Ινδία και Κίνα παγκόσμιοι ηγέτες της πυρηνικής ενέργειας

IEA: Ινδία και Κίνα θα εξελιχθούν σε παγκόσμιους ηγέτες της πυρηνικής ενέργειας σε μερικά χρόνια

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά περίπου 46% έως το 2040. Ωστόσο, δύο είναι οι χώρες που θα ηγηθούν.

Πρόκειται για την Ινδία και την Κίνα, δύο αναπτυσσόμενες χώρες - μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών ενέργειας στον κόσμο – οι οποίες συνεχίζουν τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, πάνω από το 90% της καθαρής αύξησης πυρηνικής ενέργειας θα προέλθει από την Κίνα και την Ινδία.

Η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1% το 2017, καθώς ο πυρηνικός στόλος στον κόσμο παρήγαγε 2.503 terawatt-ώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Κατάσταση της Πυρηνικής Βιομηχανίας για το 2018.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωση, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας που προήλθε πέρυσι από την Ασία αυξήθηκε κατά 8 με 9%, όπως δήλωσε στο CNN στην ετήσια διάσκεψη της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης, Agneta Rising.

Η Κίνα πρόσθεσε τρεις νέους αντιδραστήρες στο στόλο της το 2017, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός αντιδραστήρων λειτουργίας της να είναι 41 και να έρχεται τρίτη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η χώρα έφθασε και στην υψηλότερη πυρηνική παραγωγή το ίδιο έτος: η συνολική παραγωγή της αυξήθηκε κατά 18%, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για την πυρηνική βιομηχανία.

Με 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες, η Ινδία έχει τον έβδομο μεγαλύτερο στόλο πυρηνικής παραγωγής στον κόσμο, σύμφωνα με αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η συνολική καθαρή ηλεκτρική χωρητικότητα της Ινδίας, ύψους 6.255 MW, βρίσκεται πίσω από τα 42.800 MW της Κίνας.