Και με υπογραφή η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου

Nέα εποχή για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου από τις 11 το πρωί σήμερα (16/10)

Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της φτάνει η Κύπρος με την σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Αίγυπτου η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό στις 11π.μ. 

>>>>Νεότετο: Υπεγράφη η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, το Μνημόνιο θα υπογράψουν εκ μέρους της Κύπρου η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι.

Τι αφορά το έργο 

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Οι βάσεις για τη Συμφωνία τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017 κατά την 5η Τριμερή Διακρατική Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που έγινε στη Λευκωσία, ενώ η πολιτική δέσμευση των ηγετών για υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης επαναδιατυπώθηκε σε άλλες δύο τριμερείς συνόδους που ακολούθησαν. Υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας θα οριστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διεργασιών που γίνονται για οριστικοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως αναφέρεται, το Μνημόνιο Συναντήληψης που θα υπογράψουν οι δύο Υπουργοί, Κύπρος και Αίγυπτος εκφράζουν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεών τους για διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, ώστε να προχωρήσουν οι τεχνοοικονομικές μελέτες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου και των υποδομών που απαιτεί η επένδυση και, ακολούθως, της έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του έργου.
 
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης συνάδει με τους στόχους της πολυσχιδούς Ενεργειακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς θα βοηθήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπρου με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, θα παράσχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και θα ενισχύσει την προσπάθεια της περαιτέρω διείσδυσης ΑΠΕ και μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

Η σπουδαιότητα της συμφωνίας

Για την σπουδαιότητα της συμφωνίας αυτή και τα οφέλη της αλλά και πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί, επεξήγησε στο DigitalNews ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, Ειδικός σε θέματα Ενέργειας. 

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο όλα όσα είπε στα Digital News ο κ. Έλληνας:

 
3178