Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για τα μέτρα διάσωσης, ενώ στις 22 Αυγούστου εκλέγεται η νέα διοίκηση της εταιρίας

«Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ», αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος επιφορτισμένος με τις τελικές αποφάσεις που θα εγκρίνει η εταιρεία και θα καθορίσουν το μέλλον της.

Το ίδιο πρόσωπο στην ερώτηση για το ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις που θα ξεδιπλωθούν ώστε η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας να σταθεί ξανά όρθια και να αλλάξει σελίδα, απαντά πως «όλα τα σενάρια είναι στα τραπέζι. Εξετάζονται και επιδιώκεται συνδυασμός μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η 15η Σεπτεμβρίου, λοιπόν, είναι προφανώς, η καταληκτική ημερομηνία για το κλείδωμα των μέτρων, καθώς, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, «ο ορκωτός λογιστής για να συντάξει και να δημοσιοποιήσει την έκθεση του στις 24 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γνωρίζει νωρίτερα τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν τα αναγκαία έσοδα της δημόσιας εταιρείας. Και όταν λέμε νωρίτερα, δεν εννοούμε την 23η Σεπτεμβρίου…», σχολιάζει.

Δεν πρέπει να λησμονείται, πως σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, η εταιρεία χρειάζεται επειγόντως 750 εκατ. ευρώ. 

Οι κρίσιμες μέρες για τη ΔΕΗ έχουν ήδη ξεκινήσει και ο πρώτος σταθμός είναι η 22α Αυγούστου, οπότε και πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, η οποία και καλείται να αποφασίσει για την επιλογή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Ο Γιώργος Στάσσης, επί σειρά ετών διοικητικό στέλεχος της ιταλικής πολυεθνικής ENEL, είναι το πρόσωπο-κλειδί. Εκείνος πρόκειται να σηκώσει το βάρος αποφάσεων για τη διάσωση και τη μελλοντική πορεία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας που ηλεκτροδοτεί περί τα 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αυξήσεις
Το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι αυτό της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος της δημόσιας εταιρίας.
Πηγές υποστηρίζουν ότι το ποσοστό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν και άλλες πληροφορίες θέλουν το βασικό σενάριο να είναι αυτό της ανατίμησης κατά 10%. 

Επιπλέον, ειλημμένη θεωρείται και η απόφαση για την ενσωμάτωση του μηχανισμού της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Μηχανισμό, τον οποίο δεν διαθέτει η δημόσια εταιρεία – σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της - με αποτέλεσμα να επωμίζεται όλο το κόστος της ιλιγγιώδους ανόδου των χρηματιστηριακών τιμών του CO2 που αγοράζει για την εκπομπή των αέριων ρύπων των λιγνιτικών της μονάδων.

Αν, λοιπόν, αυξηθούν 10% τα τιμολόγια ρεύματος, τότε με ανεπίσημους υπολογισμούς η εταιρία θα έχει ετήσια έσοδα 470 εκατ. ευρώ. Βέβαια από το ποσό αυτό για φέτος αναμένεται να εισπραχθούν 160 εκατ. ευρώ, αν οι αυξήσεις τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα CO2, όταν αυτή θα ενεργοποιείται, θα της καλύπτει μέρος του κόστους από τους ρύπους καθώς αυτό θα πληρώνεται από τους πελάτες της επιχείρησης.

Το ομόλογο και οι τιτλοποιήσεις 
Έτσι, με τη ρήτρα η εταιρεία, όπως αναφέρουν πηγές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επαναλαμβανόμενα EBITDA, κάτι που θα της επιτρέψουν την έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν ισχύει το σενάριο της έκδοσης ομολόγου, απάντησε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά». Έτσι, αν κάνει μία πετυχημένη έξοδο στις αγορές, αναλόγως βέβαια και των συνθηκών που θα επικρατούν, τότε η εταιρεία θα έχει πάρει μία τεράστια οικονομική ανάσα. Η έκδοση του ομολόγου δεν πρέπει να αποκλείεται να προχωρήσει εντός του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Ανάλογο σενάριο ισχύει και για εγχείρημα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ. Το πρώτο από τα δύο «πακέτα» με υπερήμερες οφειλές άνω των 60 ημερών αναμένεται επίσης στους δύο πρώτους μήνες του Φθινοπώρου. Οι εκτιμήσεις και από τις δύο τιτλοποιήσεις δείχνουν άντληση εσόδων 400 εκατ. ευρώ.

Η δύσκολη εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επωμιστεί το βαρύ πολιτικό κόστος που θα τις φέρουν οι αυξήσεις των τιμολογίων.
Όπως έχει κάνει γνωστό και ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της ρυθμιζόμενης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Αυτό το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο οι πελάτες της ΔΕΗ.

Τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ στα οποία συνεισφέρει και το ΕΤΜΕΑΡ είναι πλεονασματικά. Στο τέλος του χρόνου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 180 με 200 εκατ. ευρώ. Άρα υπάρχει περιθώριο για μείωση της χρέωσης. Ωστόσο, οι παραγωγοί των ΑΠΕ ανησυχούν δεδομένου ότι το πλεόνασμα αυτό, όπως σημειώνουν, είναι λογιστικό, αφού εκείνοι συνεχίζουν να αποζημιώνονται με καθυστερήσεις. Ανησυχούν, λοιπόν, για το ενδεχόμενο επιστροφής των ελλειμμάτων στον ειδικό λογαριασμό.

Όπως και να ‘χει, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ) να λύσουν αυτήν τη δύσκολη εξίσωση.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, οι προσδοκίες είναι να μείνει αμετάβλητος ο τελικός λογαριασμός που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Οι ΥΚΩ
Αποφάσεις στις επόμενες 26 μέρες αναμένεται να ληφθούν και για τις παλιές οφειλές προς τη δημόσια εταιρεία για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) το 2011.
Το εκτιμώμενο ποσό ανέρχεται στα 195 εκατ. ευρώ, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του και για τη λήψη απόφασης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Και όχι μόνο. Θα πρέπει πρώτα να υιοθετηθεί και νέος τρόπος κατανομής των χρεώσεων ΥΚΩ κατόπιν σχετικής κοινοτικής εγκυκλίου.

Επίσης, άλλη μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί είναι, αν τα 195 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι καταναλωτές με αυξήσεις στη χρέωση των ΥΚΩ.

Τα άλλα μέτρα και το ραντεβού με την Κομισιόν
Ο μαραθώνιος για τη ΔΕΗ, δεν τελειώνει στις 15 ή στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η νέα διοίκηση θα πρέπει να επικαιροποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο της McKinsey ως προς τις εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΔΕH, όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροκίνηση και η προμήθεια φυσικού αερίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενους που θα αποφέρει εξοικονόμηση δαπανών άνω των 330 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προσωπικό από λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία που θα κλείσουν καθώς και για άτομα που περισσεύουν στις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας.

Τα στρατηγικής σημασίας όμως μέτρα για τη δημόσια επιχείρηση είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η αντικατάσταση του μέτρου των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ. Για αυτές τις δύο αποφάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση χρειάζεται η συμφωνία των θεσμών.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να φανεί στις 31 Οκτωβρίου. 

Χρήστος Κολώνας - euro2day.gr
 

 
1526
Thumbnail

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει και το τρίτο γεωτρύπανο της στην ανατολική Μεσόγειο ή στα περίχωρα της Κύπρου εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ωστόσο είπε αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Ενέργειας ανάλογα με το αποτέλεσμα των σεισμικών ερευνών.

ad1mobile

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε ξανά την Ελλάδα να συμβιβαστεί και συνάψει με την Τουρκία παρόμοια συμφωνία με την συμφωνία που η Άγκυρα υπέγραψε με την Λιβύη. “Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, ωστόσο αργότερα ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας του είπε στη Γενεύη ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ακόμα έτοιμη. Όπως είπε συμφώνησαν ότι  μπορούν να αρχίσουν αυτή τη συζήτηση την προσεχή περίοδο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι επί διακυβέρνησης Τσίπρα οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να γίνουν, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα αριστερά κόμματα είναι ακραία εθνικιστικά. 

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<< 

Για τα κόμματα του κέντρου στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δυστυχώς λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν. 

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα θέμα που μας αφορά”. “Για χρόνια κάναμε προειδοποιήσεις και δεν μας άκουγαν. Όταν έκαναν μονομερή βήματα και προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Μεσόγειο αυτές οι χώρες, είτε σε τριμερές είτε τετραμερές επίπεδο και όταν ο ‘ε/κ τομέας’ αδειοδότησε για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, τότε εμείς απαντήσαμε με δικές μας κινήσεις. Στείλαμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, το ίδιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίσαμε τα δυτικά θαλάσσια σύνορά μας, τα ανακοινώσαμε στα ΗΕ. Στη συνέχεια υπογράψαμε για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα προς το συμφέρον της χώρας μας. Επίσης για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά, επομένως ας το να βρίσκεται, τότε το πρόβλημα σίγουρα θα έρθει να μας βρει”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έρχεται. “Δεν είναι σαφές ακόμα πού θα σταλεί. Έχουμε τα σεισμικά ερευνητικά μας πλοία, το Ορούτς Ρέις που έχει αρχίσει και αυτό. Έχουμε και το Μπαρμπαρός. Αυτά τα πλοία μας κάνουν σεισμικές έρευνες με βάση τις εργασίες του Υπουργείου Ενέργειάς μας. Επομένως μετά που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες θα αποφασίσουν οι συνάδελφοί μας (στο Υπουργείο Ενέργειας) αν θα πάει στο Αιγαίο, στην Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια απόφαση που θα την πάρει το Υπουργείο Ενέργειάς μας. Αλλά έρχεται το τρίτο γεωτρύπανό μας και όταν χρειαστεί - το λέω για την ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή γύρω από την Κύπρο - να σταλεί ένα επιπλέον γεωτρύπανο δεν θα διστάσουμε ποτέ ως Τουρκία”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν κάνει βήματα για να βελτιώσουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ή καλύτερα να μειώσουν την ένταση με την Ελλάδα. “Στο παρελθόν, μετά από την κρίση των Ιμίων και ιδιαίτερα για την συζήτηση της κατάστασης βραχονησίδων όπως τα Ίμια, την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, πιο σωστά τα χωρικά ύδατα, το FIR. Για όλα αυτά τα θέματα συγκροτήσαμε ένα μηχανισμό που τον ονομάσαμε διερευνητικές επαφές. Την περίοδο του αείμνηστου Ισμαήλ Τζεμ”, ανέφερε.

Όπως είπε όταν το κόμμα του ήρθε στην εξουσία το συνέχισαν κάνοντας συνομιλίες για να μπορούν να συζητηθούν άνετα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί αλλά και για να τεθούν στο τραπέζι ιδέες για το πως θα  επιλυθούν. “Μέχρι να έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία πήγαιναν καλά αλλά επί Τσίπρα αυτές οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να γίνουν.Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι ακραία εθνικιστικά. Το ίδιο και στην Κύπρο, στον ‘Ε/κ τομέα’”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μαζί με την ε/κ πλευρά, κάποιες φορές με την Αίγυπτο και κάποτε με το Ισραήλ, με την αντίληψη του ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο. “Δυστυχώς οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν στην Ελλάδα. Όχι μόνο κατά την περίοδο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα κατά τις προηγούμενες περιόδους. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν αντιδράσαμε με τις κινήσεις μας σε αυτά”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: “Εμείς λεμε στην Ελλάδα- το είπε στον Μητσοτάκη ο ίδιος ο Πρόεδρός στον Λονδίνο- λέμε ‘εμείς μπορούμε να κάνουμε μια παρόμοια συμφωνία με σάς φτάνει εσείς να είστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ. Όμως αν συνεχίσετε να αγνοείτε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα”.

“Δυστυχώς και τα κόμματα του κέντρου λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν. Για παράδειγμα εγώ ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανεπίσημα μπορώ να συναντώμαι άνετα με τον Ε/Κ ηγέτη Αναστασιάδη ή τον ΥΠΕΞ τους. Αλλά η Ελλάδα με έναν αρμόδιο της ‘τδβκ’, είτε είναι ο ‘πρωθυπουργός’, είτε ‘υπέξ’ δεν μπορεί να συναντηθεί. Γιατί; Λόγως της πίεσης της κοινής γνώμης”, ανέφερε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία συναντάται με την Ε/κ πλευρά ανεπίσημα υπό τον όρο όρο να ενημερώνεται και η ‘τδβκ’, χωρίς να παρακάμπτεται. “Μπορούμε να συναντόμαστε. Αλλά οι Έλληνες αυτού του είδους τις συναντήσεις δεν μπορούν να τις κάνουν. Δεν μπορούν να δείξουν αυτό το θάρρος”, ανέφερε.

Για τη Λιβύη ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα βήματα που έκαναν είναι σαφή. “Είπαμε ότι με τα βήματα που θα κάνουμε θα παράσχουμε μια ισορροπία και μια εκεχειρία. Μετά από αυτό, ο Σαράτζ είπε ότι η κυβέρνηση του θα υποστηρίξει την εκεχειρία. Οι Ρώσσοι επρόκειτο να πείσουν τον Χάφταρ. Στη Μόσχα, ο Χάφταρ το έσκασε χωρίς να υπογράψει την εκεχειρία. Η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν επιτυχής χάρη σε μας. Ο Χάφταρ δεν υποστήριξε τη κοινή διακήρυξη που κάναμε εκεί. Αν και όλες οι χώρες έκαναν προσπάθεια, ο Χάφταρ δεν παρέστη καν στο χώρο της συνάντησης και την παρακολούθησε από το ξενοδοχείο. Πιο πρόσφατα ο Χάφταρ αύξησε τις παραβιάσεις και ανακοίνωσε ότι ο Σαράτζ εγκατέλειψε τις συνομιλίες όταν επιτέθηκε στο λιμάνι της Τρίπολης. Είναι πολύ δύσκολο για μια πολιτική διαδικασία να συνεχίσει αν δεν συνεχιστεί η εκεχειρία. Η διεθνής κοινότητα, ναι, καταδικάζει, αλλά τι έχει κάνει για να σταματήσει τον Χάφταρ; Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας συντονισμός στο διεθνές σύστημα”, ανέφερε.
 
(ΚΥΠΕ/ Άννα Ανδρέου)
 

article 1