Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

Η Άγκυρα χθες προχώρησε σε νέα ναυτική οδηγία, με ισχύ από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται προειδοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών και υπογραμμίζει πως «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της».

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Άγκυρα προχώρησε σε νέα ναυτική οδηγία, με ισχύ από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, για έρευνες του Oruc Reis πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε μία περιοχή, η οποία πλησιάζει στο ανατολικότερο άκρο της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στην Τουρκία: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις – Νέα Navtex από την Τουρκία (video)
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο κάλεσε εκ νέου τις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες.

Η απάντηση σε μία αδικαιολόγητη και επιθετική πολιτική, θα πρέπει να είναι συλλογική, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

«Έχουμε σαφή πολιτική: αποκλιμάκωση ή κυρώσεις», επανέλαβε μέσω της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εν τω μεταξύ συγκροτήθηκε η νέα Τετραμερής πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας για τη διεξαγωγή της άσκησης «Ευνομία» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

ert.gr

 
4281