Μέρα ορόσημο: Παγκόσμια Τράπεζα και ΕΕ εντάσσονται στο EMGF

Στο πλαίσιο της 5ης Υπουργικής Συνάντησης του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum»

Στην 5η Υπουργική Συνάντηση του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σήμερα, Τρίτη 6 Ιουλίου, συμμετείχε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου.

Τη Συνάντηση συγκάλεσε ο Πρόεδρος του EMGF, Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla και σε αυτήν παρευρέθηκαν, εκ μέρους των χωρών μελών, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Για πρώτη φορά παρακολούθησαν τη Συνάντηση ως «παρατηρητής» οι ΗΠΑ.

Σε Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την η 5η Υπουργική Συνάντηση, οι Υπουργοί Ενέργειας των οκτώ χωρών μελών του EMGF επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη των στόχων του Φόρουμ, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών του επί των φυσικών τους πόρων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ως σημαντικά ορόσημα από τη σημερινή Συνάντηση σημειώνονται, μεταξύ άλλων, η ένταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο EMGF ως «Παρατηρητές», η υπογραφή συμφωνίας για την έδρα του στο Κάιρο, καθώς επίσης η έναρξη λειτουργίας του επίσημου ιστοτόπου του, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη πλατφόρμα επικοινωνίας του EMGF (https://emgf.org/).

Η επόμενη Υπουργική Σύνοδος του EMFG συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί στο Κάιρο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Στη δική της παρέμβαση κατά την εναρκτήρια τελετή της Συνάντησης, η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εντάχθηκαν στο Φόρουμ ως «Παρατηρητές», ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική τεχνική και οικονομική στήριξη που τα δύο θεσμικά όργανα παρείχαν ήδη στις δραστηριότητες του Φόρουμ. «Η διεύρυνση του EMGF, το οποίο μετρά από σήμερα 8 χώρες μέλη, 3 παρατηρητές και 32 μέλη στη Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανία Φυσικού Αερίου, καταδεικνύει τις προοπτικές του Φόρουμ, καθώς και τη στήριξη που απολαμβάνει τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και διεθνώς», τόνισε η κα Πηλείδου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «στο EMGF έχουμε συγκεντρώσει ανθρώπους και οργανισμούς με πολυετή εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συσσωρευμένη γνώση, προκειμένου να προωθήσουμε και να μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδέες και πολιτικές για μια νέα, πράσινη ενεργειακή εποχή».

Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, ως Υπουργός της φιλοξενούσας χώρας, Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek el-Molla, δήλωσε ότι το Φόρουμ έχει εξελιχθεί ουσιαστικά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το ως μια σημαντική πλατφόρμα. Πρόσθεσε ότι  βασικός στόχος του είναι η διασφάλιση της περιφερειακής συνεργασίας και η ευημερία για ολόκληρη την περιοχή και ευχαρίστησε τέως Υπουργούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση του Φόρουμ περιλαμβανομένου του Γιώργου Λακκοτρύπη.

Ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Jean-Baptiste Lemoyne, εξέφρασε αρχικά  αλληλεγγύη προς την Κύπρο για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το Σαββατοκύριακο και τα συλλυπητήριά του για τα τέσσερα θύματα των πυρκαγιών.  Αναφερόμενος στο Φόρουμ, είπε ότι είναι μοναδικό, σημειώνοντας ότι έχει επιτύχει πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είπε ότι είναι σημαντικό το Φόρουμ να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία για να υπάρξουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη για όλους.

Ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν ως μόνιμος παρατηρητής σημειώνοντας ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε από την τεράστια εμπειρία των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στο αίτημα της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να συμμετάσχουν ως παρατηρητές, είπε ότι η συμμετοχή τους θα προσφέρει σημαντική στήριξη.

Εκ μέρους του Ισραήλ, η Karine Elharrar Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδατικών Πόρων είπε ότι το Φόρουμ είναι μια μοναδική πλατφόρμα για την περιφερειακή σταθερότητα. Μαζί μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία του Φόρουμ για ένα καθαρότερο, αποδοτικότερο ενεργειακό μέλλον, είπε.

Η Ιταλίδα Υφυπουργός Vannia Gava δήλωσε ότι το Φόρουμ είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων  των χωρών που συμμετέχουν και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί  μέχρι στιγμής. Συνεχάρη την αιγυπτιακή προεδρία για το έργο της καθώς και  τις τέσσερις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή.
 
Η Hala Zawati, Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας, είπε ότι το γεγονός ότι οι Υπουργοί εξετάζουν σήμερα το αίτημα συμμετοχής ως παρατηρητή στο Φόρουμ από την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, μετά τη συμμετοχή της Γαλλίας στο Φόρουμ ως πλήρους μέλους και των ΗΠΑ ως παρατηρητή, καταδεικνύει  τη σημασία που έχει αυτό  το Φόρουμ.

Ο Δρ Mohammad Mustafa, ανώτερος σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων του Προέδρου της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι το αίτημα της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για ένταξη στο Φόρουμ ως παρατηρητές είναι ευπρόσδεκτο. Επανέλαβε τη θέση της Παλαιστίνης ότι κάθε ουσιαστική και βιώσιμη συνεργασία πρέπει να βασίζεται στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας των κρατών προς όφελος του λαού τους.

Εκ μέρους των ΗΠΑ, που συμμετέχουν ως παρατηρητής, η Beth Urbanas, Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Φόρουμ αποτελεί μια  πλατφόρμα που ξεπερνά τα πολιτικά όρια, επιδιώκοντας ένα πιο ειρηνικό μέλλον για την περιοχή. Εξέφρασε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο Φόρουμ και είπε ότι  οι στόχοι του ευθυγραμμίζονται με την πολιτική  του Προέδρου των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΚΥΠΕ