Το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας επισκέφθηκε ο Ερσίν Τατάρ

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες ενός τέτοιου πλοίου θα είναι πολύ μεγάλες

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, επισκέφθηκε το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίντ Χαν». 

Ο Ερσίν Τατάρ μετέβη στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης όπου επισκέφθηκε το «Αμντουλχαμίντ Χαν». 

Στο λιμάνι ο κ. Τατάρ έλαβε πληροφορίες από τους αξιωματούχους σχετικά με το πλοίο και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε μπροστά από το γεωτρύπανο. 

>>Διαβάστε επίσης: Πηλείδου: Ξέρουμε πού θα δραστηριοποιηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο<<

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη το νέο πλοίο είναι σημαντικό «για τις δραστηριότητες γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ενός τέτοιου πλοίου θα είναι πολύ μεγάλες. Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πλοίο. Η υπηρεσία ενός τέτοιου πλοίου, το οποίο θα προστατεύει το δικαίωμα και το δίκαιο της Τουρκίας στις θάλασσες, για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του πλούτου στις περιοχές αυτές μέσω διαφόρων γεωτρήσεων, θα είναι φυσικά πολύ μεγάλη».

>>Διαβάστε επίσης: Στη Μερσίνη στις 9 Αυγούστου το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας<<

«Είθε οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως γύρω από την Κύπρο, να είναι καρποφόρες», πρόσθεσε.

Στην Μερσίνη, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου στην λύση των δυο κρατών, με ειδική μνεία σε «μια πολιτική συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα με βάση την ισότητα».

Επίσης, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, βλέπουμε ότι αναπτύσσονται παράτυπα οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εξοπλίζονται (τα νησιά) και δημιουργείται αναστάτωση στην Τουρκία και την Ανατολία. Ενώ αυτό συμβαίνει στο Αιγαίο, παρόμοια σχέδια δρομολογούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υποκύψαμε και δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Συνεχίσαμε πάντα αυτόν τον αγώνα με την υποστήριξη της Τουρκίας. Αυτός είναι ο κοινός και εθνικός μας σκοπός».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «στοχεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της μεταβαλλόμενης συγκυρίας ανάλογα με όλες αυτές τις εξελίξεις, τόσο στη θάλασσα όσο και στις περιοχές δικαιοδοσίας, και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα στον ουρανό». 

ΚΥΠΕ

 
4281