Κίνα: Υπό εξέταση η ταχύτερη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια

Ορόσημο το 2025 έναντι του 2030

Την επιτάχυνση υιοθέτησης λύσεων πράσινης ενέργειας ως μέρος του επόμενου πενταετούς πλάνου, αρχής γενομένης από το 2021, εξετάζει η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει από σήμερα στην Λαρνακα - Όλα τα ειδικά μέτρα <<<

Ειδικότερα, ο τρέχων στόχος της Κίνας αφορά σε 20% πρωτογενούς ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030. Μια επιλογή υπό εξέταση είναι η εμπροσθοβαρής επίτευξη του στόχου, όπου σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, αναπροσαρμόζεται για το 2025.

Άλλη πρόταση αφορά στο περιορισμό του μεριδίου του άνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας στο 52% μέχρι το 2025, από 57.5% που επιδιώκεται για το τέλος του χρόνου.

Η ηγεσία της χώρας πρόκειται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα την στρατηγική για το διάστημα 2021-2025, με λεπτομέρειες του σχεδίου να δημοσιεύονται τον Μάρτιο του 2021.

>>> Διαβάστε επίσης: Αποκηρύττει 5G και Wifi η Ορμήδεια - Γιατί αρνήθηκε τις €15.000 <<<

Η νέα ενεργειακή πολιτική πιθανόν να αποτελέσει μια άσκηση δρομολόγησης των συχνά ανταγωνιστικών απαιτήσεων από την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και τον μετριασμό των χειρότερων επιπτώσεων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με θετικό πρόσημο, χωρίς εκπληκτικά αποτελέσματα, εκτιμάται η πρόοδος της ενεργειακής μετάβασης της Κίνας μέχρι στιγμής, αν και παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα παγκοσμίως. Το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα ήταν 15.3% το 2019, ξεπερνώντας τον στόχο του 15% που είχε τεθεί για το 2020.

Πηγή: Energypress.gr

 
2461