Μεταφορά ΦΑ προς Αίγυπτο: Κλείδωσε η επόμενη συνάντηση επιτροπών

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για αξιοποίηση του κυπριακού Φυσικού Αερίου, με όσα οφέλη συνεπάγονται

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν πλέον οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών επιτροπών Κύπρου και Αιγύπτου, για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου απ’ το Κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. 

Όπως εγκύρως πληροφορείται η Brief, έχει ήδη κλειδώσει η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σ’ ένα μήνα στην Κύπρο

Η εν λόγω συνάντηση, η οποία αναμένεται μέσα Οκτωβρίου, θα είναι η πρώτη απ’ τις δύο συναντήσεις που αναμένετο να προγραμματιστούν, μέχρι το τέλος του 2021.  Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του κυπριακού Φυσικού Αερίου, μ’ όλα τα οφέλη τα οποία συνεπάγονται. 

Εξάλλου όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής τεχνικής επιτροπής, , Δημήτρης Φεσσάς, «μπαίνουμε σε μία εντατική φάση που θα πραγματοποιηθεί η μελέτη, της οποίας οι πτυχές αποφασίστηκαν με την πρόσφατη συνάντηση στο Κάιρο».

Η έναρξη της μελέτης για μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο, αποφασίστηκε τις τελευταίες ώρες, σε συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των τεχνικών επιτροπών Κύπρου – Αιγύπτου, στο Κάιρο. Έτσι  υλοποιήθηκε στην πράξη η απόφαση που έλαβαν η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Τάρεκ Ελ Μόλλα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η κυρία Πηλείδου, μιλώντας χθες σχετικά στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι η Κυπριακή επιτροπή μετέβη στο Κάιρο και είχε την ευκαιρία εξετάσει τα 4 σενάρια που είχαν εντοπιστεί ως τα πιο σημαντικά.

>>> Διαβάστε σχετικά: Πηλείδου: Εξετάζονται 4 σενάρια για μεταφορά ΦΑ προς Αίγυπτο <<< 

Τέλος σ’ ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, η κα. Πηλείδου είπε ότι το πιο σημαντικό  βήμα είναι η ολοκλήρωση μελέτης που αφορά στα οικονομικά και τεχνικά ζητήματα για το Κοίτασμα 12 καθώς και τη διαδικασία επανεξέτασης και αξιολόγησης όλων των ευρημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο αναμένεται να εξαχθούν τ’ αποτελέσματα.
 

 
4139