ΗΠΑ: Η Ινδία αγοράζει ρωσικό αργό & το στέλνει στην Νέα Υόρκη

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απαγορεύουν την εισαγωγή στις ΗΠΑ

Aνησυχίες εξέφρασαν οι ΗΠΑ προς την Ινδία ότι χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος για την εξαγωγή στη Νέα Υόρκη καυσίμων από ρωσικό αργό, μέσω μεταφορών σε ανοικτή θάλασσα για την απόκρυψη της προέλευσής τους, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα κορυφαίος Ινδός κεντρικός τραπεζίτης.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε την Ινδία ότι ένα ινδικό πλοίο παρέλαβε πετρέλαιο από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην ανοιχτή θάλασσα και το μετέφερε σε λιμάνι στο Γκουτζαράτ στη δυτική ακτή, όπου διυλίστηκε και μεταφέρθηκε στη συνέχεια, δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, Μάικλ Πάτρα.

«Η διυλισμένη παραγωγή μπήκε ξανά στο πλοίο αυτό και έβαλε πλώρη χωρίς προορισμό. Στα μέσα της θάλασσας έλαβε τον προορισμό και έτσι έφτασε στον τελικό προορισμό του, που ήταν η Νέα Υόρκη”, δήλωσε ο Πάτρα σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ανεξαρτησία της Ινδίας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απαγορεύουν την εισαγωγή στις ΗΠΑ ενεργειακών προϊόντων ρωσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων του αργού, των διυλισμένων καυσίμων, των αποσταγμάτων, του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, το ρωσικό αργό τέθηκε υπό επεξεργασία και μετατράπηκε σε απόσταγμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών μιας χρήσης. Δεν κατονόμασε το ινδικό πλοίο ή το διυλιστήριο.

Τα σχόλιά του πάντως αποτελούν την πρώτη επίσημη δημόσια αναφορά της Ινδίας σε τέτοιου είδους ανησυχίες των ΗΠΑ. Το Δελχί δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ούτε έχει καταδικάσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Η Ινδία, ο νούμερο 3 εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, σπάνια αγόραζε ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν. Από τότε όμως που ξεκίνησε ο πόλεμος, τα ινδικά διυλιστήρια αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, το οποίο αποφεύγεται από πολλές δυτικές χώρες και εταιρείες.

moneyreview.gr 

 
4374