Οι αγωγοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Οι νέοι αγωγοί στη ΝΑ Ευρώπη θα έχουν κρίσιμο ρόλο από την πρώτη ημέρα, εκτιμά το ενεργειακό ινστιτούτο της Οξφόρδης

Ο ρόλος του Νοτίου Διαδρόμου και του LNG θα είναι κρίσιμος ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας έργων όπως ο αγωγός ΤΑΝΑΡ, όπως επισημαίνει το ενεργειακό ινστιτούτο της Οξφόρδης. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στις εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα πολιτικών διενέξεων.

Αναλυτικότερα, το ινστιτούτο ανέφερε σε νέα του έκθεση ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι τη λειτουργία των νέων ρωσικών αγωγών (Nord Stream 2, Turkish Stream), κατά το οποίο θα χρειαστεί μια συμφωνία των Ρώσων με την Ε.Ε. και την Ουκρανία προκειμένου να διατηρηθούν οι απαραίτητες εξαγωγές προς δυσμάς. Καθώς η πλήρης λειτουργία των νέων αυτών αγωγών αναμένεται να γίνει μετά το 2020, το ινστιτούτο θεωρεί επιβεβλημένη την παραπάνω συμφωνία προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στις χώρες που εισάγουν ρωσικό αέριο.

>>> Ενέργεια - Ειδήσεις <<<

Όπως τονίζει, το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ πιθανό, καθώς υπαγορεύεται από εμπορικό συμφέρον και των τριών εμπλεκομένων παικτών (Ρωσία, Ουκρανία, Ε.Ε.). Παρόλα αυτά, εξετάζει και το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας ως τα τέλη του 2019 και τι θα σημάνει αυτό για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Δεδομένης της σημερινής τριβής στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, η περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λοιπόν, ο ραγδαίος περιορισμός των ποσοτήτων προς τη ΝΑ Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις όπως αυτή του 2009, όταν οι Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Εζεργοβίνη και Σκόπια αντιμετώπισαν πλήρη διακοπή προμηθειών για δύο εβδομάδες και οι Ελλάδα, Ρουμανία και Κροτία αντιμετώπισαν μερική διακοπή.

Αυτή τη φορά, όμως, η περιοχή είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει πιθανή έλλειψη, αφού από τον Ιανουάριο του 2020 θα μεταφέρεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Οι αρχικές ποσότητες θα είναι 11-13 δις. κ.μ. ετησίως το 2020 και θεωρείται εφικτή η μεταπώληση ποσοτήτων προς την Ελλάδα και από εκεί σε γειτονικές αγορές.

>>> Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<

Αντίστοιχα, ποσότητες από την πρώτη γραμμή του Turkish Stream θα μπορούσαν να μεταφερθούν δυτικά και εκτιμώνται σε 1,75 δις. κ.μ. ετησίως. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο νέος αγωγός Τουρκίας-Βουλγαρίας αναμένεται να βοηθήσει και προβλέπεται να λειτουργήσει από τα τέλη του 2019.

Όπως σημειώνει το ινστιτούτο, “η διαθεσιμότητα αζέρικου αερίου μέσω του ΤΑΝΑΡ προς τη Βουλγαρία και ρωσικού αερίου μέσω του Turkish Stream 1 προς την Ελλάδα, καθώς και οι βελτιωμένες διασυνδέσεις στην περιοχή μπορούν να αποτρέψουν μια κρίση εφοδιασμού. Πάντως, οι χώρες που λαμβάνουν 100% ή σχεδόν 100% του αερίου τους μέσω της Ουκρανίας (δηλαδή οι Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Εζεργοβίνη και Σκόπια) μπορεί να επηρεαστούν”.