Ν. Πηλείδου: Έρχονται εξελίξεις με το «Αφροδίτη»

Τι είπε στην εκπομπή «Business Hour by Brief» η Υπουργός Ενέργειας / Οι σχεδιασμοί των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στην επίσκεψη της στο Ισραήλ και τις επαφές της με τον ομόλογό της, Yuval Steinitz, καθώς και για τον προγραμματισμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε παρέμβασή της στην εκπομπή «Business Hour by Brief» της DigitalTv, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία κλήθηκε να απαντήσει κι εάν αλλάζει ο προγραμματισμός για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο μέχρι το 2025-2026.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή (14/2) επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισραήλ η κα Πηλείδου είπε πως, «είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ομόλογό μου, με τον οποίο έχουμε συχνή επικοινωνία, όχι όμως δια ζώσης λόγω κορωνοϊού». 

Ήταν, πρόσθεσε, «μία πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούμε και πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση είχε πολύ εποικοδομητικό αποτέλεσμα, λόγω του ότι μπορέσαμε να συζητήσουμε κάποια θέματα τα οποία εξετάζουμε εδώ και καιρό, όπως το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, κάτι που έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την Κύπρο, όπου γίνεται και προσπάθεια για υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και το Ισραήλ, ούτως ώστε να υπογραφεί σύντομα το εν λόγω μνημόνιο», συνέχισε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είχαμε επίσης συζητήσεις για τον EastMed και την πρωτοβουλία που είχε το Ισραήλ πριν δύο περίπου εβδομάδες για την πραγματοποίηση μίας τηλεδιάσκεψης μαζί με 6 χώρες της ΕΕ, οι οποίες έδειξαν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο project και με τις οποίες εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας ή διασύνδεσης, όπως επίσης και για το EastMed Gas Forum, ο οποίος είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος εμπλέκει μέχρι στιγμής 7 διαφορετικές χώρες της περιοχής, εκ των οποίων οι 6 έχουν κυρώσει τον Νόμο για την ισχύ του Καταστατικού -απομένει η Ιταλία για κύρωση του Καταστατικού- και αναμένεται η πρώτη συνάντηση, ελπίζουμε εντός Μαρτίου», συμπλήρωσε η Υπουργός Ενέργειας.

Κοίτασμα «Αφροδίτη»
Ερωτηθείσα σχετικά με το κοίτασμα «Αφροδίτη» και εάν υπήρξε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, η κα Πηλείδου είπε πως, «αυτό το οποίο συμφωνήσαμε, είναι ένα πλαίσιο το οποίο έχει συζητηθεί και βρίσκεται κατ’ αρχήν σύμφωνες και τις δύο πλευρές, όμως, πρέπει να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες και αυτός είναι ο στόχος. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη μία δια ζώσης συνάντηση, ίσως, μέσα στον Μάρτιο, ούτως ώστε να προχωρήσουμε κι εκείνη τη συζήτηση.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, κι ερωτηθείσα εάν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουν τις δραστηριότητες τους το δεύτερο μισό του έτους, η Υπουργός Ενέργειας είπε πως «αυτό ελπίζουμε», σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας, εξήγησε, έχει να κάνει με την πανδημία του κορωνοϊού. Προσπαθούμε, είπε, «να βάλουμε σε ισχύ ένα πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει σε όλα τα άτομα που πρέπει να ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο για να συμβάλουν στην διεξαγωγή των γεωτρήσεων αλλά και στην προετοιμασία τους, διότι οι εργασίες προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οπότε προσπαθούμε να διευκολύνουμε και να θέσουμε σε ισχύ ένα πλαίσιο, το οποίο να καθιστά αυτές τις ενέργειες όσο πιο εύκολες γίνονται, διότι αυτό που τις καθιστά ακόμη πιο περίπλοκες είναι το ότι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε όλες τις χώρες», επεσήμανε. 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Ο δεύτερος παράγοντας, συμπλήρωσε, «είναι και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν δημιουργήσει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά αλλά και στην ρευστότητα των εταιρειών. Βέβαια αυτό δεν έχει επηρεάσει τον προγραμματισμό στη δική μας περίπτωση, τουλάχιστον, μέχρι στιγμής». 

«Οι εταιρείες προγραμματίζουν κανονικά τις εργασίες τους για το δεύτερο μισό, τους τελευταίους μήνες του 2021, και αυτή είναι η βάση με την οποία γίνονται οι σχεδιασμοί και προχωρούν», υπογράμμισε

Έλευση φυσικού αερίου
Ερωτηθείσα, δε, εάν επηρεάζεται από τις εξελίξεις το χρονοδιάγραμμα που θέλει την Κύπρο το 2025-2026 να έχει φυσικό αέριο, η Υπουργός Ενέργειας είπε πως «προς το παρόν, όχι». 

Αυτός ο σχεδιασμός, εξήγησε, έχει να κάνει με το κοίτασμα «Αφροδίτη», σημειώνοντας πως «όσον αφορά το ‘Αφροδίτη’ υπάρχει μία σειρά από εκκρεμότητες και θέματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Οι μελέτες και οι τεχνικές εργασίες της κοινοπραξίας προχωρούν κανονικά. Πρέπει, όμως, να μπούμε και στην διαδικασία εξεύρεσης των αγοραστών. Δηλαδή, πρέπει να μπουν σε ισχύ κάποιες άλλες συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση από την κοινοπραξία και να προχωρήσουμε με αυτό το χρονοδιάγραμμα», εξήγησε. 

«Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει κι ευελπιστούμε πραγματικά ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη στις τιμές μέσα στο επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να μπούμε πιο δυναμικά στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το κομμάτι του marketing και της πώλησης του φυσικού αερίου», τόνισε περαιτέρω η κα Πηλείδου.

Κληθείσα να πει εάν προχωρήσει ή προγραμματιστεί νέες επαφές με τις εταιρείες υδρογονανθράκων, η κα Πηλείδου αφού είπε πως, «επαφές γίνονται συνεχώς», ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα νέων επαφών με άλλες εταιρείες στο παρών στάδιο». 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρείες οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας και θεωρώ ότι έχουμε μία άριστη σχέση, μία καλή και συχνή επικοινωνία, ούτως ώστε να αναπτύξουμε τα κοινά σχέδια και τους κοινούς στόχους», τόνισε. 

Γενικότερα, υπέδειξε η Υπουργός Ενέργειας, «δεν έχει προκύψει ευτυχώς κάτι το αρνητικό. Βέβαια, όπως είπα και πριν, οι προκλήσεις είναι πολλές και πραγματικά ευελπιστούμε ότι ο κορωνοϊός δεν θα έχει ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις, γιατί σίγουρα αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο». 

Ολόκληρη η παρέμβαση της Υπουργού Ενέργειας στο ακόλουθο βίντεο:

Μάριος Αδάμου
 
2215