Νέος Υπουργός Εμπορίου: Πρώτιστο μέλημα η μείωση τιμών ενέργειας

Πρώτιστο μέλημα η μείωση κόστους ηλεκτρισμού, είπε ο Υπουργός Ενέργειας παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από Πηλείδου

Πρώτιστο μέλημα της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι να μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη βιομηχανία και την οικονομία «για να μπορέσουν να πάνε εκεί που τους αξίζει», δήλωσε ο νέος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου από την απερχόμενη Υπουργό, Νατάσα Πηλείδου, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να γίνει χρήση φυσικού αερίου, που όπως είπε «θα είναι πιθανόν από την περιοχή».

«Χωρίς φθηνή ενέργεια δεν μπορείς να έχεις καλή και στέρεα οικονομία», είπε και ανέφερε ότι το εγχείρημα αυτό θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων, ώστε να καταστεί εφικτή η χαμηλού κόστους παραγωγή ηλεκτρισμού, για να βοηθηθεί η οικονομία.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία και το προσωπικό του Υπουργείου που παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης—παραλαβής, ο κ. Παπαναστασίου μίλησε για βαρύ αίσθημα ευθύνης, σημειώνοντας το έργο της απερχόμενης Υπουργού, αλλά και την ποιότητα του προσωπικού.

Είπε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένο και θα το μοιραστεί τις επόμενες ημέρες με τον Γενικό Διευθυντή, τους Διευθυντές και όλο το προσωπικό του Υπουργείου.

«Θα προσπαθήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσουμε την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε» είπε, δίνοντας το μήνυμα για «μανίκια ψηλά, εργασία, για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα».

Το μήνυμα της απερχόμενης Υπουργού, συμπλήρωσε, είναι ότι καταφέραμε πολλά πράγματα, ενώ έδωσε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν το έργο.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το εμπόριο και η βιομηχανία «πετάνε» και «είδαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα». «Στον τομέα της ενέργειας ίσως να μην τα καταφέραμε τόσο καλά, όχι διότι εξαρτιόταν από εμάς, αλλά διότι εξαρτόμαστε από πολλούς άλλους» εξωτερικούς παράγοντες, είπε. «Εκεί είναι που θα φέρουμε την τεχνογνωσία» από άλλους τομείς, είπε αναφερόμενος στη δική του συνεισφορά, σημειώνοντας πως «θα φροντίσουμε να δώσουμε τις λύσεις και εκεί».

Αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος, είπε ότι «θα πρέπει να πάμε στην πράσινη ενέργεια», μέχρι τότε όμως «θα πρέπει να περάσουμε από μια μεταβατική περίοδο στην οποία θα πρέπει να κάνουμε χρήση φυσικού αερίου». Σημείωσε επίσης ότι «η χρήση φυσικού αερίου θα είναι πιθανόν από την περιοχή».

Ο ίδιος είπε ότι τοποθετεί τον πήχη «ρεαλιστικά ψηλά» και μίλησε για μετρήσιμους στόχους, σημειώνοντας ότι θα μας κρίνει ο κόσμος για τα αποτελέσματα τα οποία θα φέρουμε. Είπε ακόμη ότι ο κόσμος έχει πολύ υψηλές προσδοκίες και «δεν θα πρέπει να τον απογοητεύσουμε».

Απευθυνόμενος στην απερχόμενη Υπουργό, είπε «ό,τι δεν κατάφερες Νατάσα, θα το καταφέρουμε εμείς, ό,τι κατάφερες, θα το συνεχίσουμε».

Από την πλευρά της η κ. Πηλείδου εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση που παραδίδει το χαρτοφυλάκιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Υπουργός θα μπορέσει να διαχειριστεί τις προκλήσεις με μεγάλη επιτυχία.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, τόσο στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, όσο και στο Υπουργείο Εμπορίου όπου θήτευσε για 2,5 χρόνια. Μίλησε για ένα «πολύ όμορφο ταξίδι» παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν, με την πανδημική κρίση και την κρίση ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όσα πετύχαμε στα 2,5 χρόνια είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των στελεχών του Υπουργείου, είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο τα επόμενα χρόνια για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση, να διασφαλιστεί η επάρκεια ενέργειας και να επιλυθούν προβλήματα, κρατώντας ταυτόχρονα τις τιμές στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.

Μίλησε επίσης για «μεγάλα βήματα μπροστά» στη βιομηχανία και το εμπόριο, ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια χορηγιών για πολίτες και επιχειρήσεις.

Η βιομηχανία μας, συνέχισε, «έχει πάρα πολύ μεγάλη προοπτική και ελπίζω ότι θα ανθίσει ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια και θα συνεχίσει τα θετικά αποτελέσματα, με τις αυξήσεις στις εξαγωγές και στον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στον τομέα.

Απευθυνόμενη στον νέο Υπουργό, είπε ότι αναλαμβάνει ένα «απαιτητικό χαρτοφυλάκιο» όμως εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα ανταπεξέλθει με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το «αξιοθαύμαστο βιογραφικό» του, σημειώνοντας παράλληλα τα δείγματα γραφής που έχει δώσει στον τομέα της ενέργειας.

Συνολικά έχουμε εξασφαλίσει γύρω στα 590 εκ. για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 για έργα που πρέπει να γίνουν και για προγράμματα χορηγιών, επομένως έχετε τα εφόδια και τους πόρους για να κάνετε τη διαφορά, κατέληξε.

ΚΥΠΕ