω του 25%

Όταν νωρίτερα αυτό το μήνα η Σαουδική Αραβία επεφύλαξε "μια θαυμάσια έκπληξη" στις αγορές πετρελαίου με τα λόγια του υπουργού Ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν. Το Βασίλειο είπε ότι θα μειώσει κατά επιπλέον 1 εκατομμύριο bpd την παραγωγή πετρελαίου για να διατηρήσει τις τιμές υψηλότερες. Αλλά τότε το Ιράν άρχισε να αυξάνει την παραγωγή του, βλέποντας μια ανάκαμψη των εξαγωγών, σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια bpd. Οι τιμές έπεσαν γρήγορα. Τι ακολουθεί για τον ηγέτη του ΟΠΕΚ;

Οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν απαισιόδοξες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Υπό αυτήν την έννοια, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή ήταν κάτι το σωστό. Ωστόσο, χαμηλότερη παραγωγή σημαίνει χαμηλότερες εξαγωγές και χαμηλότερες εξαγωγές σημαίνει χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

Τα τελευταία στοιχεία, για το Νοέμβριο, δείχνουν ότι οι Σαουδαρραβικές εξαγωγές σημείωσαν πτώση άνω του 25%, σε περίπου 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 21,54 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν πολύ χειρότερη επίδοση τον Νοέμβριο, πέφτοντας σχεδόν το 40% από τον ίδιο μήνα πέρσι.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι προοπτικές ζήτησης πετρελαίου βελτιώθηκαν κάπως από τον Νοέμβριο, με όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 να τίθενται σε κυκλοφορία. Αυτά έδωσαν υποστήριξη στις τιμές και κατά συνέπεια στον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας. Η αισιοδοξία, ωστόσο, άρχισε να εξασθενεί καθώς κατέστη σαφές ότι η διάθεση δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα όσο ελπίζαμε. Αλλά μόλις τα σημεία αναφοράς άρχισαν να υποχωρούν, η υπέροχη έκπληξη ήρθε από το Ριάντ για να αντιστρέψει την πτώση.

Όπως συμβαίνει συχνά κάθε φορά που η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ μειώνουν την παραγωγή, υπήρξαν συζητήσεις ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολίθου θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό για να ενισχύσουν τη δική τους παραγωγή, υπονομεύοντας την προσπάθεια του καρτέλ. Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι εταιρείες σχιστολίθου των ΗΠΑ είναι πολύ προσεκτικές ώστε να μην αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή με ρυθμούς προ πανδημίας. Οι τιμές είναι υψηλότερες, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνουν υψηλότερες. Έτσι, οι εταιρείες εξόρυξης σχιστολίθου αντισταθμίζουν τη μελλοντική τους παραγωγή σε τρέχουσες τιμές αντί να σπεύδουν να προσθέσουν εξέδρες.

Και όμως αυτό μπορεί να αλλάξει και πολύ γρήγορα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής του IEA, Fatih Birol, παρατήρησε ότι ο σχιστόλιθος είναι επικερδής σε τρέχουσες τιμές. Ενός είδους επιφυλακτικότητα μπορεί να είναι απαραίτητη, αλλά οι εταιρείες σχιστολίθου έχουν χρέη να πληρώσουν, κάτι που μπορεί να αναγκάσει ορισμένους να ενισχύσουν την παραγωγή όπως έκαναν μετά την τελευταία κρίση τιμών.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο διαμαρτύρεται για την προσέγγιση "ό,τι είναι απαραίτητο" που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚ. Η Ινδία δεν θέλει υψηλότερες τιμές πετρελαίου, όχι όταν εισάγει περισσότερο από το 80% του πετρελαίου που καταναλώνει. Αρκετό προέρχεται από το Ιράκ, αλλά η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού στη χώρα, γεγονός που την καθιστά βασική αγορά. Ωστόσο, το Βασίλειο αύξησε πρόσφατα τις επίσημες τιμές πώλησης για αυτήν την βασική αγορά και άλλες στην Ασία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Η προσέγγιση "ό,τι είναι απαραίτητο" έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, μέχρι ένα σημείο. Μετά από αυτό το σημείο, ξεκινά να λειτουργεί εναντίον του δημιουργού της. Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει ένα εντεινόμενο έλλειμμα, μια διεθνή ώθηση για την "πράσινη" μετάβαση που επιδιώκει να καταστήσει το βασικό εξαγωγικό αγαθό της ξεπερασμένο και αντιμετωπίζει μια πιθανή πλήρη επιστροφή του αρχι-ανταγωνιστή της, του Ιράν στη διεθνή πετρελαϊκή σκηνή. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Φυσικά, η οικονομική διαφοροποίηση παραμένει στο τραπέζι. Το σχέδιο Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ακόμα ενεργό, με την τελευταία ενημέρωση σχετικά με το φουτουριστικό έργο NEOM, αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να λέει ότι θα διαθέτει μια έξυπνη πόλη χωρίς εκπομπές. Η τιμή της πόλης: 100-200 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία ανέθεσε μηδενικά ηλιακά έργα πέρυσι.

Τα σχέδια έπρεπε να θέσουν σε ισχύ πάνω από 1 GW σε νέα χωρητικότητα καθώς το Βασίλειο εργάζεται για να επιτύχει τους δικούς του φιλόδοξους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, κανένα δεν κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα επειδή το Ριάντ προσπάθησε να διαπραγματευτεί εκ νέου την τιμή του έργου με τον εργολάβο του, στηριζόμενη στη μείωση των ηλιακών τιμολογίων στην περιοχή, ανέφερε το Max Hall της PV Magazine νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ταυτόχρονα, το κρατικό ταμείο πλούτου του Βασιλείου, το PIF, σχεδιάζει να επενδύσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εγχώρια έργα σε μια προσπάθεια να στηρίξει την προβληματική οικονομία. Αυτό την ώρα που το 2019 επενδύθηκαν 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times. Το PIF έχει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά. Ο κυβερνήτης του, Yasir a-Rumayyan, δήλωσε στους FT ότι το ταμείο θα βασιστεί σε ένα μείγμα των ιδίων κεφαλαίων, των δανείων και των ομολόγων του για τη χρηματοδότηση όλων των έργων που έχει στο μυαλό του. Το επίσημο αφήγημα είναι ότι υπάρχουν χρήματα για όλα τα έργα. Ωστόσο, οι αναλυτές αμφιβάλλουν.

"Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς διανέμονται τα χρήματα, όχι μόνο αυτά που θα πάνε στο Neom, αλλά και σε όλα τα άλλα μεγάλα έργα και φιλοδοξίες που υπάρχουν", δήλωσε ένας αναλυτής στους FT. "Αν φτάσουν στο μισό από αυτό που περιμένουν, υπέροχα. Αλλά αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα χάσμα αξιοπιστίας μεταξύ του τι λέγεται και του τι γίνεται". 

Έτσι, η ζήτηση για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Σαουδικής Αραβίας παραμένει αδύναμη και αυτό μπορεί να γίνει μια μακροπρόθεσμη τάση εάν οι προσπάθειες για "πράσινη" μετάβαση είναι επιτυχείς. Ο ανταγωνισμός εντείνεται, εν τω μεταξύ, και η οικονομική διαφοροποίηση αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ό,τι αρχικά είχε σκεφτεί ο αρχιτέκτονας του Vision 2030. Δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να κάνει το Βασίλειο υπό αυτές τις συνθήκες. Στην πραγματικότητα, το μόνο λογικό πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να διατηρήσει τους περιορισμούς στην παραγωγή του. Μια αντιστροφή της προσέγγισης περιορισμού σίγουρα θα πλήξει τους αντιπάλους της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου, αλλά μπορεί να την βλάψει περισσότερο.

Πηγή: Energypress.gr