Κ. Κώστα: Έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η κρατική χορηγία για ΑΠΕ

«Εκφράσαμε ως κόμμα την ανησυχία μας για τη βιωσιμότητα του Ταμείου»

Τους τρεις λόγους για τους οποίους σήμερα πληρώνουμε τόσο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο, σημείωσε ο βουλευτής ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης ΑΠΕ και ΕξΕ 2022
 
Όπως επεσήμανε ο κ. Κώστα, «απαιτείται πολιτική βούληση για ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης των ΑΠΕ».
 
Ειδικότερα ανέφερε ότι ένας από τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους σήμερα πληρώνουμε τόσο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο, είναι γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο.

Διαβάστε ακόμη: Ταμείο ΑΠΕ: Δεν ξέρουν από πού προέρχονται και πού πάνε τα ευρώ

 
Η δήλωση του βουλευτή ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα:

Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αναμένουμε την κυβέρνηση, να ολοκληρώσει το χωροταξικό της σχεδιασμό, έτσι ώστε να μην χωροθετούνται έργα ΑΠΕ σε εύφορη γεωργική γη ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, με αποτέλεσμα έργα περίπου 750 μεγαβάτ να περιμένουν έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
 
Παράλληλα, το δίκτυο εξακολουθεί να είναι πεπαλαιωμένο και σε πολλές περιοχές δεν μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο φορτίο από ΑΠΕ και αναμένουμε εδώ και χρόνια την αντικατάσταση ή αναβάθμιση του. Στον τομέα της αποθήκευσης η Κυβέρνηση προχωρεί με πολύ αργά βήματα, ενώ απαιτούνται γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες για έκδοση αδειών από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.
 
Επίσης η κυβέρνηση, δεν προχωρεί σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ, για να γίνουν ουσιαστικές και μεγάλες επενδύσεις, σημειώνοντας ότι χώρες στο εξωτερικό πέτυχαν με τέτοιους διαγωνισμούς, κόστος αποφυγής περίπου 2 σεντ ανά κιλοβατώρα, ενώ σήμερα στην Κύπρο το κόστος αποφυγής ξεπερνά τα 16 σεντ.
 
Εξετάζοντας σήμερα τον Προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕξΕ 2022, εκφράσαμε ως κόμμα την ανησυχία μας για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, αφού ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμα ύψους €20 εκ., το οποίο θα καλυφθεί από το αποθεματικό του. Και βέβαια για ακόμα μια φορά τονίσαμε, ότι αναμένουμε εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Ενέργειας να παρουσιάσει στη Βουλή την πρόταση του για οριστική λύση με τη μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου.
 
Σημειώσαμε επίσης, ότι το συνολικό ποσό της κρατικής χορηγίας στο Ταμείο από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2022, 2023 και 2024 (€16,8 εκ.), θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, αν όντως θέλουμε να προωθήσουμε τις ΑΠΕ.
 
Πολύ αρνητική εξέλιξη, είναι και η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των ποσών του Ταμείου για επιδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ΕξΕ και χορηγίες για ΑΠΕ και ΕξΕ, κατά σχεδόν €5 εκ αλλά και το γεγονός ότι δεν προνοείται κρατική χορηγία από τα δικαιώματα δημοπράτησης των ρύπων. Ειλικρινά διερωτόμαστε, τι έχουν γίνει τα περίπου €200 εκ. που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα από τους ρύπους η κυβέρνηση και γιατί τα λεφτά αυτά δεν επιστρέφονται πίσω στους καταναλωτές.
 
Αυτό που απαιτείται από την κυβέρνηση είναι πολιτική βούληση για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης των ΑΠΕ που σήμερα δεν υπάρχει και η υλοποίηση του με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, ο κόσμος πληρώνει πολύ ακριβά την ανικανότητα της κυβέρνησης και στον τομέα αυτό.
 

 

 
3180