Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου

Ο Υπουργός Ενέργειας απευθύνει έκκληση όπως κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για το συγκεκριμένο θέμα

Την διαβεβαίωση ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά, έδωσε, εκ νέου σήμερα Δευτέρα 12/11), ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως το γεωτρύπανο της Exxon βρίσκεται ήδη εκεί που θα γίνει η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. 
 
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση όπως κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για το συγκεκριμένο θέμα. 
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, την οποία ενημέρωσε για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας καθώς και για τα σχέδια του Υπουργείου για μεταφορά κονδυλίων σε προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η συζήτηση σε σχέση με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: πρώτον, στις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, δεύτερον στις επικείμενες και προγραμματιζόμενες γεωτρήσεις που αφορούν και το τεμάχιο 7, τρίτον στις εξελίξεις στο κοίτασμα Αφροδίτη και τέταρτον, στις διαδικασίες που άρχισαν πρόσφατα για τις υποδομές έλευσης Φυσικού Αερίου και για την έλευση του Φυσικού Αερίου.
 
«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, όπως γίνεται συχνά, ανταλλάξαμε απόψεις και έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όποτε έχουμε σημαντικές εξελίξεις, την Επιτροπή, μέσα στα πλαίσια διαφάνειας, γιατί η συνεργασία με την Επιτροπή εδώ και καιρό είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι», είπε.
 
Ερωτηθείς για το θέμα των υποδομών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε έχει εξαγγελθεί ο διαγωνισμός για τις υποδομές ο οποίος είναι χρηματοδοτημένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 100 εκ. ευρώ περίπου, μέσα από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη. 
 
Πρόσθεσε πως αυτό είναι το πρώτο στάδιο για την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρου ενώ θα ακολουθήσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια και την έλευση του Φυσικού Αερίου.
 
Ερωτηθείς για το τεμάχιο 10, ο κ. Υπουργός τόνισε πως δύο είναι τα θέματα που θέλει να θίξει για τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις που θα αρχίσουν πολύ σύντομα. Πρώτον, αφορά το γεγονός ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη στον χώρο που θα αρχίσει η πρώτη γεώτρηση. Το δεύτερον, αφορά την έκκληση, αν όχι να σταματήσει εντελώς, να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν, η παραφιλολογία και η καθημερινή ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα.
 
Όπως και στις προηγούμενες γεωτρήσεις, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως έχει σχεδιαστεί, υλοποιείται, θα προχωρήσει και θα συνεχιστεί χωρίς τυμπανοκρουσίες. «Το σημαντικό για εμάς είναι να προχωρήσει και η γεώτρηση απρόσκοπτα, εννοώντας τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, και ευελπιστούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είπε.
 
«Για αυτό», συνέχισε, «και εγώ με τη σειρά μου όπως και ο συνάδελφος Υπουργός Εξωτερικών σας παρακαλούμε λίγη εγκράτεια σε ό,τι αφορά το τι λέμε καθημερινά. Έχει αρχίσει πολύ καλά, στο χρόνο της, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά γιατί είναι σημαντική γεώτρηση σε ότι αφορά τον γενικότερο μας σχεδιασμό», είπε. 
 
Ικανοποίηση κομμάτων
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς χωρίς επιπλέον τυμπανοκρουσίες.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού επιβεβαίωσε πως η ενημέρωση του Υπουργού αφορούν τους τέσσερις άξονες, τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, τις εξελίξεις σε σχέση με το τεμάχιο 7, με την εκμετάλλευση του Αφροδίτη αλλά και τις διαδικασίες για την έλευση του Φυσικού Αερίου.
 
«Η Επιτροπή μένει πλήρως ικανοποιημένη από αυτά τα οποία άκουσε από τον Υπουργό και όλα τα προγράμματα σε σχέση με τα ενεργειακά προχωρούν κανονικά», είπε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στις δηλώσεις του είπε πως λίγο πριν τη γεώτρηση της EXXON MOBIL στο τεμάχιο 10, αυτό που απαιτείται είναι σοβαρότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, συναίνεση και λίγα λόγια.
 
«Ελπίζουμε αυτή τη φορά η Κυβέρνηση να έχει προληπτικά κάνει εκείνες τις κινήσεις και λάβει εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται έτσι ώστε να προχωρήσουμε με το ενεργειακό μας πρόγραμμα με ταχύτερους ρυθμούς, αφού έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ αλλά και να επαναφέρει η Κυβέρνηση την προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο με τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης», είπε
 
Πρόγραμμα για Φωτοβολταϊκά και θερμομονώσεις
Η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Βότσης, έχει ενημερωθεί για τις σκέψεις του Υπουργείου για μεταφορά του πλεονάσματος από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε προγράμματα Net metering, φωτοβολταϊκά, θερμομονώσεις οροφών ή συνδυασμό των δύο. Με αυτό τον τρόπο τα χρήματα από το πλεόνασμα θα επιστρέψει σε 10 χιλιάδες περίπου δικαιούχους, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις οροφές των σπιτιών τους.
 
Πρόσθεσε, πως η Επιτροπή ζήτησε να γίνουν σκέψεις για επιχορήγηση και στην υγραεροκίνηση, ενώ υπάρχει στον προγραμματισμό επιχορήγηση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Αυτά θα τα δούμε με τον προϋπολογισμό των ΑΠΕ, όμως έχει αναφερθεί από τον Υπουργό ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να έχει και αναδρομική ισχύ αυτή η εισήγηση, δηλαδή να περιλαμβάνει και κάποιους που έχουν εγκαταστήσει και το 2018 αυτά τα συστήματα», είπε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως ομόφωνα η Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου με επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 25 περίπου εκατομμυρίων για προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό, όπως εξήγησε αφορά όλους τους πυλώνες, και το Net Metering και τους Ηλιακούς θερμοσίφωνες αλλά και την ηλεκτροδότηση αυτοκινήτων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 
2357