Οι ΗΠΑ γίνονται ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο

Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την επανάσταση που επέφερε το fracking

Έρχεται «το ιππικό» της ενέργειας από τον Ατλαντικό! Δεκάδες δεξαμενόπλοια διασχίζουν τον ωκεανό μεταφέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η υψηλή τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προσέλκυσε τις αμερικανικές εταιρείες μεταφοράς LNG καθώς οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 700%. Οι τιμές στην Ευρώπη είναι 13 φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, και η αγορά παρουσιάζει επίσης ένα σπάνιο premium σε σχέση με τις ασιατικές προμήθειες, καθιστώντας την Γηραιά ήπειρο πρωταρχικό προορισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG (Liquefied Natural Gas).

Χάρη  στην κατασκευή νέων τερματικών σταθμών και τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατεστησαν πολύ γρήγορα κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Πάντα καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύτηκαν την επανάσταση που επέφερε το fracking (υδραυλική σύνθλιψη σχιστολιθικών πετρωμάτων) για να γίνουν, τα τελευταία χρόνια, καθαρός εξαγωγέας LNG.

Ήδη με τα πρώτα σημάδια της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, οι αμερικανοί παραγωγοί έχουν αλλάξει πορεία των φορτίων που προορίζονται για την Ασία προς την κατεύθυνση των πιο κερδοφόρων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που προέρχονται από τα στοιχεία της Refinitiv και της EIA (Energy Information Administration), περίπου το ήμισυ του LNG που παρήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο απεστάλη στην Ευρώπη, σε σύγκριση με το 37% στις αρχές του 2021.

Σε απόλυτους αριθμούς, τον Δεκέμβριο οι άμεσες ροές προς την Ευρώπη κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τους 7,15 εκατομμύρια τόνους LNG. Η αύξηση των εξαγωγών δημιουργεί βέβαια προβλήματα στη διαδικασία απανθρακοποίησης που επιθυμεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν, καθώς οι υψηλότερες τιμές του Φυσικού Αερίου ωθούν επίσης τη ζήτηση για άνθρακα, η οποία, το 2021, αυξήθηκε κατά 22% -το υψηλότερο ποσοστό από το 2014.

Πηγή: naftemporiki.gr