Μείωση 50% στο τέλος ΑΠΕ σε λογαριασμούς της ΑΗΚ από το 2020

Η Επ. Εμπορίου της Βουλής αποφάσισε τη μείωση του τέλους στο 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα

Τη μείωση του τέλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από 1 σεντ ανά κιλοβατώρα στο 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, μειώνοντας το φορολογικό βάρος των πολιτών, οι οποίοι το 2020 θα επιβαρύνονται με το μισό τέλος, που αφορά στη χρέωση  του τέλους των ΑΠΕ.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας του 2020, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι η Επιτροπή έχει ομόφωνα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως αυτός υποβλήθηκε, με τη διαφοροποίηση, όπως πρόσθεσε, ότι αφαιρεί ένα άρθρο του προϋπολογισμού, το οποίο μιλούσε για τη δυνατότητα έκδοσης διατάγματος για  αλλαγή του τέλους των ΑΠΕ από τον αρμόδιο Υπουργό.

Όσον αφορά τους κανονισμούς που έχει υποβάλει το Υπουργείο Ενέργειας, για τον υπολογισμό του τέλους των ΑΠΕ, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Επιτροπή αποφάσισε όπως διατηρώντας τον προηγούμενο κανονισμό μειώσει το τέλος των ΑΠΕ από 1 σεντ ανά κιλοβατώρα στο 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, για να προσθέσει πως «αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές το 2020 θα επιβαρύνονται με το μισό τέλος που αφορά τη χρέωση για της ΑΠΕ και είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο».

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Σημείωσε ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει, λόγω του πλεονάσματος που έχει δημιουργηθεί και ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο των ΑΠΕ.

«Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές, οι οποίοι πλήρωναν με βάση την αλλαγή του τέλους που είχαμε υιοθετήσει 1 σεντ ανά κιλοβατώρα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, δήλωσε πως το κόμμα του κατά τη σημερινή συνεδρία, διαφώνησε έντονα με την προσθήκη από μέρους του Υπουργείου Ενέργειας στον Προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ των νέων άρθρων 8 και 9, σύμφωνα με τα οποία ο Υπουργός, δύναται με την έκδοση διατάγματος να αυξάνει το τέλος κατανάλωσης, αν το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 1200 του Πίνακα δεν επαρκεί να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ταμείου.

«Θεωρούμε αδιανόητο ο Υπουργός να μπορεί να αυξάνει το τέλος όποτε θέλει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, για ένα Προϋπολογισμό που εγκρίνει η Βουλή και ο οποίος υπολογίζεται από το Υπουργείο στη βάση σταθερών παραμέτρων», είπε.

Εξάλλου, χαιρέτισε το γεγονός ότι ομόφωνα η Επιτροπή Ενέργειας έχει αποδεχτεί την εισήγησή του ΑΚΕΛ για διαγραφή των δύο άρθρων.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το κόμμα του έχει εκφράσει τις έντονές του ανησυχίες αναφορικά με τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του ύψους τέλους κατανάλωσης, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τη μεθοδολογία αυτή, το τέλος μετά το 2020 θα αυξηθεί δραματικά, με τις προβλέψεις μας να το ανεβάζουν το 2022 σε 1,04σεντ/κιλοβατώρα».

«Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση λόγω της ανικανότητάς της ήρθε μετά από 3 χρόνια την τελευταία στιγμή στη Βουλή ( λίγο πριν εκπνεύσει στην 31/12/2019 η τριετής ρύθμιση της Βουλής) προσπαθώντας ξανά να μας πιέσουν να ψηφίσουμε άρον άρον τους νέους Κανονισμούς, να αποφασίσουμε βεβιασμένα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ υπέβαλε πρόταση όπως συνεχίσουν με σταθερό τέλος μέχρι η κυβέρνηση να επανέλθει με μια σωστή και ολοκληρωμένη μεθοδολογία, εισήγηση η οποία έγινε, επίσης, ομόφωνα αποδεκτή από την επιτροπή.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι «η Επιτροπή αποφάσισε ότι η συνεισφορά των πολιτών στο ταμείο ΑΠΕ θα μειωθεί στο 0,5 σεντ την κιλοβατώρα από ένα σεντ», για να προσθέσει ότι το κόμμα του θεωρεί ότι «η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να δοθεί χρόνος να μελετήσουμε τις αλλαγές και τους κανονισμούς που θα φέρει η κυβέρνηση και θα τροχοδρομεί την εξίσωση που θα λειτουργεί για τα επόμενα χρόνια».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί,  επίσης, με την πρόνοια που αναφέρει ότι η επιβολή του τέλους πρέπει να γίνεται αυτόματα από τον Υπουργό, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό αφαιρέθηκε από τους κανονισμούς η εν λόγω εισήγηση».

Παράλληλα είπε ότι «ως ΕΔΕΚ έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να δημιουργήσει υποδομή μέσω του ταμείου των ΑΠΕ για εγκατάσταση παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ορεινές περιοχές από ΑΠΕ, ώστε να επωφεληθούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών από χαμηλή ή μηδενικό κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια».

(ΚΥΠΕ)
 

 
1992
Thumbnail