Τι λέει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Τη διαβεβαίωση ότι η ιταλική εταιρεία  ΕΝΙ δεν έφυγε, ούτε πρόκειται να φύγει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ενόσω έχει νόμιμη άδεια για να παραμείνει εκεί, έδωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουϊτζι Ντι Μάιο.

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας της Ιταλίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Ντι Μάιο είπε, αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, πως "τώρα δεν βρίσκονται σε εξέλιξη γεωτρητικές δραστηριότητες λόγω της πανδημίας, αλλά ελπίζουμε ότι θα επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν».

(ΚΥΠΕ)
 

 
1806
Thumbnail

Δύο βετεράνοι της ενεργειακής βιομηχανίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό fund εστιάζοντας στο υδρογόνο, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις το συμπεριλαμβάνουν στα σχέδια τους ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

ad1mobile

Το υδρογόνο εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως εν δυνάμει καθαρό καύσιμο, καθώς εκπέμπει υδρατμούς, δίχως, ωστόσο, να έχει καταφέρει να κερδίσει την «προσοχή», κυρίως λόγω του διαχρονικά υψηλού κόστους σε παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση.

Ωστόσο το κλίμα φαίνεται να αλλάζει γύρω από το υδρογόνο μετά το «λανσάρισμα» της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προωθείται ως σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και επομένως ο κλάδος έχει να αναμένει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το νέο σχήμα χρηματοδότησης, HydrogenOne Capital, συστάθηκε από τον JJ Traynor, πρώην επικεφαλής της Royal Dutch Shell και το Richard Hulf, ο οποίος εργάστηκε στην Exxon Mobil και ως energy fund manager στην Artemis.

«Έχουμε επικοινωνήσει με πολλούς ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα, όμως βρίσκουν σοβαρή δυσκολία στο να επενδύσουν και επομένως η ιδέα μας είναι να διαμορφώσουμε μια εξειδικευμένη ομάδα που θα επικεντρώσει σε αυτό», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Traynor μιλώντας στο Reuters.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το ταμείο χρηματοδότησης – με συνολικά κεφάλαια 250 εκατομμυρίων λιρών (315 εκατ. δολάρια) – αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2020, σύμφωνα με μια παρουσίαση που έγινε ενώπιον επενδυτών και μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters. Το εν λόγω fund θα έχει έδρα στο Λονδίνο και συνιστά την πρώτη παγκοσμίως επιχειρηματική-επενδυτική πρωτοβουλία στην κατηγορία του υδρογόνου.

 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Αξίζει να αναφερθεί ότι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η ζήτηση για υδρογόνο θα αυξηθεί περίπου οκτώ φορές, φτάνοντας τους 575 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2050, διαμορφώνοντας μια αγορά με αξία που θα ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

ad2mobile

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το νέο επενδυτικό ταμείο θα ιεραρχήσει επενδύσεις «πράσινου υδρογόνου», το οποίο παράγεται από ηλεκτρόλυση, καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο αέρας, ο ήλιος και τα υδροηλεκτρικά. Βέβαια, στην «ατζέντα» παραμένουν και οι επενδύσεις σε «γκρί» και «μπλε» υδρογόνο. Το «γκρι» υδρογόνο παράγεται από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο) και κατά την παραγωγή του εκλύονται σημαντικές ποσότητες CO2 και το αποκαλούμενο «μπλε» υδρογόνο παράγεται επίσης από ορυκτά καύσιμα, όμως οι εκλυόμενες ποσότητες CO2 δεσμεύονται και αποθηκεύονται.

energypress.gr

article 1