Κ. Χατζηδάκης: Ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι επιλογή

Η ΔΕΗ, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, έχασε μισό δις μέσα σε δύο χρόνια από τους λιγνίτες

Για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι επιλογή όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6, η ΔΕΗ έχασε 200 εκατομμύρια ευρώ από τις λιγνιτικές μονάδες το 2018 και 300 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ προέβλεψε ότι το 2020 οι ζημιές θα ανέλθουν σε μεγαλύτερα επίπεδα, λόγω των τιμών διοξειδίου του άνθρακα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα τώρα, ενώ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που η ίδια δρομολόγησε, δεν καρποφόρησε καθώς ο λιγνίτης δεν αποτελεί πια πετράδι και δεν βρίσκει αγοραστές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τον αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής και τις θέσεις εργασίας από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Δεν αρκεστήκαμε απλώς στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στην Αμερική για απολιγνιτοπόιηση έως το 2028, ζητήσαμε από την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει μελέτη, ενώ θα συγκροτηθεί διυπουργική που θα ασχοληθεί με το θέμα».

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι, όπως έχει ανακοινώσει η αρμόδια επίτροπος Ελίζα Φερέιρα, η κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για τις περιοχές που πλήττονται από την απανθρακοποίηση γίνεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα κονδύλια που θα δοθούν για την απολιγνιτοποίηση θα ανέλθουν από 3,7-4,4 δισ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση θα αγωνιστεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Αναφερόμενος στα μέτρα με άμεσες παρεμβάσεις για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όπου θα κλείσουν λιγνιτικές μονάδες σημείωσε ενδεικτικά την απόφαση της ΔΕΗ για μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών 2 GW, καθώς και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση ορυχείων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, θα ισχύσει μια ειδική ζώνη φορολογικών κινήτρων, καθώς όποιος πάει να επενδύσει σε αυτές τις περιοχές, στόχος είναι να έχει ειδική φορολογική μεταχείριση.

Όπως είπε ο Υπουργός, δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ΔΕΗ που θα παραμείνει εκεί με φωτοβολταϊκά. Πέρα από την ενέργεια υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως ο αγροτουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός και η μεταποίηση, τα μάρμαρα, ο κρόκος, τα ροδάκινα Βελβεντού κλπ. Μια περιφέρεια δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μια παραγωγή όπως ο λιγνίτη.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Για το κατά πόσο θα υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη μεταλιγνιτική εποχή, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι έχει γίνει πρόσφατα μελέτη επάρκειας ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ και καταλήγει ότι με βάση τις μονάδες που θα μπουν στο σύστημα σε ΑΠΕ ή φυσικό αέριο το σύστημα έχει επάρκεια και δεν υπάρχει καμιά πηγή ανησυχίας.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα απελευθερωθούν οι αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ και έτσι θα μπει περισσότερη ενέργεια στο σύστημα από φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Όπως τόνισε, προσοχή χρειάζεται στην ίδια τη μετάβαση στη νέα εποχή στις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Προανήγγειλε τέλος ότι αυτή την εβδομάδα θα οριστεί ο συντονιστής για την απολιγνιτοποίηση. Όπως είπε, θα είναι ένα πρόσωπο που θα συνδυάζει τη γνώση με την πολιτική επάρκεια.
 

 
1939
Thumbnail