Κοινή διακήρυξη: Το EMGF θα συμβάλει στην σταθερότητα & ευημερία

Όσα αναφέρει η κοινή διακήρυξη που διαβάστηκε στο τέλος της διαδικτυακής τελετής υπογραφής του EMGF

Το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum - EMGF), θα συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ευημερίας, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας μέσω της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.

Αυτό αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που διαβάστηκε στο τέλος της διαδικτυακής τελετής υπογραφής η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, για την υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού του περιφερειακού φόρουμ. Τα ιδρυτικά μέλη του φόρουμ είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Τα κεντρικά γραφεία του Φόρουμ βρίσκονται στο Κάιρο.

 

>>> Διαβάστε επίσης: Στο Υπουργικό νέα σχέδια για ανέργους με επιδότηση πέραν του 75% <<<

Όπως αναφέρεται το EMGF έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για να φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διέλευσης, ώστε να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα και έναν δομημένο, συστηματικό πολιτικό διάλογο για το φυσικό αέριο, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην  περιοχή, προς όφελος και ευημερία των ανθρώπων της.

Το EMGF, σημειώνεται, θα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των μελών του έναντι των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους για δημιουργία εσόδων από τα αποθέματά τους και χρησιμοποίησης της υπάρχουσας και μελλοντικής υποδομής φυσικού αερίου μέσω συνεργασίας με τη βιομηχανία φυσικού αερίου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων επενδυτές, εμπορευόμενοι και  χρηματοδοτικές οντότητες. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee -GIAC) στο πλαίσιο του EMGF τον Νοέμβριο του 2019, ως μόνιμη πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνήσεων και άλλων επιχειρηματικών εταίρων.

«Το EMGF θα συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ευημερίας, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας μέσω της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας».

 

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτή η πτήση με προορισμό το πουθενά ξεπούλησε σε 10 λεπτά <<<

Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού του, το EMGF είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου να υποβάλει αίτηση ένταξης και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, περιφερειακό ή διεθνή οργανισμό να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ως παρατηρητής, υπό την προϋπόθεση ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες και στόχους με το EMGF και την αποδεδειγμένη προθυμία συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το EMGF εκτιμά την εποικοδομητική ανταπόκριση και την εκτενή υποστήριξη που έλαβε, όπως αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον πολλών διεθνών μερών και οργανισμών να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του και στην εποικοδομητική συνεργασία με διεθνείς εταίρους, όπως η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα .

Με την ευκαιρία αυτή, το EMGF επαναλαμβάνει τη βαθιά εκτίμησή του προς την Αίγυπτο για την πρωτοβουλία της να ζητήσει την ίδρυση του EMGF, παρέχοντας τη μέγιστη υποστήριξη ως χώρα υποδοχής, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι .

(ΚΥΠΕ)

 
3363