«Οι ΑΠΕ η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως το 2025»

Σε επίπεδο ρεκόρ η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής

Η πανδημία κορωνοϊού μπορεί να έχει πλήξει τη ζήτηση ενέργειας, αλλά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής συνεχίστηκε σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Επιπλέον, τα αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ πρόκειται να γίνουν η κορυφαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, ξεπερνώντας πρώτα το φυσικό αέριο και στη συνέχεια τον άνθρακα.
 
"Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, τερματίζοντας τον για πέντε δεκαετίες κορυφαίο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα", δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Fatih Birol.

"Μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παρέχουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας - και η συνολική τους ικανότητα θα είναι διπλάσια από το μέγεθος της συνολικής ισχύος σε ενέργεια σήμερα της Κίνας", υπογράμμισε.

Η ετήσια έκθεση του ΔΟΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτει τη νέα δυναμική στην παραγωγή  ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 200 gigawatts για φέτος, παρά τις διαταραχές που προκαλεί ο κορωνοϊός.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά 7% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 παρά την ετήσια μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 5%, τη μεγαλύτερη μετά τον Β `Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά ο ΔΟΕ.

Επιπλέον, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι, ο οποίος συμβουλεύει τα προηγμένα κράτη σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, αναμένει ότι η αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας θα δημιουργήσει ένα ακόμη ρεκόρ το 2021.
 

"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανθεκτικές στην κρίση της Covid αλλά όχι στις αβεβαιότητες πολιτικής", δήλωσε ο κ. Birol.
 
Εάν διατηρηθούν τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις, ωστόσο, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε 25% το 2022.

ΚΥΠΕ