Η ηλιακή και η χερσαία αιολική ενέργεια είναι σήμερα οι πιο φθηνές νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας

Η ηλιακή και η χερσαία αιολική ενέργεια είναι σήμερα οι πιο φθηνές νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, απειλώντας περαιτέρω τα δύο ορυκτά καύσιμα - τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Το ισοσταθμισμένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για έργα χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 9%, στα 44 δολάρια ανά μεγαβάτ/ώρα, από το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς. Η ηλιακή ενέργεια υποχώρησε 4%, στα $50 ανά μεγαβάτ/ώρα, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF.

Οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία. Το κόστος του εξοπλισμού έχει μειωθεί, οι τεχνολογίες έχουν βελτιωθεί και οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν ενισχύσει τους στόχους καθαρής ενέργειας, καθώς επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να διώξει τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, όταν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναπτύξουν νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

«Τα καλύτερα στην κατηγορία των ηλιακών και αιολικών έργων θα ωθήσουν το κόστος χαμηλότερα από τα $20 ανά μεγαβάτ/ώρα», δήλωσε ο Tifenn Brandily, αναλυτής του BNEF. «Υπάρχουν πολλές καινοτομίες που θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος».

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στις τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της αιολικής και ηλιακής. «Εάν (οι τιμές) συγκρατηθούν, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της παραγωγής ορυκτών καυσίμων για λίγο, από την επίθεση κόστους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνει ο Seb Henbest, επικεφαλής οικονομολόγος της BNEF.

Πριν από μία δεκαετία, το κόστος για την ηλιακή ενέργεια ξεπερνούσε τα $300 ανά μεγαβατ/ώρα και η χερσαία αιολική τα $100 ανά μεγαβατ/ώρα. Σήμερα, η χερσαία αιολική κοστίζει $37 στις ΗΠΑ και $30 στη Βραζιλία, ενώ η ηλιακή $38 στην Κίνα -οι πιο φθηνές πηγές νέας ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις χώρες.

Η αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες) γίνεται επίσης πιο ανταγωνιστική. Το ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις μπαταρίες έχει υποχωρήσει στα $150 ανά μεγαβατώρα, περίπου το μισό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια. Αυτό την έκανε την πιο φθηνή νέα τεχνολογία αιχμής σε μέρη που εισάγουν φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Πηγή: Energypress.gr

 
1806
Thumbnail

Δύο βετεράνοι της ενεργειακής βιομηχανίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό fund εστιάζοντας στο υδρογόνο, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις το συμπεριλαμβάνουν στα σχέδια τους ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

ad1mobile

Το υδρογόνο εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως εν δυνάμει καθαρό καύσιμο, καθώς εκπέμπει υδρατμούς, δίχως, ωστόσο, να έχει καταφέρει να κερδίσει την «προσοχή», κυρίως λόγω του διαχρονικά υψηλού κόστους σε παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση.

Ωστόσο το κλίμα φαίνεται να αλλάζει γύρω από το υδρογόνο μετά το «λανσάρισμα» της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προωθείται ως σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και επομένως ο κλάδος έχει να αναμένει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το νέο σχήμα χρηματοδότησης, HydrogenOne Capital, συστάθηκε από τον JJ Traynor, πρώην επικεφαλής της Royal Dutch Shell και το Richard Hulf, ο οποίος εργάστηκε στην Exxon Mobil και ως energy fund manager στην Artemis.

«Έχουμε επικοινωνήσει με πολλούς ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα, όμως βρίσκουν σοβαρή δυσκολία στο να επενδύσουν και επομένως η ιδέα μας είναι να διαμορφώσουμε μια εξειδικευμένη ομάδα που θα επικεντρώσει σε αυτό», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Traynor μιλώντας στο Reuters.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το ταμείο χρηματοδότησης – με συνολικά κεφάλαια 250 εκατομμυρίων λιρών (315 εκατ. δολάρια) – αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2020, σύμφωνα με μια παρουσίαση που έγινε ενώπιον επενδυτών και μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters. Το εν λόγω fund θα έχει έδρα στο Λονδίνο και συνιστά την πρώτη παγκοσμίως επιχειρηματική-επενδυτική πρωτοβουλία στην κατηγορία του υδρογόνου.

 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Αξίζει να αναφερθεί ότι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η ζήτηση για υδρογόνο θα αυξηθεί περίπου οκτώ φορές, φτάνοντας τους 575 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2050, διαμορφώνοντας μια αγορά με αξία που θα ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

ad2mobile

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το νέο επενδυτικό ταμείο θα ιεραρχήσει επενδύσεις «πράσινου υδρογόνου», το οποίο παράγεται από ηλεκτρόλυση, καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο αέρας, ο ήλιος και τα υδροηλεκτρικά. Βέβαια, στην «ατζέντα» παραμένουν και οι επενδύσεις σε «γκρί» και «μπλε» υδρογόνο. Το «γκρι» υδρογόνο παράγεται από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο) και κατά την παραγωγή του εκλύονται σημαντικές ποσότητες CO2 και το αποκαλούμενο «μπλε» υδρογόνο παράγεται επίσης από ορυκτά καύσιμα, όμως οι εκλυόμενες ποσότητες CO2 δεσμεύονται και αποθηκεύονται.

energypress.gr

article 1