Η Total κατεβάζει τρυπάνι στο οικόπεδο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου

Η ελπίδα του Λιβάνου μετά τις ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ

Η Total ο Γαλλικός πετρελαϊκός  κολοσσός θα ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο στην ΑΟΖ  του Λιβάνου, καθώς η χώρα βάζει μπρος το πρόγραμμα της για έρευνες για εύρεση υδρογονανθράκων. Η εταιρεία, η οποία αποτελεί μέρος κοινοπραξίας αποτελούμενης από την Ιταλική Eni και τη Ρωσική Novatek, θα βάλει τρυπάνι στο οικόπεδο  4, το οποίο αδειοδοτήθηκε το 2017.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η ενεργοποίηση αυτής της αδειοδότησης  και η παραχώρηση της στην κοινοπραξία Total, Eni και Novatek είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια του Λιβάνου για εύρεση  πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Νάντα Μπουστάνι.

Η διαδικασία γεώτρησης ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι δύο μήνες, με άλλους δύο μήνες να απαιτούνται για να αξιολογηθεί η εμπορική βιωσιμότητα τυχόν ανακαλύψεων φυσικού αερίου, πρόσθεσε.

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Total κέρδισε τον διαγωνισμό για έρευνα και εξόρυξη σε δύο οικόπεδα  στην ΑΟΖ του Λιβάνου στον πρώτο γύρο αδειοδότησης που διεξήχθη υπό την κυβέρνηση του πλέον υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.

Ο Λίβανος έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες χρέους ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παγκοσμίως, με το δημόσιο χρέος του  να φτάνει τα 86 δις δολάρια , που ισοδυναμούν με το 150 τοις εκατό του ΑΕΠ. Οι λόγοι που επιδεινώνουν την οικονομική κρίση πυροδότησαν πανεθνικές διαδηλώσεις τους τελευταίους δύο μήνες. Η κρίση χρέους της χώρας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, από την πολιτική αβεβαιότητα, τις εσωτερικές διαφωνίες και το βάρος της φιλοξενίας περισσότερων από ένα εκατομμύριο Σύρων προσφύγων, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου.

Τα έσοδα από τις τυχόν ανακαλύψεις  πετρελαίου και φυσικού αερίου θα βοηθήσουν τη χώρα να βελτιώσει τα οικονομικά της, με την ελπίδα για θετικό πρόσημο. 

Ο γύρος αδειοδότησης και τα σχέδια για εξερεύνηση και παραγωγή είναι καίρια για τη μείωση του ελλείμματος ενέργειας της χώρας . Ο Λίβανος εισάγει το 90 τοις εκατό περίπου των ενεργειακών αναγκών του, το οποίο είναι το περιβαλλοντικά ανεπαρκές μαζούτ, για να διατηρήσει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε λειτουργία. Αυτό εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τη ζήτηση και τις ενεργειακές διακοπές κατά τη διάρκεια της ημέρας από τρεις έως εννέα ώρες σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, έχουν δημιουργήσει ελπίδες για παρόμοια ευρήματα στην ΑΟΖ του Λιβάνου. Ωστόσο, μια απούσα κυβέρνηση και πολιτικοί διαπληκτισμοί έχουν παρακωλύσει σχέδια για συνέχιση των εργασιών εξερεύνησης στην επίμαχη περιοχή, και στις προσπάθειες για αδειοδότησης των οικοπέδων.

Το 2018, ο γενικός διευθυντής της Total, Patrick Pouyanne δήλωσε στο National ότι η κοινοπραξία θα παρέμενε μακριά από τα χωρικά ύδατα που αμφισβητούνται από το Ισραήλ, το οποίο τεχνικά βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το Λίβανο. Είμαστε μια εμπορική εταιρεία και κάνουμε πράγματα που σέβονται τους νόμους της χώρας και στο τέλος, δεν στοχεύουμε να βάλουμε τρυπάνι  κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, είπε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε ταυτόχρονο γύρο αδειοδότησης, ολοκλήρωσε το δεύτερο γύρο δημοπρασιών για εκχωρήσεις αδειών για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου τον Ιούλιο. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν, το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου. Η χώρα σκοπεύει επίσης να εξάγει τα καύσιμα αυτά  στην Αίγυπτο, με σχέδια για την παράδοση φυσικού αερίου και στη γειτονική Ιορδανία.