Μπάιντεν: Αναμένω αύξηση προσφοράς πετρελαίου από την Σ. Αραβιά

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν βέβαιοι ότι το Ριάντ θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ+ σε μια συμφωνία για σταδιακή αύξηση προσφοράς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, μετά από μια σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες της χώρας.

Το ταξίδι του Μπάιντεν δεν κατέληξε σε άμεση δέσμευση για αύξηση της παραγωγής, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν βέβαιοι ότι το Ριάντ θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ+ σε μια συμφωνία για σταδιακή αύξηση της προσφοράς.

«Κάνω ό,τι μπορώ για να αυξήσω την προσφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάτι που αναμένω να συμβεί», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Οι Σαουδάραβες συμμερίζονται αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα. Και με βάση τις συζητήσεις μας σήμερα, αναμένω ότι θα δούμε περαιτέρω βήματα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και τον γιο του, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο λιμάνι της Τζέντα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Μπάιντεν, ο οποίος «στριμωγμένος» από τις υψηλές τιμές των καυσίμων αναγκάστηκε να «ξεχάσει» την υπόσχεσή του να απομονώσει το Ριάντ για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Ο  Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, κατά τη διάρκεια συνόδου αραβικών κρατών, ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διαθέσουν 1 δισ. δολάρια ως νέα βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βοήθεια για την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

>>Διαβάστε επίσης:ΟΠΕΚ+: Δεν αυξάνει την παραγωγή - Μόνο ύφεση ρίχνει τις τιμές<<

Ο Μπάιντεν, στο δεύτερο σκέλος του πρώτου του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή με την ιδιότητα του προέδρου, έχει επικεντρωθεί στη σχεδιαζόμενη σύνοδο με έξι κράτη του Κόλπου που αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Οι ηγέτες του ΣΣΚ δεσμεύονται επίσης να διαθέσουν 3 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια σε προγράμματα που συμβαδίζουν με αμερικανικές συμπράξεις σε υποδομές και επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

>>Διαβάστε επίσης:0% ΦΠΑ: Πόσα θα γλυτώσουν οι πολίτες σε καύσιμα και ρεύμα<<

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συναντήθηκε διμερώς με ανώτερους αξιωματούχους από τη Σαουδική Αραβία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Σιγκαπούρη στο περιθώριο των οικονομικών συναντήσεων του G20 στην Ινδονησία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το reuters.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η Γέλεν καταδίκασε τον “απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος έχει προκαλέσει παγκόσμιες επιπτώσεις στα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα εμπορεύματα” και ενθάρρυνε τις χώρες να υποστηρίξουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να περιοριστεί η ροή εσόδων προς τον στρατό της, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

newmoney.gr

 
4373