Νέο φ/β πάρκο από την Bioland στο Νικητάρι

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 0,38 MW θα ανεγερθεί στην τοποθεσία «Τρουλλήν του Κιαττίπη»

Ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών για έγκριση κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 0,38 MW στην περιοχή της κοινότητας Νικητάρι.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα κατασκευαστεί από την εταιρεία BIOLAND Energy Ltd σε ιδιωτική γη στην τοποθεσία «Τρουλλήν του Κιαττίπη».

1

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του έργου που κατατέθηκε, στο τεμάχιο γης όπου θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν διεξάγονται οποιεσδήποτε δραστηριότητες και το συνολικό εμβαδόν του είναι 7,823 m2.

Επίσης, σημειώνεται ότι σε απόσταση 900m βόρεια του έργου βρίσκεται ο οικιστικός πυρήνας  της κοινότητας Νικητάρι και 1,7km βορειοδυτικά του ο αστικός πυρήνας της κοινότητας Βυζακιά.

Εντός του τεμαχίου υπάρχουν αμυγδαλιές, μοσφιλιές, αγρελιές, ελιά και άγρια ξηρική βλάστηση. Το ανατολικό σύνορο του τεμαχίου διασχίζεται από τον Ποταμό Ελιάς.

1

Όπως αναφέρεται στη μελέτη του έργου, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αποτελείται από:

 • 1,387 Φωτοβολταϊκά πλαίσια (275W),
 • Μεταλλικές βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών συστημάτων,
 • Μετατροπείς δικτύου,
 • Δωμάτια μετασχηματιστών,
 • Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό,
 • Δωμάτιο Μετρητών ΑΗΚ,
 • Περίφραξη περιμετρικά του τεμαχίου.

>>> Ειδήσεις - Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

 

Το σύστημα παραγωγής αναμένεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και να ελέγχεται από αυτόματο κεντρικό σύστημα. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καλύπτει έκταση όλο το εμβαδόν του τεμαχίου (7,823 m2) και η ενέργεια που θα παράγει θα είναι 557MWh/year.

Κώστας Μηλικούρης
 
794
Thumbnail

Στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πλαίσια προτίθεται να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης τεμαχίων γεωργικής γης στην περιοχή της κοινότητας Κλήρου Αγαθοκλής Κωνσταντίνου.

ad1mobile

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών για έγκριση, πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος μέχρι 0.83 MW, το οποίο θα κατασκευαστεί σε τεμάχια συνολικού εμβαδού 17,728 m2 στην τοποθεσία «Μακρύκαμπος».

1

Το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν θα καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια των τεμαχίων, αφού σε μέρος τους υπάρχει σημαντικός αριθμός πεύκων. Το συνολικό εμβαδόν που θα καλυφθεί από το έργο ανέρχεται στα 13,426 m2.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε απόσταση 3 km περίπου βορειοδυτικά του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί βρίσκεται περιοχή προστασίας του δικτύου Φύση 2000 «Κοιλάδα Ποταμού Μαρούλλενας - CY2000010» και στην ίδια απόσταση νοτιοανατολικά βρίσκεται η περιοχή προστασίας του δικτύου Φύση 2000 «Δάσος Μαχαιρά - CY2000004». 

1

Επίσης, το έργο χωροθετείται σε απόσταση 3 km περίπου νότια του πυρήνα της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Κλήρου και σε απόσταση 2 km νοτιοανατολικά του πυρήνα της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Καλού Χωριού Ορεινής. Η πλησιέστερη οικία βρίσκεται δυτικά του έργου σε απόσταση 100m περίπου. Επιπλέον, σε ακτίνα εντός 1 km νότια και νοτιοδυτικά βρίσκεται πευκοδάσος της Κοινότητας Κλήρου.

Η πρόσβαση στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το φ/β πάρκο γίνεται από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Αστρομερίτη και στη συνέχεια από το δευτερεύον οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την Κοινότητα Φικάρδου (οδός Μοναστηρίου). Η πρόσβαση στα τεμάχια γίνεται μέσω χωμάτινου δρόμου.

1

2.480 φωτοβολταϊκά πλαίσια

Οι εγκαταστάσεις του φ/β πάρκου θα κατασκευαστούν από συνήθη υλικά (μέταλλα, μπετόν κ.τ.λ.), ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για παρόμοιες εγκαταστάσεις. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εισαχθούν από το εξωτερικό και θα μεταφερθούν στα τεμάχια, όπου και θα τοποθετηθούν σε σταθερές μεταλλικές βάσεις. Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από:

 • 2,480 Φωτοβολταϊκά πλαίσια,
 • Μεταλλικές βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών συστημάτων,
 • 28 Μετατροπείς δικτύου,
 • Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό,
 • Δωμάτιο Μετρητών ΑΗΚ (25,5m2),
 • Γραφείο/Αποθήκη (31m2),
 • Περίφραξη περιμετρικά των τεμαχίων,
 • Δρόμο για τον μετρητή της ΑΗΚ.

Το σύστημα παραγωγής αναμένεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και να ελέγχεται από αυτόματο κεντρικό σύστημα. Η ενέργεια που θα παράγει υπολογίζεται σύμφωνα με τη μέγιστη δυναμικότητα του, στις 1.213 MWh/year.

ad2mobile

>>> Ειδήσεις - Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

Το ΠΕ υπολογίζεται προκαταρκτικά να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες θα αρχίσουν μετά την έκδοση των αναγκαίων αδειών.

article 1