ΚΕ Ελλάδας: Παρακολουθεί τις εξελίξεις με το τουρκικό γεωτρύπανο

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με το τουρκικό γεωτρύπανο, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας

Τη θέση ότι τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας είναι απολύτως κατοχυρωμένα και προστατευμένα, βάσει των διεθνών Συνθηκών, της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας αλλά και της στήριξης των συμμάχων της, υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε εγρήγορση, όπως οφείλει.

«Πάντοτε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε αυτά που πρέπει για να έχουμε στην περιοχή μας σταθερότητα και προφανώς για να υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα δικά μας εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα».

>>Διαβάστε επίσης: Εκτός κυπριακής ΑΟΖ η πρώτη γεώτρηση του Αμπντουλχαμίτ Χάν<<

Αναφορικά με την όξυνση της τουρκικής ρητορικής, με πρόσφατο παράδειγμα τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πάντοτε, απέναντι στις ρητορικές και άλλες προκλήσεις, τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, τόσο στο διπλωματικό πεδίο, όσο και όπου αλλού χρειαστεί».

«Τα εθνικά μας δίκαια είναι απολύτως κατοχυρωμένα και απολύτως προστατευμένα. Βασίζονται σε διεθνείς Συνθήκες, στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, στις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας και κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλευρά του δικαίου απέναντι στον αναθεωρητισμό που προκρίνουν άλλες χώρες».

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντοτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χώρα θα υπερασπιστεί αυτή τη σταθερότητα και την ειρήνη με κάθε τρόπο.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», επισήμανε παράλληλα ο κ. Οικονόμου.

>>Διαβάστε επίσης: Ελλάδα: Σήμερα αποπλέει το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν<<

Ειδικότερα, όσον αφορά τις πρόσφατες αναφορές Ακάρ για το Καστελόριζο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι ρητορικές υπερβολές και αυτή η πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας είναι κάτι που παρακολουθούμε να εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα».

>>Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Ανακοινώνει το μεσημέρι τον προορισμό του γεωτρύπανου<<

«Δεν νομίζω ότι έχουν κάτι να προσθέσουν στην υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», επισήμανε.

Τέλος, στο ζήτημα των αναφορών του Τούρκου Υπουργού Άμυνας περί κολυμβητών μέχρι το Καστελόριζο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «θα ήταν καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλασσής με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών».

>>Διαβάστε επίσης: Ακάρ: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελόριζο»<<

«Είναι καλύτερα να δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα, με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο, και να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας», κατέληξε ο ίδιος.

ΚΥΠΕ

 
4373