Θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ

Την τελική της έγκριση στα βουλγαρικά και ελληνικά σχέδια στήριξης της κατασκευής και της λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, έδωσε την Πέμπτη (8/11) η Κομισιόν. Πρόκειται για ένα έργο, που κατά την Κομισιόν, θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ χωρίς να προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
 
Όπως ανακοινώθηκε τα μέτρα που εγκρίθηκαν θα στηρίξουν την κατασκευή και τη λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου («IGB») μήκους 182 χιλιομέτρων μεταξύ της Ελλάδας (Κομοτηνή) και της Βουλγαρίας (Stara Zagora). Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος (δισ. κ.μ./έτος) φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έως το 2021. Μια ενδεχόμενη μελλοντική φάση του έργου θα μπορούσε να αυξήσει αυτήν τη δυναμικότητα σε 5 κ.μ./έτος και να επιτρέψει τη ικανότητα αντίστροφης ροής από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.
 
Ο αγωγός IGB θα ανήκει στην ICGB AD, κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η κοινοπραξία "IGI Poseidon" (όπου συμμετέχουν η ιταλική Edison και η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ) και η βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου «BEH». 
 
 

 
625
Thumbnail

“Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, δηλώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ουδέποτε αναφέρθηκε σε συμμετοχή της Τουρκίας σε τριμερή ή άλλα σχήματα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά ζητήματα η Αθήνα αναγνωρίζει στη γείτονα χώρα όσα προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό». 

,

Αναφερόμενος στις συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ότι αυτές κινούνται στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα.

ad1mobile

Όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε ειδικώς στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

ad2mobile

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η Αθήνα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές πρέπει να έχουν πιθανότητες συμφωνίας και να μην γίνουν μόνο για επίδειξη.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης

article 1