Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για τα μέτρα διάσωσης, ενώ στις 22 Αυγούστου εκλέγεται η νέα διοίκηση της εταιρίας

«Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ», αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος επιφορτισμένος με τις τελικές αποφάσεις που θα εγκρίνει η εταιρεία και θα καθορίσουν το μέλλον της.

Το ίδιο πρόσωπο στην ερώτηση για το ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις που θα ξεδιπλωθούν ώστε η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας να σταθεί ξανά όρθια και να αλλάξει σελίδα, απαντά πως «όλα τα σενάρια είναι στα τραπέζι. Εξετάζονται και επιδιώκεται συνδυασμός μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η 15η Σεπτεμβρίου, λοιπόν, είναι προφανώς, η καταληκτική ημερομηνία για το κλείδωμα των μέτρων, καθώς, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, «ο ορκωτός λογιστής για να συντάξει και να δημοσιοποιήσει την έκθεση του στις 24 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γνωρίζει νωρίτερα τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν τα αναγκαία έσοδα της δημόσιας εταιρείας. Και όταν λέμε νωρίτερα, δεν εννοούμε την 23η Σεπτεμβρίου…», σχολιάζει.

Δεν πρέπει να λησμονείται, πως σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, η εταιρεία χρειάζεται επειγόντως 750 εκατ. ευρώ. 

Οι κρίσιμες μέρες για τη ΔΕΗ έχουν ήδη ξεκινήσει και ο πρώτος σταθμός είναι η 22α Αυγούστου, οπότε και πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, η οποία και καλείται να αποφασίσει για την επιλογή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Ο Γιώργος Στάσσης, επί σειρά ετών διοικητικό στέλεχος της ιταλικής πολυεθνικής ENEL, είναι το πρόσωπο-κλειδί. Εκείνος πρόκειται να σηκώσει το βάρος αποφάσεων για τη διάσωση και τη μελλοντική πορεία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας που ηλεκτροδοτεί περί τα 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αυξήσεις
Το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι αυτό της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος της δημόσιας εταιρίας.
Πηγές υποστηρίζουν ότι το ποσοστό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν και άλλες πληροφορίες θέλουν το βασικό σενάριο να είναι αυτό της ανατίμησης κατά 10%. 

Επιπλέον, ειλημμένη θεωρείται και η απόφαση για την ενσωμάτωση του μηχανισμού της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Μηχανισμό, τον οποίο δεν διαθέτει η δημόσια εταιρεία – σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της - με αποτέλεσμα να επωμίζεται όλο το κόστος της ιλιγγιώδους ανόδου των χρηματιστηριακών τιμών του CO2 που αγοράζει για την εκπομπή των αέριων ρύπων των λιγνιτικών της μονάδων.

Αν, λοιπόν, αυξηθούν 10% τα τιμολόγια ρεύματος, τότε με ανεπίσημους υπολογισμούς η εταιρία θα έχει ετήσια έσοδα 470 εκατ. ευρώ. Βέβαια από το ποσό αυτό για φέτος αναμένεται να εισπραχθούν 160 εκατ. ευρώ, αν οι αυξήσεις τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα CO2, όταν αυτή θα ενεργοποιείται, θα της καλύπτει μέρος του κόστους από τους ρύπους καθώς αυτό θα πληρώνεται από τους πελάτες της επιχείρησης.

Το ομόλογο και οι τιτλοποιήσεις 
Έτσι, με τη ρήτρα η εταιρεία, όπως αναφέρουν πηγές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επαναλαμβανόμενα EBITDA, κάτι που θα της επιτρέψουν την έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν ισχύει το σενάριο της έκδοσης ομολόγου, απάντησε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά». Έτσι, αν κάνει μία πετυχημένη έξοδο στις αγορές, αναλόγως βέβαια και των συνθηκών που θα επικρατούν, τότε η εταιρεία θα έχει πάρει μία τεράστια οικονομική ανάσα. Η έκδοση του ομολόγου δεν πρέπει να αποκλείεται να προχωρήσει εντός του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Ανάλογο σενάριο ισχύει και για εγχείρημα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ. Το πρώτο από τα δύο «πακέτα» με υπερήμερες οφειλές άνω των 60 ημερών αναμένεται επίσης στους δύο πρώτους μήνες του Φθινοπώρου. Οι εκτιμήσεις και από τις δύο τιτλοποιήσεις δείχνουν άντληση εσόδων 400 εκατ. ευρώ.

Η δύσκολη εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επωμιστεί το βαρύ πολιτικό κόστος που θα τις φέρουν οι αυξήσεις των τιμολογίων.
Όπως έχει κάνει γνωστό και ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της ρυθμιζόμενης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Αυτό το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο οι πελάτες της ΔΕΗ.

Τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ στα οποία συνεισφέρει και το ΕΤΜΕΑΡ είναι πλεονασματικά. Στο τέλος του χρόνου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 180 με 200 εκατ. ευρώ. Άρα υπάρχει περιθώριο για μείωση της χρέωσης. Ωστόσο, οι παραγωγοί των ΑΠΕ ανησυχούν δεδομένου ότι το πλεόνασμα αυτό, όπως σημειώνουν, είναι λογιστικό, αφού εκείνοι συνεχίζουν να αποζημιώνονται με καθυστερήσεις. Ανησυχούν, λοιπόν, για το ενδεχόμενο επιστροφής των ελλειμμάτων στον ειδικό λογαριασμό.

Όπως και να ‘χει, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ) να λύσουν αυτήν τη δύσκολη εξίσωση.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, οι προσδοκίες είναι να μείνει αμετάβλητος ο τελικός λογαριασμός που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Οι ΥΚΩ
Αποφάσεις στις επόμενες 26 μέρες αναμένεται να ληφθούν και για τις παλιές οφειλές προς τη δημόσια εταιρεία για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) το 2011.
Το εκτιμώμενο ποσό ανέρχεται στα 195 εκατ. ευρώ, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του και για τη λήψη απόφασης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Και όχι μόνο. Θα πρέπει πρώτα να υιοθετηθεί και νέος τρόπος κατανομής των χρεώσεων ΥΚΩ κατόπιν σχετικής κοινοτικής εγκυκλίου.

Επίσης, άλλη μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί είναι, αν τα 195 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι καταναλωτές με αυξήσεις στη χρέωση των ΥΚΩ.

Τα άλλα μέτρα και το ραντεβού με την Κομισιόν
Ο μαραθώνιος για τη ΔΕΗ, δεν τελειώνει στις 15 ή στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η νέα διοίκηση θα πρέπει να επικαιροποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο της McKinsey ως προς τις εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΔΕH, όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροκίνηση και η προμήθεια φυσικού αερίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενους που θα αποφέρει εξοικονόμηση δαπανών άνω των 330 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προσωπικό από λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία που θα κλείσουν καθώς και για άτομα που περισσεύουν στις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας.

Τα στρατηγικής σημασίας όμως μέτρα για τη δημόσια επιχείρηση είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η αντικατάσταση του μέτρου των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ. Για αυτές τις δύο αποφάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση χρειάζεται η συμφωνία των θεσμών.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να φανεί στις 31 Οκτωβρίου. 

Χρήστος Κολώνας - euro2day.gr
 

 
1122
Thumbnail

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν το πρωί (20/9) ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Κύπρου για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και ευρύτερα για τον τομέα του ηλεκτρισμού και την προσπάθεια για περαιτέρω εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Επεσήμανε πως αντάλλαξαν απόψεις για σωρεία θεμάτων, κυρίως στα θέματα ενέργειας, και συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν με τον διάλογο, τόσο με τον κ. Σιζόπουλο, όσο και με τους συνεργάτες του «γιατί προσδοκούμε στις εποικοδομητικές ιδέες του Κινήματος, σε θέματα τα οποία αφορούν τόσο τον ευρύτερο πληθυσμό αλλά και ειδικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα τις ορεινές περιοχές».
 
Ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή απόψεις έχει να προβάλει η ΕΔΕΚ».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε για την πάρα πολύ εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, ενημέρωση της οποίας έτυχαν, σε τρία πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν την Κύπρο.
 
Το πρώτο, σημείωσε, αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προώθηση ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και πώς ακριβώς αξιοποιώντας διάφορες ενδεχομένως ενέργειες που πρέπει να γίνουν να προωθηθεί θετικά η ολοκλήρωση» του προγράμματος.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι γιατί αρκετές από τις προτάσεις τις οποίες παλαιότερα είχαν καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο, παρουσία και του Υπουργού, βλέπουν σήμερα ότι προωθούνται προς υλοποίηση.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως το δεύτερο θέμα αφορούσε την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε πως και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες πρωτοβουλίες και η ΕΔΕΚ είχε συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από τα ζητήματα του είδους του φυσικού αερίου που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί.
 
Σήμερα έχουμε μια πλήρη ενημέρωση για τις καινούργιες ενέργειες της κυβέρνησης, που μπορώ να πω ότι κινούνται προς θετική κατεύθυνση και σε πολύ μεγάλο βαθμό μας έχουν ικανοποιήσει, επεσήμανε.
 
Πρόσθεσε πως για την ΕΔΕΚ το πρωταρχικό ζήτημα είναι μεν το κόστος έλευσης αυτού του φυσικού αερίου «αλλά πρώτιστα είναι να διασφαλίσουμε κατά τρόπο απόλυτο την ασφάλεια του πληθυσμού και την αποφυγή οποιωνδήποτε ατυχημάτων».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το τρίτο θέμα αφορούσε «το πώς αξιοποιούμε τις ΑΠΕ, κυρίως για να προσφέρουμε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές στους κατοίκους των ορεινών, των ημιορεινών και ενδεχομένως και των ακριτικών περιοχών, σε μία προσπάθεια αύξησης της πολιτικής και της κοινωνικής μας συμβολής σε αυτές τις περιοχές με βασικό στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να μειώσουμε τα έξοδα διαβίωσής τους, και την ίδια στιγμή, αν είναι δυνατόν, να αντιστρέψουμε την αστυφιλία».
 
Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη συνάντηση και επεσήμανε πως η συνεργασία τους θα συνεχιστεί σε εποικοδομητικό κλίμα και μεταξύ τους, αλλά και ενδεχομένως και μεταξύ των λειτουργών του Υπουργείου και των στελεχών του Κινήματος που είναι επιφορτισμένα με αυτά τα ζητήματα.

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου
 

article 1