Λάρνακα: Τερματίζει εταιρείες υγραερίου αν δεν μετακινηθούν

Η Λάρνακα θα τερματίζει την λειτουργία εταιρειών υγραερίου που δεν θα μετακινηθούν στο Βασιλικό μέχρι τον επόμενο Ιούνιο

Η Λάρνακα θα τερματίσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων υγραερίου, σε όποια εταιρεία δεν μετακινηθεί στην περιοχή Βασιλικού το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021, ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.
 
Σε συνάντηση που είχε το πρωί με τους δημοσιογράφους ο κ. Βύρας ανέφερε πως «έχοντας υπόψη όσα αναφέρονται δημοσίως για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και υγρών καυσίμων από το παραλιακό της μέτωπο και όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Αύγουστο, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 14 Σεπτεμβρίου, με στόχο τη συζήτηση του θέματος».

>>> Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Cluster 4 ατόμων από εστιατόριο στη Λάρνακα <<<

Πρόσθεσε ότι στη συνεδρία «αποφασίστηκε ομόφωνα όπως σε οποιαδήποτε εταιρεία δεν έχει μετακινήσει τελεσίδικα από δική της ευθύνη ή από άλλη αιτία τις εγκαταστάσεις υγραερίου από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2021, ο Δήμος δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων τους και θα προχωρήσει με όλα τα έννομα και πολιτικά μέσα που διαθέτει για τον τερματισμό της λειτουργίας των αναφερόμενων εγκαταστάσεων».
 
Σημείωσε ακόμα πως «το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης πως εάν δεν καταστεί δυνατή από το Κράτος η μεταφορά της ασφάλτου από τις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ σε άλλο χώρο το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ο Δήμος Λάρνακας θα λάβει επίσης όλα τα έννομα και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεση του για τον τερματισμό της λειτουργίας αποθήκευσης ασφάλτου στη Λάρνακα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Βύρας «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων κατά τη συνάντηση που είχε στις 31 Αυγούστου με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας. Ο Δήμος αναμένεται εντός των ημερών να κοινοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με επιστολή που θα αποστείλει τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και στους εμπλεκόμενους Υπουργούς, στα Κυβερνητικά Τμήματα και στις εταιρείες Πετρελαιοειδών και Υγραερίου».
 
Επίσης θα διοργανωθεί «δημοσιογραφική διάσκεψη με την οποία θα ενημερωθούν οι πολίτες για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε «σε περίπτωση που μέχρι την τελευταία μέρα Ιουνίου του επόμενου χρόνου οι εργασίες των εταιρειών δεν μεταφερθούν στο Βασιλικό από το παραλιακό μέτωπο, τότε ο κόσμος, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα σκυβαλοφόρα οχήματα θα κλείσουν τις εγκαταστάσεις των εταιρειών, αφού» όπως εξήγησε «η δικαιολογία ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να φύγουν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ότι η Κύπρος δεν μείνει χωρίς φυσικό αέριο δεν ευσταθεί».

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτή η πτήση με προορισμό το πουθενά ξεπούλησε σε 10 λεπτά <<<

Όσον αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «η εταιρεία ΕΧΧΟΝ MOBIL τερμάτισε τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της για τα υγρά καύσιμα στη Λάρνακα, μετά από συμφωνία της να  εξυπηρετείται από άλλη εταιρεία. Τον περασμένο Μάϊο τα υποστατικά αποθήκευσης υγρών καυσίμων της εταιρείας στη Λάρνακα αποχαρακτηρίστηκαν από μονάδες SEVESO».
 
Εξήγησε ότι «η εταιρεία Petrolina Holdings ολοκλήρωσε τις νέες της εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων στο Βασιλικό αρχές του 2020 και όλα τα φορτία της εταιρείας από τον Ιανουάριο του 2020 παραλαμβάνονται εκεί. Τα υποστατικά αποθήκευσης υγρών καυσίμων της εταιρείας στη Λάρνακα, αποχαρακτηρίστηκαν από μονάδες SEVESO στις 8 Σεπτεμβρίου 2020».
 
Ακόμα η εταιρεία «BP Eastern Mediterranean μετακίνησε τις δραστηριότητες της στο Βασιλικό τον Μάρτιο 2020 και εξυπηρετείται πλέον από άλλη Εταιρεία. Ωστόσο οι νέες εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ (Yugen Ltd), ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένες να λειτουργήσουν σε δοκιμαστικό πλαίσιο τα τέλη Μαρτίου 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της απαγόρευσης των εναέριων πτήσεων, υπήρξε καθυστέρηση στην άφιξη εμπειρογνωμόνων για να επιθεωρήσουν τις νέες εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο 2020».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «παράλληλα με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων στη περιοχή Βασιλικού, οι πλείστες των εταιρειών εξασφάλισαν άδειες κατεδάφισης των παλιών τους εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και οι υπόλοιπες Εταιρείες προωθούν τις κατάλληλες ενέργειες για αδειοδότηση των κατεδαφίσεων των εγκαταστάσεων τους. Συγκεκριμένα για την ΚΕΤΑΠ η ολοκλήρωση της κατεδάφισης των εγκαταστάσεων θα καταστεί δυνατή μετά τον τερματισμό της λειτουργίας όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής, για λόγους που συνδέονται με την πυρασφάλεια και μετά από την απομάκρυνση της ασφάλτου».
 
Εξήγησε επίσης ότι «η εταιρεία Petrolina Holdings μετά την κατεδάφιση της μεγάλης δεξαμενής των υγρών καυσίμων της το 2018, αναμένεται να υποβάλει αίτηση για έκδοση άδειας κατεδάφισης για όλες τις εγκαταστάσεις της εντός Οκτωβρίου. Ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο, άδεια κατεδάφισης για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΧΧΟΝ MOBIL, ενώ η εταιρεία ΕΛΠΕ (ΕΚΟ) υπέβαλε τον Ιανουάριο αίτηση στο Δήμο Λάρνακας για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της και αναμένονται οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος».
 
Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες αλλά στις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην οικοδομική βιομηχανία και σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε πως με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων «επιτεύχθηκε ένας πάρα πολύ σημαντικός και μεγάλος στόχος. Συγκεκριμένα, έχει αρθεί η επικινδυνότητα που οφειλόταν στην ύπαρξη των υγρών καυσίμων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, το  70% των εγκαταστάσεων πετρελαϊκών προϊόντων στην περιοχή δεν χρησιμοποιείται ενώ οι επίμονες προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και στην απορρύπανση του εδάφους».
 
Όσον αφορά το υγραέριο ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «η παραμονή των εγκαταστάσεων των εταιρειών στην περιοχή συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις ανέσεις της περιοχής και κυρίως για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών σε περίπτωση ατυχήματος. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, άρχισαν με καθυστέρηση οι εργασίες κατασκευής του τερματικού υγραερίου της Κοινοπραξίας VLPG Plant Ltd (Petrolina – Synergaz – Intergas), ωστόσο το έργο ανατέθηκε σε εργολάβο, οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς ενώ αναμένεται ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021».
 
Σε σχέση με το τερματικό υγραερίου της εταιρείας ΕΛΠΕ, ο Δήμαρχος είπε πως «παρά το γεγονός ότι η άδεια οικοδομής εκδόθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας τον Ιούνιο, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν άρχισαν ουσιαστικές εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις ούτε και έχει υποβληθεί η μελέτη της προκαταρκτικής έκθεσης ασφάλειας SEVESO».
 
Όπως εξήγησε το γεγονός αυτό «προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο Δήμο» και σημείωσε πως «σε συνάντηση που είχαν χθες η διεύθυνση της εταιρείας με την Υπουργό Εμπορίου, αναφέρθηκε πως τέλος Σεπτεμβρίου θα υποβληθεί η μελέτη ενώ η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των νέων εγκαταστάσεων της στο Βασιλικό θα είναι η 30η Ιουνίου 2021».
 
Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε επίσης στην «σοβαρή ανησυχία που προκαλεί η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των εταιρειών και της Αρχής Λιμένων Κύπρου, σχετικά με τη διαδικασία εκφόρτωσης του υγραερίου» και σημείωσε πως μετά από παρεμβάσεις του Δήμου Λάρνακας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς «ενημερωθήκαμε πως συμφωνήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα αποτελέσματα της οποίας θα τύχουν αποδοχής από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
 
Για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ασφάλτου, ο Δήμαρχος είπε ότι «παρουσιάζει επίσης σοβαρή καθυστέρηση γιατί δύο εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση για αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, δεν ανταποκρίνονται στην υποβολή των αναγκαίων μελετών για έκδοση γνωμάτευσης από την Περιβαλλοντική Αρχή. Την ίδια ώρα όμως ούτε και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ασκούν αποτελεσματικές πιέσεις προς τις εταιρείες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν».

 (ΚΥΠΕ)
 

 
3363