Ο EastMed γράφει νέα ιστορία στα ενεργειακά

Έργο υψίστης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο

Η χθεσινή 20η Δεκεμβρίου θα μείνει στην Ιστορία των ενεργειακών ως η ημερομηνία της μεγάλης διακρατικής συμφωνίας για τον East med, από τους Νίκο Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Μία συμφωνία στην Μπερ Σεβά, που περιλαμβάνει και σοβαρές αναφορές για την ασφάλεια υποδομών, καλώντας μάλιστα όλες τις χώρες της περιοχής να συμμετέχουν. 

Η τριμερής συνάντηση, εξάλλου, ως ήθελαν οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα, εξελίχθηκε σε «τετραμερή», με την συμμετοχή του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε μέρος των εργασιών. 'Ετσι από χθες μπήκε η Αμερική με τον πιο επίσημο τρόπο στο παιγνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. 

Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι και η επόμενη σύνοδος Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο στην Κρήτη, θα είναι «τετραμερής», αφού θα συμμετέχει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. 

Σημειώνεται ότι σε τριμερές επίπεδο υπεγράφησαν δύο μνημόνια συναντίληψης στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της τεχνολογίας, ενώ Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν διμερή μνημόνια συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, μετεωρολογίας και διερεύνησης και χρήσης του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς. Παράλληλα αποφασίστηκε η λειτουργία της Γραμματείας των Τριμερών από την 1η Ιουλίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ανατροπές στο ενεργειακό σκηνικό
Μεγάλες ανατροπές στο ενεργειακό σκηνικό αναμένεται να προκαλέσει η κατασκευή του αγωγού EastMed, ένα καίριας σημασίας έργο για την περιοχή, με κόστος περίπου 7 δις δολάρια. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και θεωρείται ο μεγαλύτερος σε μήκος και βάθος υποθαλάσσιος σταθμός παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τεχνοκρατών οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, το έργο είναι υψίστης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς είναι ένας αγωγός με δυνατότητα  να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις τρεις χώρες και αναδιάταξη δυνάμεων σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια και ισχύ.

Τα κοιτάσματα
Οι χώρες που εμπλέκονται στην κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αγωγού, διαθέτουν μέχρι στιγμής, τα πιο κάτω  κοιτάσματα:

Ισραήλ

  • Tamar (~ 300 δισ. m3)
  • Leviathan (~ 500 δισ. m3)
  • Karish (~ 55 δισ. m3)
  • Tanin (~ 55 δισ. m3)

Κύπρος

  • Αφροδίτη (128 δισ. m3)

Η Κύπρος έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, για τον στόχο «Καλυψώ» του κοιτάσματος 6 και τον στόχο «Σουπιά» του κοιτάσματος 3. Επίσης, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, έχει στόχο σε 2 γεωτρήσεις στο κοίτασμα 10, στην «Άνθεια» και στην «Δελφύνη».

Στην Ελλάδα έχει ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο από τον επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννη Μπασιά ότι «στα νότια της Κρήτης υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, με ποσότητες που κυμαίνονται από 3 - 30 τρις κυβικά πόδια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει το έργο και αναμένεται να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια για τη μελέτη βιωσιμότητάς του. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 


Ο αγωγός EastMed Pipeline Project θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, μετά προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία.  
Το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια. 

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, η δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δις κυβ. μέτρα 
Στα ανοιχτά του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα 900 δις κυβικών μέτρων από τα κοιτάσματα «Tamar» (300 δισ. κ.μ.) και «Leviathan» (500 δισ. κ.μ.). Η ημερομηνία έναρξης της παραγωγής έχει καθοριστεί για το 2019. Επίσης στο σύμπλεγμα «Karish - Tanin» έχουν επιβεβαιωθεί αποθέματα 55 δις κ.μ. με έναρξη παραγωγής το 2020. Το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει τουλάχιστον 128 δις κυβικά μέτρα. 

Χρύσω Αντωνιάδου και Σκεύη Σταύρου